Rengeteg fabútor végzi égetőkben, vagy lerakókban

2023. június 08. 13:46
Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.
A lakossági felmérésben a válaszadók többsége (54,6 százaléka) jelezte, hogy selejtezett le bútort az elmúlt egy év során. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy a bútorokat újakra cserélték (32,7 százalék), a bútorok elöregedtek (31,9 százalék) vagy megsérültek (25,8 százalék) - közölte Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelőse.
Rengeteg fabútor végzi égetőkben, vagy lerakókban
A megkérdezettek közel egyharmada (27 százalék) eladományozza a fölöslegessé vált bútorait, és csak 6,8 százalék adja le egy újrahasznosító központban vagy hulladékudvarban. A válaszadók 18,9 százaléka online értékesíti, 13,5 százalékuk garázsban vagy pincében tárolja, 7,8 százaléka pedig kommunális hulladékgyűjtőbe vagy a mellé teszi ki a fölösleges holmikat - részletezte Bálint Attila.
 
Megjegyezte, csupán a megkérdezettek alig egy százaléka válaszolta, hogy visszaadja a bútort a gyártónak vagy az eladónak.
 
A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az embereket érdeklik a bútorok újrahasznosításának lehetőségei, és érdemes ilyen szolgáltatásokat működtetni - hangsúlyozta a szakember. Hozzáfűzte: az IKEA globális vállalást tett arra, hogy 2030-ra teljesen körforgásos vállalat lesz.
 
A bútorok második élete szolgáltatással az IKEA visszavásárolja a már fölösleges, használt IKEA bútorokat, így azok "második esélyt kaphatnak egy új otthonban" - áll a közleményben. Úgy vélik, a bútorhulladék-feldolgozó rendszer mellett nagy szükség lenne a hulladékképződést megelőző újrahasználati központokra is, amelyekből a tanulmány szerint jelenleg mindössze öt működik Magyarországon.
 
Az IKEA Magyarország a 2022-es pénzügyi évben 130 milliárd forint forgalmat ért el, amely csaknem húsz százalékos növekedés 2021-hez képest, az online értékesítés 34 százalékkal nőtt. Az áruházakban az előző évinél egymillióval több, nyolcmillió látogató fordult meg, a vásárlók száma pedig 3,5 millió volt. Az online vásárlás részesedése 21,6 százalék volt, az ikea.hu weboldal 12,7 millió egyedi látogatót regisztrált. Az IKEA Magyarország dolgozóinak száma tavaly 1730 volt.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Már csak látszat, hogy van Magyarországon szociális ellátórendszer

2022. december 19. 07:57
A kormány nem ad több pénzt a szociális ellátórendszerre, de az intézménybezárásoktól is tart, ezért döntött úgy, hogy lazít a személyi és tárgyi feltételeken. Már a bölcsődékben is - írja a Népszava.
 

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

2023. június 22. 16:40
Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2023. június 22-től Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.