Retró vonatok járnak a hétvégén Veszprém és Székesfehérvár térségében

2023. szeptember 15. 15:14
Szeptember 16-án és 17-én tartja a MÁV-START az idei harmadik, egyben utolsó nagyszabású retró hétvégéjét. Ezúttal Európa Kulturális Fővárosába látogat az eseménysorozat, Veszprém és Székesfehérvár térségében találkozhatnak az érdeklődők a régi idők járműveivel.
Retró vonatok járnak a hétvégén Veszprém és Székesfehérvár térségében
A legendás 424-es gőzmozdony vontatta szerelvényen is utazhatunk az idei utolsó retró hétvégén - Fotó: MÁV-START
 
Szombaton és vasárnap Székesfehérvár és Veszprém között utazhatnak az utasok a retró hétvégék egyik legnépszerűbb attrakciójával, a legendás 424-es gőzmozdony vontatta szerelvénnyel. Ezúttal mindkét nap közlekedik expresszvonatként: reggel Budapest-Keletiből Veszprémbe, napközben Veszprém és Székesfehérvár között oda-vissza, este pedig Veszprémből Budapestre. Az EKF retró expresszvonatban megtalálható lesz egy retró szalonszakaszos hálókocsi, valamint egy 105 éves bisztrókocsi is, ahol az idén 75 éves Utasellátó szolgálja ki az utasokat.Az expresszvonatok általános díjszabás mellett vehetők igénybe, de helyjegy váltása kötelező lesz rájuk, melynek ára 300 forint.
 
A hétvége mindkét napján retró étkezőkocsi közlekedik az egy pár Bakony InterCity járaton Budapest-Déli és Szombathely között, amelynek fedélzetén a 80-as és 90-es évek kínálatát kóstolhatják meg az utazók.
 
Több jármű mellett a V46-os sorozat is idén 40 éves, ezt ünnepelvén személyvonattal közlekedik Veszprém és Celldömölk között a hétvége folyamán.
 
Veszprémen kívül Székesfehérvárra fókuszál az idei utolsó retró hétvége. A Székesfehérvár-Komárom vasútvonalon a személyvonatok valamennyi járata retró összeállításban közlekedik a hétvégén, három különböző szerelvény és mozdony áll forgalomba. A vasútbarátok találkozhatnak az idén 60 éves Nohabbal, valamint Szergejjel és Púpossal is. Szombaton a Székesfehérvárról 14:26-kor és 18:26-kor, vasárnap pedig a 6:08-kor és 10:26-kor induló járatokon próbálhatjuk ki a retró bisztrókocsi ajánlatait.
 
A retró hétvégén közlekedő, korabeli 1. osztályú kocsik idén csak 1. osztályú menetjeggyel vehetők igénybe. A Komárom–Székesfehérvár személyvonatokra az 1. osztályra fakultatív helyjegy is váltható.
 
Az országbérlet és vármegyebérletek mellé kocsiosztály-különbözet nem váltható 1. osztályra, ebben az esetben 2. osztályú menetjegy is szükséges. A vonatokra jegy vásárolható online (Elvira, MÁV app), illetve a pénztárakban, automatákban is.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Most féláron lehet így lejutni a Balatonhoz: egy évben csak egyszer van ilyen, kár kihagyni

2023. július 20. 13:03
Július 22-én szombaton 41. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást, az eseményhez kapcsolódóan 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel lehet utazni Révfülöp állomásra, illetve onnan vissza. A kedvezmény az Ötpróba sorozat része, a felhasználás feltételei szerint a helyszínen bélyegeztetni kell a jegyeket.
 

Több százan érkeztek a Folly tobozszüretére

2022. november 23. 18:47
November 19-én idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a badacsonyörsi Folly Arborétumban. Az esemény különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai.
 
A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra.
 
A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői időnként több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le. A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.