Pesszimisták a magyarok: még évekig tart majd a gazdaság helyreállása

2021. augusztus 10. 11:42
Egyértelműen a kormánytól várják a magyarok a gazdaság újraindítását
Pesszimisták a magyarok: még évekig tart majd a gazdaság helyreállása

Egyértelműen a kormánytól várják a magyarok a gazdaság újraindítását, a fogyasztókat, kisvállalkozásokat és civil szervezeteket legkevésbé sem terheli felelősség a magyarok szerint – derül ki az Ipsos friss felméréséből. A hazai lakosság akkor tekintené újra egészségesnek az ország gazdaságát, ha mindenki visszakapná állását saját ismerősei körében, ha új üzletek nyílnának a környéken és ha újra megjelennének hazánkban a turisták. A magyarok négyötöde szerint azonban ez egy éven belül nem valósul meg – írja a Portfolio.

Az Ipsos 29 országban elvégzett, a Covid-19 járványt követő gazdasági visszaesést elemző lakossági kutatása a magyarok karakteres, nemzetközi átlagtól gyakran élesen eltérő véleményét tükrözi. Az összesen 21.503, Magyarországon 500 felnőtt lakos megkérdezésével készült nemzetközi vizsgálat egyértelművé tette: a magyarok a gazdaság legnagyobb szereplőire hárítják a helyreállítás felelősségét.

A globális rangsorban a helyi „kormányzathoz” (34%) képest ugyan fele annyian, de a „nagyvállalatokhoz” hasonlóan 17 százaléknyi csoport első helyen említette az „egyének”, azaz a lakosság felelősségét a gazdaság helyreállításában. Ehhez képest a magyarok felfogásában az utolsó helyen szerepelnek az állampolgárok (3%), azaz maguk a fogyasztók a legkevésbé sem vennék magukra a gazdaság beindításával járó plusz terheket.

A magyar lakosság, az oroszokhoz hasonlóan az állam gondoskodására támaszkodik leginkább (88% és 91% említés), míg számos európai nemzet, így például a lengyel, a román, a francia a globális átlagnál jóval kevésbé várja el a kormányzat gazdaság-helyreállító intézkedéseit.

A pesszimistább országok között szerepel hazánk a gazdaság várható újraindítását tekintve: mindössze 19% várja egy éven belül a fellendülést, szemben a 26%-os globális értékkel. A kínaiak, az arabok, és az európai nemzetek közül főként a hollandok és a németek állnak bizakodóan a kérdéshez. Kína lakosságának több, mint fele, 56% úgy érzi, már helyre is állt a gazdasági rend a járványt követően, míg ez a mutató Magyarországon 3%-ot jelez.

Forrás: Portfolio / www.szakszervezetek.hu

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/27484-pesszimistak-a-magyarok-meg-evekig-tart-majd-a-gazdasag-helyreallasa

 

Kapcsolódó cikkek

Komoly döntések előtt áll a gabonavertikum

2019. június 11. 12:32
Komoly döntések előtt áll a versenyképesség javítására a gabonavertikum, a magyar mezőgazdaság meghatározó ágazata - mondta Nagy István agrárminiszter a Gabonavertikum - versenyképesség itthon és a világban elnevezésű konferencián csütörtökön a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron.

Japánban is érdeklődnek a magyar élelmiszerek iránt

2016. március 09. 07:52
Fazekas Sándor több fontos tárgyaláson, üzletember találkozón vesz részt Japánban a héten. A mai napon a Tohzai Sangyo Boeki vállalat elnökével, MAKI Sószuke-val folytatott megbeszéléseket.