Pusztító növénykórokozó baktérium tűnt fel három megyében

2023. március 31. 11:08
Nincs ellene vegyszer!
 
Három vármegyében - Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Zalában - igazolták a pusztító növénykórokozó Ralstonia pseudosolanacearum baktérium jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai 2022 szeptemberében vett mintákban – közölte a szervezet a honlapján csütörtökön.
Pusztító növénykórokozó baktérium tűnt fel három megyében
A közlemény szerint a baktérium "zárlati károsítónak" minősül, jelenléte jelentős gazdasági károkkal járhat, mivel a terjedése csak a megfelelő növényegészségügyi intézkedésekkel biztosítható, kémiai ellenszere ugyanis egyelőre nincs.
 
A Nébih szerint a burgonya, a paradicsom, a padlizsán (tojásgyümölcs), a rózsa mellett dísznövények is gazdanövények lehetnek.
 
A baktérium terjedésének elsődleges kiindulópontja a fertőzött szaporítóanyag, de a baktériumfaj képes a felszíni eredetű öntözővíz révén is terjedni, amelynek forrása a kesernyés csucsor (Solanum dulcamara). A növénykórokozó baktérium fertőzőképességét tartósan megőrzi, és akár munkagépekkel érintkezése is eredményezhet további fertőzéseket – írták.
 
A Nébih arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés teljes mértékű terméskiesést is okozhat, és a fertőzött területen akár évekre szüneteltetni kell a gazdanövények termesztését.
 
A vegyszeres védekezés hiányában a Nébih preventív növényegészségügyi intézkedések alkalmazását javasolja a gazdáknak:
 
kizárólag a laboratórium által bevizsgált, egészséges szaporítóanyagok ültetése
a gépek, eszközök megfelelő fertőtlenítése
a felszíni eredetű öntözővízzel való terjedés megakadályozása
a kesernyés csucsor elleni védekezés
a fertőzött területeken az előírt ideig nem kerül sor gazdanövények termesztésére
javasolt az ugaroltatás, illetve (vetésváltásban) a kalászosok vagy egyéb fűfélék termesztése
árvakelések irtása.
Indexkép: Pixabay
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum

2023. január 17. 12:17
2023. január 18. és 20. között rendezik meg 32. alkalommal a MATE Georgikon Campusán a Keszthelyi Növényvédelmi Fórumot.
 
Helyszín: Tisztelettel felhívjuk a figyelmét, hogy idén a megszokottól eltérő helyszínen: MATE Georgikon Campus A épület, Keszthely, Deák Ferenc utca 16., kerül megrendezésre a Növényvédelmi Fórum.
Parkolás: Tisztelettel kérjük Önöket, hogy szíveskedjenek a B épület udvarán található parkolót (Deák Ferenc utca 57.) igénybe venni!

AGROmashEXPO 2023: Beszélgetés az AGROTEC termékmenedzserével (videó)

2023. január 30. 13:42
Molnár Istvánnal, az AGROTEC Magyarország Kft. New Holland termékmenedzserével beszélget Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója, az AGROmashEXPO-n.