Rekordmagasságban az európai cukorárak
2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

A kialakult drágaság és hiány az európai termelők és forgalomszervezők nem megfelelő hozzáállásának tudható be
Az európai cukorellátás nehézségeinek gyökerei tulajdonképpen több mint tíz évvel korábbra nyúlnak vissza, amikor az EU elfogadta a belső cukortermelés erős leépítését és az ellátásnak jelentős részben az ACSK (afrikai, karibi és csendes-óceáni) országok beszállításaira való alapozását, és ennek megfelelően több mint tízmillió tonnás cukorkvótáról mondott le.
Ez a stratégia sajnos nem bizonyult helytállónak, és emiatt az európai cukorárak mára több éves rekordmagasságba emelkedtek, ami nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait (többek között az édesipari üzemeket és üdítő-ital gyártókat).
A cukorfogyasztók információs központjának (IZZ) elemzői szerint azonban ez a hiányhelyzet – még a kvótalemondás után is – főként az európai termelők és forgalomszervezők nem megfelelő hozzáállásának tudható be, akik nem figyeltek fel a piac alakulásának a veszélyre utaló jeleire.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
ÁTADTÁK A FIRSTFARMS HUNGARY KFT. ÚJ SERTÉSTELEPEIT
2023. április 24. 10:16
Átadták a FirstFarms Hungary Kft. új sertéstelepeit pénteken. A nyolcmilliárd forintos beruházást 2,5 milliárdos állami támogatással valósította meg a dán tulajdonú cég a Békés vármegyei Telekgerendáson és Pusztaföldváron.
Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára az átadón elmondta, a magyar sertéságazat a rendszerváltás óta számos viszontagságon ment keresztül. A mostani beruházás előremutató, ugyanis az ágazat külső kitettsége csökkenthető azzal, ha a sertéseket Magyarországon nevelik és vágják le - húzta alá.
Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket
2023. május 12. 13:43
A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.
Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.