Rekordszámú elsőéves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

2023. július 27. 13:39
Minden eddiginél több, 3367 hallgató nyert felvételt idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szeptemberben induló képzéseire, ez 32 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest - közölte az intézmény az MTI-vel.
 
Az elsőévesek több mint fele, 1708 hallgató a rendkívüli ütemben fejlődő agrár- és élelmiszertudományi képzési területen kezdi meg tanulmányait, ami a nemzetgazdaság szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír.
Rekordszámú elsőéves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen
A MATE-ra felvett elsőéves hallgatók rekordmagas száma egyértelműen azt mutatja, hogy az intézményünkbe vetett bizalom folyamatosan növekszik és az alapítványi működési forma is beigazolta a hozzá fűzött reményeket" - idézték Gyuricza Csaba rektort a közleményben.
 
A tájékoztatás szerint a legtöbb elsőéves Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait. Az ottani Szent István-campusra 1132, a budai campusra 898, a kaposvári campusra 736, a keszthelyi Georgikon campusra 236, a gyöngyösi Károly Róbert-campusra 325, a szarvasi képzési helyre pedig 40 diákot vettek fel.
A legmagasabb hallgatói létszámmal a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indul (262), ezt követi a kertészmérnöki (248), az élelmiszermérnöki (222), a tájrendező és kertépítő mérnöki (155), majd a gépészmérnöki alapképzés (148).
 
Rendkívül népszerű az ötéves osztatlan agrármérnöki képzés is, amelyre százan kerültek be - ismertette az egyetem.
 
Azt írták, a kaposvári szakok idén kiemelten sok felvételizőt vonzottak, hiszen tavalyhoz képest 65 százalékkal többen nyertek felvételt a campusra. Különösen népszerűek voltak a pedagógiai képzések, amelyekre a tavalyihoz képest idén több mint kétszer annyian kerültek be. Az egyik legnépszerűbb szak a gyógypedagógia alapképzés volt, amelyre 143 hallgatót vettek fel.
 
A közleményben kitértek arra is, hogy szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseire további felvételizőket vár az egyetem.
 
Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre - a többi között a szőlő- és borgazdasági, a talajtani és a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzésre - augusztus 15-ig lehet jelentkezni a MATE honlapján.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Felszínre került az Ínség-szikla – vízügyes szakemberek elmondták, mekkora baj ez

2023. október 20. 17:36
Mennyire szokatlan a folyók alacsony vízállása?
 
Nem rendkívüli, hogy október végén alacsony a folyók vízállása, és ismét látszik a Dunában Budapestnél az Ínség-szikla – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

80 focipálya is elférne Európa legnagyobb üvegházában

2024. február 13. 14:47
Ez az üvegház nemcsak nagy, hanem üzemeltetése környezettudatos is.
 
Európa legnagyobb üvegházában 80 futballpálya is elférne, és a paradicsomtól a vágott virágig többféle növényt termesztenek benne – hangzik el DW News riportjában.