Raktárakban áll a gabona

2023. október 16. 15:20
A raktárakban álló gabona legalább termelői áron történő felvásárlását sürgette a kormánynál az ellenzéki politikus.
 
Harangozó Gábor az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, pártja országgyűlési határozatban kezdeményezi a magyar gazdálkodók megsegítését, mivel óriási válság alakult ki elsősorban a gabonatermesztők között.
Raktárakban áll a gabona
Alacsonyak az árak, messze az önköltség alatt vannak, így a gazdák hektáronként 100 ezer forintos veszteséget kell, hogy elkönyveljenek – részletezte.
 
Szerinte egyre több gazdálkodó, főleg a kisebbek adják fel a termesztést és a földbérleteiket, és a nagyobb gazdálkodók is súlyos likviditási gondokkal küzdenek.
 
Elmondta, a kormány nagyjából egy évvel ezelőtti importtilalma oda vezetett, hogy a gazdálkodók hagyományos, elsősorban olasz és balkáni piacaik felmondták, vagy nem kötötték meg a magyar termelőkkel a szerződéseket, ezért „hegyekben áll a gabona a magyar raktárakban”.
 
Az ellenzéki politikus közölte, miközben az EU-ban Magyarországon volt a legnagyobb az infláció, a termelői input árak itt növekedtek a legjobban, az értékesítési árak megfeleződtek.
 
Hozzátette: a gabonafelvásárlásra azért lenne szükség, hogy a gazdák ne menjenek tönkre, tudjanak jövőre termelni.
 
Harangozó Gábor azt is kezdeményezte, hogy amíg a válsághelyzet tart, idén és jövőre, az állam vállalja át a kamarai tagdíjakat, az ideieket pedig fizesse vissza.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Hulladékból készül az épület, amely használat után akár be is szántható.

2024. július 10. 14:57
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) több mint 743 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával automatizált, helyi alapanyagokra és melléktermékekre alapozott mobil építészeti megoldást dolgozott ki a Sparktech Innováció Kft. a mezőgazdaság számára.

Megvan Magyarország legszebb erdeje

2023. július 20. 14:05
Lezárult az Agrárminisztérium szavazása, melynek keretében bárki szavazhatott a kedvenc erdejéről.
 
A szavazást márciusban indította az Agrárminisztérium. A dobogó harmadik helyén a Cuha-völgy végzett, második a Zsófia-kilátó lett, az első helyen pedig a Debreceni Nagyerdő végzett.