Rákkeltő anyagok kerültek a Salgó-patakba

2024. április 22. 15:47
A Greenpeace szerint a mérgezés veszélyezteti az emberi egészséget és az élővilágot is.
Rákkeltő anyagok kerültek a Salgó-patakba
A március 15-ei hosszú hétvégén salgótarjáni lakosok riasztották a Greenpeace Magyarországot, hogy sárgás színű szennyvíz folyik a Salgó-patakba az akkumulátorhulladékot kezelő Éltex Kft. telephelyéről. A környezetvédelmi egyesület szakértői március 18-án mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből, amiről értesítették a hatóságokat is – írja a qubit.hu.
 
A Greenpeace hétfői közleménye szerint „az akkreditált vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-kloridot (814 mikrogramm/köbdeciméter), diklóreténeket (990,1 mikrogramm/köbdeciméter) a helyszínen vett mintákban, amelyekben az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték (34,2 mikrogramm/köbméter)".
 
Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője szerint „a vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga. A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-diklóretén mérgező anyag, de különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni". Mivel a Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal, az illékony vinil-klorid „nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét és az érintett élővizeket".
 
Az Éltex Kft. mára meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának a kezelésében, többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának kiemelt elszállítója is. A vállalat már korábban is követett el szabálytalanságokat: mocsai telephelyén szabálytalanul tárolt 83 tonna mérgező, nehézfémtartalmú hulladékot, ráadásul ezeknek a besorolási kódját is meghamisították. Salgótarjánban pedig 600 tonna akkumulátorhulladék megfelelő tűzvédelem nélküli tárolása miatt kapott büntetést a cég – írja a 24.hu.
 
A Greenpeace a szennyezés azonnali, részletes kivizsgálását és szigorú szankcionálását követeli a hatóságoktól.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Eddig ingyenes szolgáltatás válik fizetőssé az OTP Banknál

2024. január 16. 17:27
Február 1-jétől lép életbe az új költség az OTP Banknál. A nem saját számlára történő befizetésért számít fel díjat a bank, amennyiben a befizetést bankfiókban intézi valaki. A befizetésre alkalmas ATM-ek esetében ez a szolgáltatás továbbra is ingyenes lesz.

MASZSZ: Ügyeskedik a kormány az EU-s minimálbér irányelv átültetésével

2024. március 06. 13:44
Felháborítja a szakszervezeteket, hogy a kormány az igen szűkre szabott 7 napos társadalmi egyeztetésen kívül semmilyen hivatalos párbeszédre nem hajlandó az európai minimálbérről szóló irányelv átültetéséről, miközben az EU-s javaslat alapja egyebek mellett éppen az érdekképviseletek hatékony bevonása a folyamatba. Mivel a kormányjavaslat tartalmilag is igen messze van az elvárható minimumtól, a Magyar Szakszervezeti Szövetség átfogó szakmai javaslatot állít össze egy érdemi egyeztetéshez. Amennyiben a döntéshozók figyelmen kívül hagyják az érdekvédők elvárásait, a MASZSZ nemzetközi jogi segítséget kérhet az előírás betartatásához.