Rafinált tűzifacsalókat ért tetten a Nébih

2023. július 13. 14:14
Több helyről is jelentették azokat a csalókat a Nébih-nél, akik valósnak tűnő, a szükséges azonosítókkal is ellátott szórólapokon hirdettek tűzifaeladást. A hatósági ellenőrzés végül kiderítette, hogy a szórólapon szereplő minden adat hamis. Az eset is bizonyítja, a csalók egyre jobban igyekeznek a legális kereskedés látszatát kelteni, így a vásárlók részéről ma már elengedhetetlen az éberség és az adatok előzetes ellenőrzése.
Rafinált tűzifacsalókat ért tetten a Nébih
A tűzifaeladást hirdető szórólapon EUTR azonosítóval, nevekkel, telefonszámokkal, a hatóságinál minimálisan magasabb árakkal és évtizedes tűzifa kereskedelmi tevékenységre való hivatkozással próbálták megnyerni a vásárlók bizalmát. A csalók telefonos érdeklődéskor azt is jelezték, hogy szívesen megmutatják az erdőt, ahonnan a faanyag származik. A Nébih-hez érkezett bejelentések alapján volt, aki a szórólap adatai és a készséges hozzáállás miatt meg is rendelte a fát. Az áru megérkezésekor azonban észlelte, hogy a kiszállított faanyag mennyisége kisebb, mint amennyiben az adott árért megegyeztek, ezért visszautasította az áru átvételét.
 
A Nébih felügyelői a hatósági nyilvántartások ellenőrzésével és telefonos próbavásárlással igazolták a bejelentők gyanúját: a szórólapokon olvasható azonosítók egytől-egyig hamisnak bizonyultak. A csalók adatai felkerültek a jogszerűtlen hirdetések közé. 
 
Az eset azt is bizonyítja, hogy a csalók figyelemmel kísérik a Nébih felhívásait, és próbálnak azokhoz alkalmazkodva, valósnak látszó adatokkal és hitelesnek tűnő dokumentumokkal a vásárlók bizalmába férkőzni. Ezért nagyon fontos, hogy tűzifa vásárláskor a meggyőzőnek ítélt hirdetéseket is gondosan ellenőrizzék a vásárlók. A jogszerű tűzifa értékesítés egyik alapvető dokumentuma az EUTR azonosító, ami könnyen ellenőrizhető előzetesen a Nébih honlapján: a FELIR azonosító alapján megnevezésű rovatban.
 
Amennyiben valótlan adatot találnak a hirdetésben, jelezzék a hatóságnak. Ha pedig a kiszállítás közben kezdenek csalásra gyanakodni, utasítsák vissza a tűzifa átvételét.
 
forrás: agrotrend.hu / NÉBIH

Kapcsolódó cikkek

Októbertől lehet igényelni az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt

2023. szeptember 14. 15:45
Október 1-től igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, a tárca célzott felhasználás figyelembevételével határozta meg a piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű 15,9 millió eurós kártalanítás igénybevételi feltételeit.

Szénabálákat égettek a tüntető gazdák Hollandiában

2024. február 06. 15:28
A hétfőn gyújtott tüzeket még kedden is oltani kellett.
 
Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.