Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly

2023. június 29. 13:21
Az időjárás azonban még jelentősen befolyásolhatja a valós terméseredményeket.
 
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális termelés volumene – írja a fruitveb.hu
Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly
A déli féltekén már véget ért a paradicsom betakarítása
 
Globálisan 42,59 millió tonna paradicsom feldolgozására kerülhet sor az idén
A WPTC (World Processing Tomato Council) június 21-én kiadott hivatalos prognózisa szerint  globálisan 42,59 millió tonna paradicsom feldolgozására kerül sor az idén, ami 12%-kal haladja meg a 2022-es 38 millió tonnás mennyiséget. A déli féltekén már véget ért a betakarítás, az északi félteke egyes országaiban pedig az utolsó fázisa zajlik az állományok telepítésének.
 
Az idei termés a becslés szerint jóval nagyobb a tavalyinál, viszont vannak olyan aggodalmak, amelyek szerint a csapadékos tavasz miatt megcsúszó telepítések miatt későbbre tolódó betakarítás, illetve a csapadékos környezetben elterjedt kórokozók miatt nem biztos, hogy sikerül elérni a prognózisban szereplő 42,59 millió tonnát – írja a fruitveb.hu
 
Magyarország: 100 ezer tonna körüli termés valószínű
A korábban kiadott előrejelzésekhez képest nem történt változás, a WPTC a 2022-es 80 ezer tonna körüli termést követően az idei szezonra 100 ezer tonna körüli termést valószínűsít. Az időjárás megfelelő, az állományok telepítése az esők miatt csak kisebb csúszásokat szenvedett, általában nincs komoly késés. A teljes termőterület 1350 hektár, az állományok jól fejlődnek.
 
Egyiptom: megkezdődött a betakarítás
A nyári termés betakarítása június közepén megkezdődött, a tavalyinál (12500 hektár) jelentősen nagyobb termőterületről (15000 hektár). Emiatt a WPTC 600 ezer tonnára módosította korábban kiadott 500 ezer tonnás becslését.
 
Franciaország: esőzések hátráltatták a telepítést
A jó időjárási körülmények miatt az ország délnyugati részén már befejeződött a telepítés. A délkeleti termesztőkörzetben azonban a tavasz kezdetén esőzések hátráltatták a munkálatokat, május legvégén pedig két hetes viharos időszak okozott gondokat. A nedves körülmények lokálisan, több körzetben kedveznek a Phytophthora terjedésének. A 2240 hektáros termőterületről a WPTC a tavalyinál (142 ezer tonna) nagyobb, 160 ezer tonna körüli termést valószínűsít – írja a fruitveb.hu
 
Görögország: 440 ezer tonnás termést prognosztizálnak
A tavasz vége teljesen szokatlan módon heves esőzésekkel köszöntött be a görögöknél, ami közvetlen károkat nem okozott, de némileg késleltette az állományok fejlődését, és az Alternaria, valamint a Phytophthora ellen is védekezni kellett. A WPTC 440 ezer tonnás termést prognosztizál.
 
Olaszország: még nincsenek pontos adatok az áradások okozta károkról
Tavasszal az északi területeken az óriási áradások és felhőszakadásszerű esőzések okoztak problémát különösen Emilia-Romagna tartományban (Ravenna, Forli és Cesena környékén). Az időjárás mintegy két héttel késleltette a munkálatokat, és ez még gondot jelenthet a későbbre csúszó betakarításnál is. Június elejére azonban már így is sikerült a tervezett állományok 95%-át telepíteni, de egyelőre nincsenek pontos adatok az áradások okozta károkról. Valószínű, hogy ezek a kedvezőtlen körülmények negatív hatással lesznek a hozamokra, így a WPTC Észak-Olaszországra kiadott előrejelzése csak 2,75 millió tonnával számol.  A termelők és a feldolgozók végül 151 euró/tonna felvásárlási árban tudtak megegyezni az integrált paradicsomnál és 181 euró/tonna árban az organikus paradicsom esetében.
 
A déli országrészben is hasonló a helyzet: itt a relatíve hűvös időjárás tolta két héttel későbbre a telepítést, június elején még csak 85-90%-ban fejeződtek be ezen munkálatok, azaz szintén gond lehet majd a betakarítással, mint északon. A termelők és a feldolgozók, árvitába keveredtek, mivel a termelők a hosszúkás paradicsomfajtáknál 10 euróval többet szeretnének kialkudni a gömbparadicsomokhoz képest, de a feldolgozók csak 5 euróval adnának többet tonnánként, mivel véleményük szerint sem a hozamokban, sem a termelési költségekben nincs lényeges különbség.
 
