Rendkívüli támogatást kapnak a kis hentesüzletek

2023. január 09. 11:54
A kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket - jelentette be Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult energiaválság és a nehéz gazdasági viszonyok ellenére a kormány továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett. Az agrártárca tisztában van a kiskereskedelmet sújtó nehézségekkel, legyen szó akár az energiaköltségek vagy a szankciós infláció hatásairól, a minisztérium éppen ezért folyamatosan vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek segítséget nyújthatnak az ágazat szereplőinek – tette hozzá.
Rendkívüli támogatást kapnak a kis hentesüzletek
Nagy István kitért arra is, hogy az alapvető szolgáltatások mennyiségileg és minőségileg magasabb színvonalú hozzáférhetővé tétele nagyban növeli a kistelepülések népességmegtartó erejét. Ezek között is fontos szerepet játszik az élelmiszerekhez való hozzáférés. Ennek biztosítását szolgálja a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek támogatása, amelynek segítségével sikerülhet megőrizni ezeket az üzleteket a jelenlegi gazdasági kihívások mellett is. Az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban - hangsúlyozta a miniszter.
 
Kifejtette, a kis hentesüzletek létrehozhatnak rövid ellátási láncokat, hozzájárulhatnak az élelmezésbiztonság megvalósulásához, fenntartásához, és emellett munkát is biztosítanak az ott élőknek. Ezek a kereskedelmi egységek biztosítják hazánk tradicionális, változatos, térségi ízvilágának és konyhaművészetének fennmaradását is. Egyszersmind ezen üzletek léte a vidék és különösen a kistelepülések népességmegtartó erejének is alapját képezik, így támogatásuk társadalmi és demográfiai szempontból is jelentős – emelte ki az agrártárca vezetője.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Tartósan velünk maradnak a magas gyümölcsárak

2023. június 30. 13:17
Idén ismételten jelentős fagykár érte a gyümölcsösöket a tavaszi időszakban. Ezek közül a cseresznye az egyik olyan faj, amelyet a legjobban megviselt az időjárás, mivel viszonylag korán kezdődik a virágzási ideje. Március utolsó és április első hetében több hullámban olyan hideg érkezett az országba, ami ellen nem lehetett védekezni, ezért a csonthéjasok közül csaknem a teljes kajszitermés megsemmisült és a cseresznyénél is nagyon változatos kép alakult ki mind területi eloszlásban, mind pedig a fajták tekintetében.

Magyarország ellenőrzi a hazai tárolókban lévő ukrán gabonát

2023. május 23. 16:29
Az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek minden hazai gabonatárolót felkeresnek.
 
A kormány amellett, hogy az országon áthaladó ukrán gabonát és annak útját ellenőrzi, most a korábban hazánkba érkezett termények minőségét is megvizsgálja.
 
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy Facebookra feltöltött videóban beszélt arról, hogy a napokban az Agrárminisztérium által elrendelt célellenőrzés során az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek minden hazai gabonatárolót – körülbelül 700 – felkeresnek és mintát vesznek az ott elhelyezett, de korábban nem vizsgált ukrán gabonatételből.