Sok gazdát gyötör a kérdés: mit termeljek? Itt a válasz!

2024. április 09. 14:59
A búza és a kukorica hosszú ideje nem hoz megfelelő bevételt, utóbbit ráadásul a szárazság is meggyötri minden évben. Valami mást kellene termelni... De mit?
Sok gazdát gyötör a kérdés: mit termeljek? Itt a válasz!
Az Agroinform Facebook-oldalán a minap arra voltunk kíváncsiak, hogy a gazdák milyen témákról olvasásnak szívesen. Jöttek is javaslatok szép számmal. Volt, aki azt kérte, írjunk arról, hogy mit javasol az agrár szakirányítás, mit termeljenek a gazdák a mostani helyzetben, amikor gyakorlatilag teljesen felborult a több évtizede alkalmazott vetésszerkezet.
 
Máshol azt olvashattuk: mindenkitől csak azt hallják, hogy mást kell termelni, de hogy mit, azt senki nem mondja meg. Ez ügyben kértünk segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától, ahol azt javasolták, forduljunk kérdéseinkkel az Agrárminisztériumhoz.
 
Innét a következő választ kaptuk:
 
"A konvencionális növénytermesztés esetében a hatékonyságjavítás, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás és közös inputanyag beszerzés, a rosszabb adottságú területeken pedig az alacsonyabb inputköltséggel járó kevéssé intenzív termesztéstechnológiák alkalmazása lehet indokolt. Sokaknak lehet jó megoldás a fő szántóföldi kultúrnövények esetében a piacon keresettebb, speciálisabb fajták, a magas fehérje- vagy rosttartalmú gabonák termesztése. Komoly jelentősége lehet a termelési szerkezet legalább részleges differenciálásának sok gazdálkodónál. Át kell gondolni, hogy lehet termelésbe vonni a széles körben termesztett öt fő kultúrnövényen kívül más szántóföldi kultúrákat is. Legyen az szója, cirok, pillangósvirágúak vagy éppen szántóföldi zöldségtermesztés. Sokaknak érdemes ugyancsak átgondolni, nem éri-e meg az ökológiai gazdálkodás keretei között folytatni a tevékenységüket, hiszen jövőre ehhez a támogatási programhoz is lehet majd csatlakozni."
 
Jelen állás szerint tehát ezek a lehetőségek...
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Van még teendőjük az érintetteknek a kútamnesztia lejárta előtt

2023. október 31. 12:30
A be nem jelentett mezőgazdasági célú kutakat december 31-ig csupán regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál, ami ingyenes és szankciómentes.
 
A be nem jelentett mezőgazdasági célú kutakat december 31-ig csupán regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál, ami ingyenes és szankciómentes – hívta fel a figyelmet az economx.hu.

Ütemterv szerint halad az agrártámogatások kifizetése a gazdáknak

2024. február 15. 16:17
Rekordkifizetéssel zárta a tavalyi évet az ágazat, az agrártámogatások folyósítása az idén is ütemterv szerint halad – jelezte Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy a tavalyi egységes kérelmekhez kapcsolódóan több mint 33 ezer gazdálkodónak, összesen közel 42 milliárd forintot fizetett már ki a Magyar Államkincstár ebben az évben is.