Saját szakszervezetet gründolna a Coop

2020. január 14. 08:48
Megtévesztő levéllel csábítják a dolgozókat

Félrevezető levéllel próbálja átlépésre buzdítani a Coop-dolgozókat egy még be sem jegyzett szakszervezet. Minden arra utal: maga a Coop próbál egy simulékonyabb szakszervezetet létrehozni – írja a Népszava.

 Áll a bál a Coop-dolgozók körében: egy magát Hazai Kereskedelemben Dolgozók Szakszervezete (HKDSZ) néven hirdető szervezet ugyanis olyan levelet küldött körbe nekik, amelyben azt írja, a jelenleg működő szakszervezet átalakult, ezért lépjenek be hozzájuk.

A lapunk birtokába jutott levél fejléce szerint az új szakszervezet címe megegyezik a Coop Hungary Zrt. székhelyével, és az e-mailcíme is coop.hu-ra végződik. A levelet egyébként névvel nem írták alá, csak annyit írtak: a HKDSZ elnöksége.

Csakhogy a Coop-dolgozók érdekeit jelenleg képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyáltalán nem alakult át, így kilépni sem kellene onnan, a HKDSZ pedig egyelőre nincs bejegyezve a bíróságon.

A háttérben valószínűleg az áll, hogy a bolthálózat egy simulékonyabb szakszervezetet szeretne létrehozni – saját magának. Ennek a véleményének adott hangot egy dunántúli Coop vállalat zárt Facebook-csoportjában az egyik dolgozó is, aki szerint „bűzlik az egész dolog”.

Csak nekem gyanús, hogy ez az állítólagos új szakszervezet a levél fejléce szerint ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a Coop Hungary, és az e-mail címe is szakszervezet@coop.hu?

– fogalmaz. Szerinte a cégvezetők is kaptak levelet, miszerint minden dolgozót át kell léptetni ebbe az új szakszervezetbe. „Ezek ki akarnak léptetni minket a külsősből, és be akarnak kényszeríteni a saját sz…ba”.

„A nagyfejűek kitalálták, hogy jobb lesz nekik egy saját szakszervezet, aki mindenbe belemegy és mindent aláír” – fogalmaz, azt ajánlva a dolgozóknak, senki ne lépjen át az új szakszervezetbe, mert nagyon rosszul fog járni. A Coop vállalatok vezetőinek írt levelében a HKDSZ elnöksége aláírással (de név nélkül) kiküldött levél arról is tájékoztat, hogy

az új szakszervezet már közel 2 ezer taggal kezdte meg munkáját, és abban kérik a vezetők segítségét, hogy levelüket juttassák el cégnél jelenleg működő helyi szakszervezeti vezetőknek.

A fenti levelekkel kapcsolatban megkerestük Karsai Zoltánt, a KASZ elnökét is, aki megerősítette: valóban kaptak átlépésre buzdító levelet a coopos dolgozók. Emiatt a KASZ jogi lépéseket tesz, hiszen szakszervezetük egyáltalán nem alakul át, tehát a levél megtévesztő állítással igyekszik rávenni a dolgozókat az átlépésre. A levél ugyan konkrétan nem nevezi meg a KASZ-t, de nyilvánvalóan rájuk utalnak, hiszen ők működnek jelenleg a Coop-boltoknál.

   

Karsai Zoltán szerint a háttérben az állhat, hogy a KASZ októberben egy olyan döntést hozott, miszerint a kollektív szerződéseket a helyi tisztségviselők ezentúl nem írhatják alá, arra csak az elnök, illetve az alelnök jogosult.

Erre azért volt szükség, mert a cégvezetők egyre több helyen igyekeznek nyomást gyakorolni a helyi szakszervezeti vezetőkre annak érdekében, hogy a dolgozók számára hátrányos kollektív szerződéseket is írják alá. Mivel ezek a helyi tisztségviselők ott dolgoznak, könnyű őket lelkileg is presszionálni, hiába illeti meg őket törvényi védelem szakszervezeti tisztségük okán.

A Pécsett és környékén érdekelt Mecsek Fűszért például tavaly azt szerette volna belevenni a kollektív szerződésbe, hogy a leltárhiányt bruttó értéken fizessék meg a dolgozók.

Pedig ha egy csokit ellopnak, akkor az után az áfát nem kell megfizetni, vagyis a dolgozókon még 27 százalékot keresett volna a bolt egy-egy lopás esetén

– említ egy példát a „jéghegy csúcsaként” Karsai Zoltán. A KASZ azonban ebbe nem ment bele, és végül sikerült is megegyezni a vezetőséggel, így végül a dolgozók számára is kedvező kollektív szerződést kötöttek. Ha a cégnek a saját szája íze szerint működő szakszervezete van, akkor az ilyen, a dolgozók számára egyértelműen hátrányos kollektív szerződéseket egyszerűen aláíratják velük – fogalmazott Karsai Zoltán. A KASZ elnöke ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a fenti levelek szétküldését követően több coopos cégvezető is megkereste, és jelezte: nem kíván ilyesmiben részt venni és továbbra is a KASZ-szal szeretne együttműködni. A Coop boltjai főleg vidéken működnek, a teljes Coop-csoportnál mintegy 30 ezer munkavállaló dolgozik, közülük a KASZ mintegy 12 ezret képvisel. Karsai Zoltán szerint a HKDSZ levelében emlegetett 2 ezer tag is valójában hozzájuk tartozik,

csak az egyik helyi tisztségviselőjük lépett át, de az nem jelenti azt, hogy a tagok is automatikusan átlépnének vele. 

Keressük az ügyben a Coop-ot is, valamint elküldtük kérdéseinket a HKDSZ e-mail címére is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Forrás: Népszava / szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos siker az Alkotmánybíróságon

2022. július 22. 08:29
Többek között a LIGA kötelékébe tartozó szakszervezetek külön projektet indítottak és fontos eredményt értek el az Alkotmánybíróságon. Fontos azonban megérteni, hogy ezt az eredményt csak úgy érhették el, hogy néhány tagtárs arcát és nevét adta egy-egy ügyhöz, felvállalta a jogi konfliktust mindannyiunk érdekében!

Magyar Nap a szlovén Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron

2016. augusztus 24. 07:39
A Kárpát-medence országai között a gazdasági, földrajzi adottságokat kihasználó, többrétegű kapcsolatrendszerben rejlő előnyök kamatoztatása nemzetpolitikai érdek - hangsúlyozta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes az 54. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár Magyar Napján, Szlovéniában, Gornja Radgonában.