Rekordmagasságban az európai cukorárak

2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
 
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.
 
Rekordmagasságban az európai cukorárak
A kialakult drágaság és hiány az európai termelők és forgalomszervezők nem megfelelő hozzáállásának tudható be 
 
Az európai cukorellátás nehézségeinek gyökerei tulajdonképpen több mint tíz évvel korábbra nyúlnak vissza, amikor az EU elfogadta a belső cukortermelés erős leépítését és az ellátásnak jelentős részben az ACSK (afrikai, karibi és csendes-óceáni) országok beszállításaira való alapozását, és ennek megfelelően több mint tízmillió tonnás cukorkvótáról mondott le.
 
Ez a stratégia sajnos nem bizonyult helytállónak, és emiatt az európai cukorárak mára több éves rekordmagasságba emelkedtek, ami nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait (többek között az édesipari üzemeket és üdítő-ital gyártókat).
 
A cukorfogyasztók információs központjának (IZZ) elemzői szerint azonban ez a hiányhelyzet – még a kvótalemondás után is – főként az európai termelők és forgalomszervezők nem megfelelő hozzáállásának tudható be, akik nem figyeltek fel a piac alakulásának a veszélyre utaló jeleire.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése mellett

2023. december 05. 13:25
A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a halágazat támogatása mellett, ezért 2027-ig a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Pluszon belül 700 millió forintot fordít halmarketingre - mondta Nagy István agrárminiszter dec 4.-én, a hétfőn Budaörsön, az Auchan áruház halpultjánál tartott sajtótájékoztatón.

Ideje felkészülni: hamarosan csalán, köles, csicseriborsó váltja fel a vízigényes kultúrákat

2023. október 17. 16:35
Vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára az Élelmezési világnapon.
 
A globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokat mutatta be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium hétfői rendezvénye, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén. A “vizes eseményre” olimpiai és világbajnok úszók és vízilabdázók is ellátogattak, de szerephez jutottak a jövő vízbarát ételei és egy 21 kamionból álló kocsisor is, ami 50 000 kilogramm élelmiszeradományt szállított nélkülözők részére.