A fenti körülmények fényében a WPTC 5,6 millió tonnás termést jósol, ami így is több a tavalyi 5,47 millió tonnás betakarított mennyiségnél, de a késések miatt a szeptemberi időjárás meghatározóbb lesz, mint bármikor – írja a fruitveb.hu
paradicsom
Olaszországban tavasszal az északi területeken az óriási áradások és felhőszakadásszerű esőzések okoztak problémát különösen Emilia-Romagna tartományban
 
Oroszország: 8500 hektáron terem a paradicsom
A hagyományos nagy termelő körzetekben (Nalcsik, Asztrahán, Volgográd régiók) a korábban becsült 8000 hektáros termőterület helyett 8500 hektár telepítésére került sor, ezért a WPTC a 650 ezer tonnás előrejelzését 670 ezer tonnára módosította. Hiába a jóval nagyobb terület, sok a kérdőjel például a kombájnok, alkatrészek és egyéb berendezések rendelkezésre állását illetően.
 
Portugália: 1,5 millió tonnás termés várható
Kedvező időjárás segíti a termelést: meleg van, de nincs forróság, a könnyű esők pedig nem befolyásolták érdemben a június első hetében befejeződő telepítést. Az állományok kondíciója megfelelő, és egy ideig úgy nézett ki, hogy a betakarítás egy héttel korábban, már július közepe környékén megkezdődhet. Június elején azonban egy hosszabb hűvös időszak köszöntött be, így várhatóan mégis július utolsó hetében kezdődik majd meg a várhatóan 1,5 millió tonnás termés betakarítása – olvasható a Fruitveb cikkében
 
Spanyolország: pillanatnyilag kedvező az időjárás
Andalúziában már végeztek a telepítéssel, és Extremadura környékén is az utolsó simításokat végzik a gazdák. Az időjárásra lényegi panasz nincs, bár júniusban viharok várhatók. A WPTC nem változtatott korábbi, 2,6 millió tonnás előrejelzésén.
 
Törökország: lassú az állományok fejlődése
Bursa környékén a hűvös, csapadékos időjárás miatt a telepítéseknek csak 80%-ával végeztek, bár ilyenkorra már be szoktak fejeződni a munkálatok. A termőterület a tavalyihoz képest nem változott, és az állományok fejlődése lassú, kései betakarításra lehet számítani. A WPTC 2,5 millió tonnás termést prognosztizál.
 
Tunézia: 33%-os a víztározók feltöltöttsége
Az állományok telepítése már megtörtént, a WPTC 670-690 ezer tonnás termést prognosztizál, ebből várhatóan 500 ezer tonna kerül majd feldolgozásra. A 36 nagy víztározóban jelenleg 760 millió köbméter víz található, ami 33%-os feltöltöttségi állapotnak felel meg.
 
Irán: a szokásosnál hűvösebb az időjárás
A hatóságok hivatalos becslést még nem adtak ki, de az utolsó hírek szerint a tavalyihoz hasonló, 6-7 millió tonna közötti paradicsomtermés várható, amiből 6-700 ezer tonna sűrítményt állítanak majd elő. Ez egyben azt is jelenti, hogy a WPTC jelenlegi, 1,3 millió tonnás feldolgozóipari prognózisa valószínűleg alulbecslés, de egyelőre nincs pontosabb információ. Az ország déli részén már véget ért a betakarítás, míg az északkeleti és északnyugati körzetekben a telepítés fejeződött be, és a szokásosnál hűvösebb időjárás miatt júliusi betakarítás várható – írja a fruitveb.hu
paradicsom
Van, ahol jelentősen csúszik a betakarítás kezdete
 
Ukrajna: óriási a munkaerőhiány
A szokásosnak megfelelő időjárás mellett folyik az állományok telepítése, de óriási a munkaerőhiány. A szezon két héttel hátrébb tart, mint az előző években, és minden bizonnyal a betakarítás kezdete is csúszni fog. Úgy tűnik a Nova Kahovka víztározó gátjának felrobbantása, nem érinti az ipari paradicsom termesztését, a WPTC 600 ezer tonnás termést prognosztizál.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Legalizálják Németországban a cannabist?

2023. május 09. 11:21
Az utóbbi időszakban egyre több szó esik Németországban arról, hogy a szövetségi kormány a cannabis lega­lizálását tervezi, és a koalíciós szerződésben is elég világosan megállapodtak a kormányzó pártok, hogy lehetővé fogják tenni a cannabis ellenőrzött, rekreációs célú, engedéllyel rendelkező üzletekben történő értékesítését felnőttek számára.

Akadozik a szállítás: kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a nagybani piacokra

2024. február 12. 11:17
A francia tüntetők több fontos útvonalat blokkoltak, ami hazánk ellátására is hatással van.