Semmiképpen ne edd meg! Gyorsfagyasztott zöldbabot hívott vissza az Auchan

2024. június 05. 17:17
Az érintett árut vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik.
 
Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból a 450 grammos Auchan gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbabot az Auchan Magyarország Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ma az MTI-vel.
Semmiképpen ne edd meg! Gyorsfagyasztott zöldbabot hívott vissza az Auchan
Gyorsfagyasztott zöldhüvelyű zöldbab – fotó: Nébih
 
A hatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint a visszahívott termék tételszáma L.24.366.1.A, minőségmegőrzési ideje 2026.
 
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az ismertetett azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el. Az érintett árut bármelyik Auchan áruházba vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik.
 
A csattanó maszlag tropán alkaloidokat tartalmazó, mérgező gyomnövény. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben.
Csattanó maszlag - Datura stramonium L. - gyógynövény kereső - gyógynövény  lexikon - Orvosok.hu
Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi és a vegetatív idegrendszer működését.
 
Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Közismert tropán alkaloid az atropin, amelyet gyógyászati célra is felhasználnak. Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva – ismertette a Nébih a honlapján.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Már fegyveresek őrzik a világ egyik legdrágább fűszerét

2023. november 14. 13:50
Már az ezüstével vetekszik a vanília ára.

Hatalmas a verseny! Közel 1000 borból választják ki a legjobbat!

2023. május 17. 20:35
Egy-egy borverseny megmérettetés borász-borász között, igazodási pont a borfogyasztók számára, egyúttal közösség-összetartó szerepe is van – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a 42. Országos Borverseny megnyitóján.