Sok gazda nem örül a üzemanyagár-stop kivezetésének

2022. december 07. 12:37
A MOL javaslatát megfogadva tegnap a Kormány az üzemanyagár hatósági korlátozását azonnali hatállyal megszüntette – a hírt rendkívüli Kormányinfón jelentették be 2022. december 06-án 23:00 órakor.
 
Éjszakai sajtótájékoztató
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója együtt tájékoztatták a média képviselőit kedden éjszaka.
 
Sok gazda nem örül a üzemanyagár-stop kivezetésének
A miniszter szerint azért volt szükség a soron kívüli intézkedésre, az ársapka visszavonásának azonnali kivezetésére, mert csak így biztosítható a biztonságos ellátás. „Az ársapkának addig van értelme, amíg a termékből nincs hiány. Mert ha már hiány van belőle, a hatósági ár elveszti a létjogosultságát” – mondta Gulyás Gergely.
 
Ez alapján a MOL benzinkutakon – a piaci árak szerint – a benzint 641, a gázolajat 699 forintért forgalmazzák. Ezek alapvetően irányadó árak, a különböző kutak eltérő árképzést alkalmazhatnak.
 
Az intézkedés indoklása, hogy az orosz olajembargó miatt a hazai üzemanyag-ellátásban zavar keletkezett. A MOL megfelelő mennyiségű import nélkül nem tudja biztosítani az ország ellátását.
 
A jelenlegi káoszos helyzet az üzemanyagtöltő állomásokon pár nap alatt normalizálódhat Hernádi Zsolt szerint. A pánikvásárlás megszűnik, a magasabb ár miatt a rohamok megszűnnek, kevesebb üzemanyag-fogyasztással számolnak. Azonban az import helyreállása több hetet is igénybe vehet, a stabilitás csak egy-két hónap múlva állhat be ezen a területen.
 
Az ársapka levétele nem old meg mindent
Az árstop kivezetése elemzők szerint várhatóan több mint 2%-kal emeli az inflációt. Ez az indirekt hatás tovább növeli a mezőgazdasági termelők költségeit is, melyek már így is eléggé elszálltak az globálisan jelentkező negatív hatások miatt.
 
Forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Gazdaságátadás: még az államtól vásárolt föld is átadható lesz

2024. február 27. 15:39
Komoly érdeklődés kíséri a gazdaságátadás lehetőségét, nem véletlenül: a családon belüli generációváltáshoz immáron elegendő lesz egyetlen szerződést kötni, a folyamatot pedig jelentős összegű pályázati forrásokkal is ösztönzik. Az Agroképen már eddig is több cikkben foglalkoztunk a gazdaságátadás gyakorlati tudnivalóival, ezúttal pedig Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára segítségével azt vizsgáljuk meg, hogy miként adhatók át az államtól vásárolt földek.
Hogyan vásárolhatunk állami termőföldet?

Hatalmas változás jön az agrártámogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzésekben

2023. február 10. 12:58
Dr. Feldman Zsoltot a PREGA-n kérdeztük az új precíziós pályázatról és a megújuló támogatási rendszer minden gazdálkodó számára fontos legnagyobb változásáról.
 
Hatalmas előrelépés az agrárdigitalizáció szempontjából a precíziós pályázat, és az új támogatási rendszerben is lesz folytatása. Milyen lesz majd az új felhívás?
 
Ami az Agrárminisztérium számára fontos cél, hogy az első körben nyertes 2700 gazdálkodón túl újabb gazdálkodói kört érjünk majd el. Az előző pályázatnak nagyon fontos eleme volt a precíziós gazdálkodást segítő szolgáltatások igénybevétele.