Raktárakban áll a gabona

2023. október 16. 15:20
A raktárakban álló gabona legalább termelői áron történő felvásárlását sürgette a kormánynál az ellenzéki politikus.
 
Harangozó Gábor az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, pártja országgyűlési határozatban kezdeményezi a magyar gazdálkodók megsegítését, mivel óriási válság alakult ki elsősorban a gabonatermesztők között.
Raktárakban áll a gabona
Alacsonyak az árak, messze az önköltség alatt vannak, így a gazdák hektáronként 100 ezer forintos veszteséget kell, hogy elkönyveljenek – részletezte.
 
Szerinte egyre több gazdálkodó, főleg a kisebbek adják fel a termesztést és a földbérleteiket, és a nagyobb gazdálkodók is súlyos likviditási gondokkal küzdenek.
 
Elmondta, a kormány nagyjából egy évvel ezelőtti importtilalma oda vezetett, hogy a gazdálkodók hagyományos, elsősorban olasz és balkáni piacaik felmondták, vagy nem kötötték meg a magyar termelőkkel a szerződéseket, ezért „hegyekben áll a gabona a magyar raktárakban”.
 
Az ellenzéki politikus közölte, miközben az EU-ban Magyarországon volt a legnagyobb az infláció, a termelői input árak itt növekedtek a legjobban, az értékesítési árak megfeleződtek.
 
Hozzátette: a gabonafelvásárlásra azért lenne szükség, hogy a gazdák ne menjenek tönkre, tudjanak jövőre termelni.
 
Harangozó Gábor azt is kezdeményezte, hogy amíg a válsághelyzet tart, idén és jövőre, az állam vállalja át a kamarai tagdíjakat, az ideieket pedig fizesse vissza.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Szorosabbá kell tenni a magyar és a moldovai kapcsolatokat

2023. október 05. 14:20
Mezőgazdasági, élelmiszeripari és növénynemesítési kérdésekről egyeztetett Dumitru Alaibaval, Moldova gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterével Nagy István agrárminiszter, hivatalában, szerdán délelőtt.

A súlyos műtrágyahiány miatt Ukrajnát óriási terméscsökkenés fenyegeti

2023. március 06. 14:19
Az ukrán agrártermelők helyzetét a gépek és növényvédő szerek, valamint a munkaerő hiánya is nehezíti.
 
Az agrarheute.com hírportál beszámolója szerint az ukrán műtrágya gyárak a háború kezdete után többnyire megszakították a működésüket, a megmaradt két gyár együttes éves kapacitása pedig a korábbi 5,2 millió tonnáról 1,2 millió tonnára csökkent.