Pezsgőkonferencia és pezsgőünnep zárja a nyarat Etyeken

2023. augusztus 25. 13:53
Idén immár ötödik alkalommal zárják a nyarat Pezsgőkonferenciával Etyeken. A hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadásait kerekasztal-beszélgetések és kóstolók követik, majd Pezsgőünneppel zárul a rendezvény augusztus utolsó napján.
Pezsgőkonferencia és pezsgőünnep zárja a nyarat Etyeken
A Pezsgőkonferenciát és Pezsgőünnepet immár ötödik éve rendezik meg Etyeken augusztus 31-én. Az esemény mindig aktuális témákat boncolgat az előadásokon és a kerekasztal-beszélgetéseken, ahol a legkiválóbb hazai és nemzetközi szakemberek mondják el gondolataikat, emellett számos kóstoló színesíti a programot, és egy igazán igényes „gasztrokulturális” élmény, a Pezsgőünnep zárja a szakmai fórumot – mondta el az InfoRádióban Rókusfalvy Pál, aki arról is beszélt, hogy idén a klímavédelem és az innováció a konferencia fő témái.
Pezsgőkonferencia és Pezsgőünnep 2023 Etyek - Programturizmus
"Nekünk mindig az a fontos, hogy megnézzük, merre tart a világ, és ami jó példát láttunk vagy ami előremutató trend, azt megpróbáljuk idehaza megmutatni. Ugyanakkor a magyar borászatok, pezsgőpincészetek közötti jó példákat is szeretnénk a többiekkel megismertetni. Ez nagyon hasznos, és való igaz, hogy ilyenkor az egész szakma érdeklődéssel figyeli ezt a konferenciát" – tette hozzá a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.
 
Rókusfalvy Pál arra is kitért, hogy rengeteg kiváló magyar és külföldi szakember várja majd augusztus végén a konferencián az érdeklődőket. A konferenciát a bormarketingért és a borkommunikációért is felelős miniszter, Gulyás Gergely fogja megnyitni, Feldman Zsolt államtitkár pedig szakmapolitikai előadást tart majd. Szakmai előadást fog tartani egy spanyol gazda, Pepe Raventós, aki a klímavédelemről és a biogazdálkodásról beszél majd, például többek között arról is, hogy ő lóval szántja még a mai napig is a termőterületeit. Szó lesz a Koch bioborokról és szüretlen nyers pezsgőkről Koch Csaba főborász előadásában. Kovács Barna egyetemi adjunktus pedig a pezsgőalapanyag-termelés organikus rendszeréről fog beszámolni. A konferencia egyik legizgalmasabb pontja a Champagne Henri Giraud kóstolóval egybekötött birtokbemutatója lesz.
 
Az etyeki pezsgőkonferencia főszervezője kiemelte azt is, hogy a fenntarthatóság témájában Kató András három tétel kóstolóján keresztül tesz majd rendet az organikus, a biodinamikus és a natúr pezsgők témájában. De szerepet kap a borok és a pezsgők világában is egyre erősödő trend, a csökkentett alkoholos és alkoholmentes termékek témaköre, ebben Evans Victoria magyar bajnok sommelier fog segíteni. A nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a világ a csökkentett alkoholok felé tart. "Nagyon úgy tűnik, hogy a fiatalok is egyértelműen a csökkentett alkoholok irányába mozdulnak. Fontos ezért megtalálni azt a hangot, amivel a jövő borfogyasztóit is meg lehet még nyerni a mértékletes, kulturált alkoholfogyasztás támogatására" – tette hozzá Rókusfalvy Pál.
 
A főszervező elmondta azt is, hogy helyszín miatt az etyeki pezsgőről etyeki szemmel Szövényi Áron, az Anonim tulajdonosa fog beszélni, de a Szigeti Péter tulajdonában lévő Pezsgőpincészet is jelen lesz egy előadással egybekötött kóstolóval. Lesz kerekasztal is a bio, a natúr, a vegán és alkoholmentes trendek marketingértékéről Bárczi-Elek Ágnes (Müller, beszerzési igazgató), Boldizsár Máté (Salt Étterem, társtulajdonos), Egly Márk (Egly Szőlőbirtok), Koch Pálma (Koch Borászat, szőlész-borász mérnök) és Müller Kornél (Törley, ügyvezető igazgató) részvételével.
Pezsgőfesztivállal zárják a nyarat Etyeken
Rókusfalvy Pál ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a szakmai programok mellett az ünneplés és a fogyasztás kedvéért is érdemes lesz ellátogatni a konferenciára. Az igazi Pezsgőünnep jegyében a helyszínen etyeki pezsgőbár is lesz, de a Vince kóstolóstandja a fenntarthatóság jegyében nemzetközi pezsgőválogatással is készül. Azért pedig, hogy legyen igazi gasztroélmény is, két Michelin-ajánlott séf, Pallag Dávid a budaörsi Rutinból, illetve Csonka Dávid az etyeki Fogadomból prezentál majd ételeket a helyszínen.
 
forrás: infostart.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszer-drágulás felértékelte a hazai kiskertek szerepét

2023. április 25. 09:23
Az elmúlt hetekben több mint félmilliónyi kiskertben, összesen mintegy 35-40 ezer hektáron kezdték meg a tavaszi munkákat.
 
Az Agroinform.hu felmérése azt mutatja, hogy bár a legtöbben továbbra is elsősorban kikapcsolódásként tekintenek a kiskert gondozására, a zöldség- és gyümölcsárak emelkedése miatt a korábbinál fontosabb szemponttá vált, hogy anyagilag is kedvező a termények saját célra történő termelése.

Döbbenetes dolog derült ki a magyar gazdákról: ez tényleg nem fontos nekik?

2022. december 14. 12:58
A természeti csapások ma már olyan mértékben veszélyeztetik a mezőgazdasági termelést, hogy irreális kockázatot vállalnak azok a gazdálkodók, akik valamilyen módon nem biztosítják be magukat. A gyakorlatban mégis az látszik, hogy - miként az idei súlyos aszály kapcsán is kiderült - sokan egyáltalán nem kötnek biztosításokat, és más, állami vagy uniós támogatásokra épülő biztosítási rendszerhez sem csatlakoznak. De hogyan működik ma Magyarországon a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, és milyen elemei vannak? Az öngondoskodás fokozásával miként csökkenthetik a gazdálkodási kockázatokat a mezőgazdasági termelők, ennek érdekében milyen hozzájárulásokat és díjakat kell fizetniük, illetve milyen támogatásokat vehetnek igénybe? A szakértők ezekre a kérdésekre keresték a választ a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián.