Rekordmagasságban az európai cukorárak

2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
 
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.
 
Rekordmagasságban az európai cukorárak
A kialakult drágaság és hiány az európai termelők és forgalomszervezők nem megfelelő hozzáállásának tudható be 
 
Az európai cukorellátás nehézségeinek gyökerei tulajdonképpen több mint tíz évvel korábbra nyúlnak vissza, amikor az EU elfogadta a belső cukortermelés erős leépítését és az ellátásnak jelentős részben az ACSK (afrikai, karibi és csendes-óceáni) országok beszállításaira való alapozását, és ennek megfelelően több mint tízmillió tonnás cukorkvótáról mondott le.
 
Ez a stratégia sajnos nem bizonyult helytállónak, és emiatt az európai cukorárak mára több éves rekordmagasságba emelkedtek, ami nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait (többek között az édesipari üzemeket és üdítő-ital gyártókat).
 
A cukorfogyasztók információs központjának (IZZ) elemzői szerint azonban ez a hiányhelyzet – még a kvótalemondás után is – főként az európai termelők és forgalomszervezők nem megfelelő hozzáállásának tudható be, akik nem figyeltek fel a piac alakulásának a veszélyre utaló jeleire.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

MÁR MOST LÁTSZANAK A POZITÍV HATÁSAI A KÖTELEZŐ BOLTI AKCIÓKNAK

2023. június 12. 14:37
Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 

Az örök kérdés: ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben Magyarországon?

2022. december 08. 19:20
Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián. Az államtitkár szólt arról, hogy a fiatal gazdák ügye rendkívül fontos, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével.