Saját malommal bővül a háromszoros olimpiai bajnok gazdasága

2019. február 20. 08:49
Az élsportolóból aranykalászos gazdává vált Szécsi Zoltán küldetésének tekinti a precíziós gazdaság népszerűsítését.
Saját malommal bővül a háromszoros olimpiai bajnok gazdasága

„Új kombájn arat a Szécsi-birtokon” – a kisfilmre kattintva minden bizonnyal meglepődik a hazai mezőgazdaságban kevésbé, ám sportban annál inkább járatos netszörfös. A legnagyobb videómegosztón ugyanis a Sydney-olimpia vízilabda döntőjének emlékezetes pillanatai mellett Szécsi Zoltán, a kétezres évek elejének kapuslegendája egy kombájn mellől szemléli a kömlői búzaföldet. A Kemény Dénes szövetségi kapitány által vezetett férfi vízilabda “arany-válogatottunk” legendás kapusa hat éve egy saját, 140 hektáros gazdaságot működtet.

Háromszoros olimpiai bajnokunk idén az egészséges élelmiszerek és az ezt megkönnyítő precíziós gazdálkodás népszerűsítésére nagyköveti feladatokat vállalt egy különleges, hazai mezőgazdasági rendezvényen. A PREGA (Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás) konferenciasorozat népszerűsítésére a kiváló vízilabda kapus gyakorló gazdaként vállalkozott.

A kétnapos PREGA-konferencián piacvezető mezőgazdasági cégek szakemberei találkoznak

Nincs, aki ne ismerné Szécsi Zoltán nevét. Ő az aki mindent elért, amit vízilabdában egy versenyző elérhet. Kemény Dénes csapatának kapusaként egy évtized leforgása alatt világligát, világbajnokságot, Európa-bajnoki címet és a sportág csúcsát jelentő olimpiákat nyert. A sportolói sikerek után úgy gondolta, más irányt ad mindennapjainak. Belevágott valami számára addig teljesen ismeretlen dologba, mezőgazdasággal kezdett foglalkozni a nagyszüleitől örökölt kömlői birtokon.

PREGA-nagykövetként Szécsi Zoltán a korszerű feldolgozóipart is fontosnak tartja

Az olimpiai dobogón állni felejthetetlen érzés, ám egy belvárosi ügyintézős, kocsival szaladgálós, kipufogógőzös nap végén a kömlői határszemle mindenképpen felüdülést jelent.

– nyilatkozta a Sokszínű Vidéknek az olimpiai bajnok.

Zoltán – saját szavaival – „nem pörög már annyira” mint aktív sportolóként, de azért egyáltalán nem unatkozik. Edzéseket már nem vezet, helyette Egerben egyesületi elnökként segíti a vízilabdázókat, majd kocsiba pattan, és a száznegyven hektáros birtokán tart szemlét a nap végén. Egyensúlyra törekszik sportvezetői teendői és az aranykalászos gazdaként megoldandó feladatok között.

Mindig a zöldben lenni sem jó, viszont a vízilabdás, pörgős évek után a mezőgazdasághoz rengeteg türelem kell. A kreativitás a sport mellett a gazdálkodásban is fontos, nem mindegy ugyanis, hogyan állítom össze a vetésforgót, vagy milyen fajtájú vetőmagokat vásárolok. Kömlőn a hosszabb időt igénylő folyamatok miatt elsősorban türelmet tanulok, és úgy érzem, ez rám is fér.

Illusztráció, fotó: Pixabay Saját malom is lesz a háromszoros olimpia bajnok birtokán

Zoltán megfontolt szavai nem egy hobbifarmert, inkább egy céltudatosan és átgondoltan tervező felkészült gazdát sejtetnek.  140 hektáros gazdaságból 110 hektár a szántó, melyről gabonaféléket, elsősorban magyar búza- és árpafajtákat (mente, pántlika, apród) és pillangós virágú takarmányt arat. A kömlői birtok kisebbik része, nagyjából 30 ha legelő, melynek jelentős része Natura-védettséget élvez.

Szarvasmarha farmján az állatok három éve még a trágyájukkal hoztak hasznot Zoltánnak, hiszen a szántóföld talajerő-utánpótlását biztosította a több száz tonna szerves anyaggal.

Szépen fejlődik gazdasága, hiszen a napokban készült el a tejvezetékes fejőrendszer a 2500 literes tejhűtővel, valamint egy silórendszer a telepen, ami 180 tonna termény tárolását biztosítja.

Idén egy saját malom megépítésével a legnagyobb beruházás veszi kezdetét Szécsi Zoltán birtokán. Ilyen volumenű beruházást nem egyszerű elindítani, mert utófinanszírozásban történik. Ez azt jelenti, hogy saját tőkéből kell megelőlegezni a teljes költséget.

Több mint 100 előadó, 40 kiállító és 800 szakmai érdeklődő

Magyarország első számú agrár-digitalizációs fórumán ( PREGA ) a modern, precíziós mezőgazdaságban rejlő hihetetlen innovációk megvalósulásának lehetőségeit mutatják be az érdeklődőknek. Ezzel együtt a legújabb, Magyarországon még kevésbé elterjedt megoldásokkal is megismerkedhetnek hazai, illetve nemzetközi piacok példáin keresztül a február 19-20-i fórumon.

Bolyki Bence, az eseményt szervező agroinform.hu vezetője örömét fejezte ki az olimpikon rendezvényen való részvétele kapcsán.

Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy olimpiai bajnok az agrárszektor mellett tette le a sport utáni életében a voksot, és a kiváló élelmiszerek előállításának népszerűsítésében velünk együtt részt vesz.

–  mondta.

Szécsi Zoltán, az aranykalászos gazda számára nem csupán a vetőmag-, a növényvédőszer- és a műtrágya-megtakarítás szempontjából fontos a precíziós mezőgazdaság, hanem a fogyasztók egészségvédelme érdekében hirdeti a korszerű megoldások fontosságát.

Kevesebb vegyszer használata következtében magasabb minőségű, kiváló élelmiszer kerülhet mindenki asztalára.

– hangsúlyozta a nagykövet.

Korszerű mezőgazdasági gépekkel többszörösére növelhető a terméshozam és a hatékonyság , fotó: Pixabay Lépésről lépésre

Az új szemléletmód és eszköztár a háromszoros olimpiai bajnok marhafarmját néhány év alatt eljuttatta arra a szintre, hogy fejlődik maga az ingatlan, és ezzel egyidejűleg javul a föld minősége. Zoltán gazdasága képes már profitot hozni, aminek nagy részét a gazda azonnal visszaforgatja fejlesztésekbe. 140 hektárjával persze az olimpikon kis gazdának számít, hiszen 1000-2000 hektáron termelnek a nagyobb magyar mezőgazdasági vállalkozók.

A kicsiket, amilyen én is vagyok, szépen apránként kell meggyőzni, hogy lépésről-lépésre legalább az általuk használt földterület megismerése induljon el. Például precíziós talajminta vételezésekkel a gazdák eljuthatnak saját tábláinak alaposabb megismeréséhez

– vázolta nagyköveti feladatát Szécsi Zoltán.

A robotika és a drónok alkalmazása környezetkímélőbbé teszi a növénytermesztést, fotó: Pixabay

Saját földjét hozza példának, egy nagyjából száz hektáros táblán előfordul, hogy a szélső 3 hektár parlagfüves, másik része évről-évre tele van nagy pitypanggal. Ezeknek a pontos helyét fentről, drónokkal pontosan meg lehet határozni, majd célirányosan lehet irtani a nem kívánatos növényeket. Ezzel csupán arra a területre, akkor és annyi vegyszert juttathat ki, amennyit minimálisan igényel az eltüntetésük.

Kérdésünkre, hogy a strandon kívül csobban-e még medencében így válaszolt:

Csak az öregfiúkkal, csakis öregesen, amit mi elegánsan csak Masters-nek hívunk

–  mesélte nevetve az olimpikon, majd hozzátette, a mozgás mellett az egészséges táplálkozást tartja a fiatalok számára legfontosabbnak a mindennapokban.

Szécsi Zoltán Eger vízilabdasportjának segítőjeként és aranykalászos gazdaként egyaránt sikeres vállalkozó. A legendás háromszoros olimpiai bajnok, bár szereti a csendet és a falusi levegőt, ma és holnap mindenképpen a régi, vízilabdás évek tempójában fog pörögni Budapesten, hiszen nagyköveti feladatait is hihetetlen elszántsággal és céltudatossággal végzi.

Kiemelt kép: PREGA/Sajtófotó

 

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Kirúgnak a munkakör megszűnése miatt, majd meghirdetik a pozíciót - mit lehet tenni?

2017. február 17. 08:43
A mai joggyakorlatban is előfordulnak olyan ügyek, melyeknek a tárgya a munkavállalói jogellenes megszüntetés. Ennek egyik formája, mikor a munkaadó azzal az indokkal mond fel, hogy a munkakört szünteti meg, de utólag kiderül, hogy az indok nem valós, mert ugyanazt a munkakört újra meghirdetik. Munkaügyi jogászt kérdeztünk, mit lehet ebben az esetben tenni.

Klíma a munkahelyen: mennyire lehet hűteni nyáron?

2019. július 01. 08:49
Idén hirtelen szakadt ránk a hőség. Még éppen, hogy nyár elejét mutatnak a naptárak és máris túl vagyunk az első hőség riadón. Szerencsére egyre több lakásban, középületben, munkahelyen van klíma berendezés. Sokan szeretik, de olyanok is vannak, akik nem igen tudják tolerálni a mesterséges hűtést. Nem egyszer viták forrása, hogy mennyire hűtsük le a munkahelyet a nyári melegben. Milyen szabályozás él a munkahelyi hőmérséklettel kapcsolatban?