Remek minőségű az idei dinnye

2018. július 23. 14:01
Az időjárás kedvezett az idei dinnyének és az áruházak is kizárólag hazai gyümölcsöt kínálnak a polcaikon.

Június vége óta már szinte csak magyar dinnye van itthon a piacokon, a termés pedig ebben az évben különösen jó – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc hozzátette: az import visszaszorítása mellett megindult a magyar dinnye exportja is elsősorban Németországba.

Az áruházak polcain kizárólag csak hazai kínálat található - fotó:pixabay.com

„Az áruházak betartották a játékszabályt” – fogalmazott Ledó Ferenc. A boltok ugyanis – a szakmai szervezetekkel való megállapodás fényében – kivezették az import dinnyét, amint a magyar piac biztosítani tudta a teljes ellátást. Június utolsó hetében előfordult, hogy a polcokon egyszerre volt külföldi és hazai gyümölcs – emelte ki a szervezet elnöke.

A jó termésnek köszönhetően a dinnyeexport is megindulhatott, elsősorban Németország felé, ahol a fogyasztás a jövő hét közepén gyorsul fel, hiszen a spanyol termék mennyisége akkor kezd fogyni, melynek a helyét átveheti a magyar – vélekedett Ledó Ferenc.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt is kiemelte, hogy az áruházláncok óriási árversenyt indítottak, „ennek a végén mindig a termelő issza meg a levét”.

Ráadásul növekedtek a termelési és – a benzinár emelkedése miatt – a szállítási árak is. Így, ha 100 forint alá esik a fogyasztói ár, akkor a termelők csak igen kis részének marad valami haszna.

Ledó Ferenc azt is elmondta, hogy – jelentős szakmai munka árán – a magyar dinnye minősége az elmúlt 4-5 évben kimondottan jó. Félő, hogy ha a jövedelmezhetőségi viszonyok tovább romlanak, a pár hektáros dinnyetermelők jelentős része el fog tűnni, ami hiányozni fog a piacról – hangsúlyozta.

agrotrend.hu / infostart.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Megnyugtató eredményekkel zárult a tavaszi élelmiszerellenőrzés

2017. május 02. 07:48
Rend van a hazai élelmiszerpiacon, az előállítók, feldolgozók, kereskedők igyekeznek betartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésének eredményeit ismertetve az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Megállapodás a tejpiaci adatszolgáltatásért

2017. november 17. 10:10
Együttműködési megállapodást írt alá az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT). A háromoldalú kooperáció tagjai a jövőben együttesen működtetik a tejágazatra vonatkozó adatszolgáltatási rendszert.