Raktárakban áll a gabona

2023. október 16. 15:20
A raktárakban álló gabona legalább termelői áron történő felvásárlását sürgette a kormánynál az ellenzéki politikus.
 
Harangozó Gábor az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, pártja országgyűlési határozatban kezdeményezi a magyar gazdálkodók megsegítését, mivel óriási válság alakult ki elsősorban a gabonatermesztők között.
Raktárakban áll a gabona
Alacsonyak az árak, messze az önköltség alatt vannak, így a gazdák hektáronként 100 ezer forintos veszteséget kell, hogy elkönyveljenek – részletezte.
 
Szerinte egyre több gazdálkodó, főleg a kisebbek adják fel a termesztést és a földbérleteiket, és a nagyobb gazdálkodók is súlyos likviditási gondokkal küzdenek.
 
Elmondta, a kormány nagyjából egy évvel ezelőtti importtilalma oda vezetett, hogy a gazdálkodók hagyományos, elsősorban olasz és balkáni piacaik felmondták, vagy nem kötötték meg a magyar termelőkkel a szerződéseket, ezért „hegyekben áll a gabona a magyar raktárakban”.
 
Az ellenzéki politikus közölte, miközben az EU-ban Magyarországon volt a legnagyobb az infláció, a termelői input árak itt növekedtek a legjobban, az értékesítési árak megfeleződtek.
 
Hozzátette: a gabonafelvásárlásra azért lenne szükség, hogy a gazdák ne menjenek tönkre, tudjanak jövőre termelni.
 
Harangozó Gábor azt is kezdeményezte, hogy amíg a válsághelyzet tart, idén és jövőre, az állam vállalja át a kamarai tagdíjakat, az ideieket pedig fizesse vissza.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Változik a föld elővásárlási joga

2023. december 11. 08:56
A földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól szóló rendelet módosította a helyi földművesek földszerzésére vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet megszerzése esetén nem gyakorolható az államot megillető elővásárlási jog.
 

Bio-, agro- és élelmiszer-terrorizmus

2023. július 25. 13:53
Bár a biológiai harcanyagok fejlesztése, tárolása, felhasználása szinte a hadviseléssel egyidős, ennek ellenére a bioterrorizmus viszonylag új fogalom a hazai szakmai köztudatban. Összességében a biológiai fegyvert alkalmazó terrorizmust tekintjük bioterrorizmusnak.