Remek minőségű az idei dinnye

2018. július 23. 14:01
Az időjárás kedvezett az idei dinnyének és az áruházak is kizárólag hazai gyümölcsöt kínálnak a polcaikon.

Június vége óta már szinte csak magyar dinnye van itthon a piacokon, a termés pedig ebben az évben különösen jó – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc hozzátette: az import visszaszorítása mellett megindult a magyar dinnye exportja is elsősorban Németországba.

Az áruházak polcain kizárólag csak hazai kínálat található - fotó:pixabay.com

„Az áruházak betartották a játékszabályt” – fogalmazott Ledó Ferenc. A boltok ugyanis – a szakmai szervezetekkel való megállapodás fényében – kivezették az import dinnyét, amint a magyar piac biztosítani tudta a teljes ellátást. Június utolsó hetében előfordult, hogy a polcokon egyszerre volt külföldi és hazai gyümölcs – emelte ki a szervezet elnöke.

A jó termésnek köszönhetően a dinnyeexport is megindulhatott, elsősorban Németország felé, ahol a fogyasztás a jövő hét közepén gyorsul fel, hiszen a spanyol termék mennyisége akkor kezd fogyni, melynek a helyét átveheti a magyar – vélekedett Ledó Ferenc.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt is kiemelte, hogy az áruházláncok óriási árversenyt indítottak, „ennek a végén mindig a termelő issza meg a levét”.

Ráadásul növekedtek a termelési és – a benzinár emelkedése miatt – a szállítási árak is. Így, ha 100 forint alá esik a fogyasztói ár, akkor a termelők csak igen kis részének marad valami haszna.

Ledó Ferenc azt is elmondta, hogy – jelentős szakmai munka árán – a magyar dinnye minősége az elmúlt 4-5 évben kimondottan jó. Félő, hogy ha a jövedelmezhetőségi viszonyok tovább romlanak, a pár hektáros dinnyetermelők jelentős része el fog tűnni, ami hiányozni fog a piacról – hangsúlyozta.

agrotrend.hu / infostart.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Magyarország elkötelezett az élelmiszerpazarlás mennyiségének csökkentésében

2016. október 19. 08:27
Az előttünk álló évek egyik legjelentősebb megoldandó feladata a föld növekvő népességének egyre szűkösebb természeti erőforrások melletti megfelelő élelmezése. Az élelmezés-biztonság növelésének egyik legésszerűbb és leghatékonyabb eszköze az élelmiszerpazarlás és veszteség mértékének visszaszorítása.

A hazai mezőgazdaság jövőbeli teljesítménye nagymértékben függ az innovációtól

2016. június 22. 08:56
A hazai mezőgazdasági ágazat jövőbeli teljesítményét alapvetően az fogja meghatározni, hogy az innováció terén mennyire leszünk sikeresek –mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Rektori Konferencia Agrártudományi Bizottságának ülésén, Debrecenben.