Sikeres helyi termék rendezvény Pannonhalmán

2023. május 05. 13:36
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat második rendezvényét 2023. május 3-án, Pannonhalmán, a Főapátság Dísztermében.
 
A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  
 
Sikeres helyi termék rendezvény Pannonhalmán
A szerdai rendezvényen Vas Gábor Pannonhalma polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Majd Derdák Gábor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője megnyitó beszédében bemutatta az Agrárkamara 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyvét, melyben összefoglalták a kistermelők számára a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat a közvetlen helyi értékesítés elősegítése érdekében. Elmondta, hogy maga a rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi.
 
Az előadások sorát a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról a helyi termékek piacra jutásáról dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth Dávid, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetői nyitották meg, akik áttekintést adtak a kistermelői rendeletről és annak szabályozásáról is. Majd Simon Erika az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt.  Őt követte a Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel avatta be a hallgatóságot abba, hogy Ki? Kinek? Hol? és Hogyan? értékesíthet helyben termelt termékeket. Támpontokat adott ahhoz, hogy hogyan érdemes elindulni a kistermelőknek a regionális értékesítés útján, illetve hangsúlyozta a közösségi értékesítés és a jól működő térségi piacok szerepét, melyek kialakításához elengedhetetlen a megfelelően képzett REL szakemberek munkája.
 
A helyes élelmiszer-jelölés módjait mutatta be a rendezvényen Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.
 
A rendezvénysorozat második állomásának záró szekciójában három, a térségben megvalósított jó gyakorlatot mutattak be a szervezők és termelők. Elsőként Gyimesi Barbara a Pannonhalma Provence Levendula levendulafarm vállalkozásának jó példáját ismertette meg a jelenlevőkkel, majd Bugyenszkiné Szemerési Erzsébet mutatta be a FinomSág Családi Gazdaságot, ahol gyümölcsöket és gyógynövényeket termesztenek és dolgoznak fel, illetve Németh Tamás munkaszervezet vezető ismertette a Pannónia Kincsei LEADER Egyesület tevékenységét.
 
A rendezvényen bemutatkoztak térségi kézműves kistermelők, valamint a résztvevők Kozma Tibor családi gazdasága és Csikvánd Község Önkormányzata falusi vendégasztalának helyi finomságait is megkóstolhatták.   
 
A rendezvénysorozat további vidéki helyszínein is színvonalas előadásokkal, szakértői segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.
 
További helyszínek és időpontok:
 
2023. május 9. - Paks
2023. május 11. - Hajdúböszörmény
 
 
További információ és regisztráció a https://mnvh.hu/helyitermek oldalon érhető el.
 
A Helyi termék 2022 kézikönyv a https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok oldalon érhető el. 
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb termékkategóriákkal bővülhet az árfigyelő rendszer

2023. július 31. 12:20
Rendkívül népszerű az online árfigyelő rendszer, július elsejei indulása óta már több mint 650 ezer látogató kereste fel a weboldalt. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke közölte, a rendszer bevált, így hamarosan tovább bővíthetik és fejleszthetik azt.
 

Ehhez a szövetkezethez szívesen csatlakoznak a termelők – mi a titka?

2023. november 08. 19:39
A DélKerTÉSZ támogatja a termelőket, emellett pedig az utánpótlásnevelésre, és új bolt nyitására is készül.
 
A DélKerTÉSZ 2002-es megalakulása óta fogja össze a szentesi és Szentes környéki termelőket, családi gazdaságokat és társvállalkozókat, így már több, mint 500 fős zöldségtermelőből álló közösséget alkotnak.