Sok gazdát gyötör a kérdés: mit termeljek? Itt a válasz!

2024. április 09. 14:59
A búza és a kukorica hosszú ideje nem hoz megfelelő bevételt, utóbbit ráadásul a szárazság is meggyötri minden évben. Valami mást kellene termelni... De mit?
Sok gazdát gyötör a kérdés: mit termeljek? Itt a válasz!
Az Agroinform Facebook-oldalán a minap arra voltunk kíváncsiak, hogy a gazdák milyen témákról olvasásnak szívesen. Jöttek is javaslatok szép számmal. Volt, aki azt kérte, írjunk arról, hogy mit javasol az agrár szakirányítás, mit termeljenek a gazdák a mostani helyzetben, amikor gyakorlatilag teljesen felborult a több évtizede alkalmazott vetésszerkezet.
 
Máshol azt olvashattuk: mindenkitől csak azt hallják, hogy mást kell termelni, de hogy mit, azt senki nem mondja meg. Ez ügyben kértünk segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától, ahol azt javasolták, forduljunk kérdéseinkkel az Agrárminisztériumhoz.
 
Innét a következő választ kaptuk:
 
"A konvencionális növénytermesztés esetében a hatékonyságjavítás, az inputanyagokkal való tudatosabb gazdálkodás és közös inputanyag beszerzés, a rosszabb adottságú területeken pedig az alacsonyabb inputköltséggel járó kevéssé intenzív termesztéstechnológiák alkalmazása lehet indokolt. Sokaknak lehet jó megoldás a fő szántóföldi kultúrnövények esetében a piacon keresettebb, speciálisabb fajták, a magas fehérje- vagy rosttartalmú gabonák termesztése. Komoly jelentősége lehet a termelési szerkezet legalább részleges differenciálásának sok gazdálkodónál. Át kell gondolni, hogy lehet termelésbe vonni a széles körben termesztett öt fő kultúrnövényen kívül más szántóföldi kultúrákat is. Legyen az szója, cirok, pillangósvirágúak vagy éppen szántóföldi zöldségtermesztés. Sokaknak érdemes ugyancsak átgondolni, nem éri-e meg az ökológiai gazdálkodás keretei között folytatni a tevékenységüket, hiszen jövőre ehhez a támogatási programhoz is lehet majd csatlakozni."
 
Jelen állás szerint tehát ezek a lehetőségek...
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az erdők szerepe és haszna

2023. június 09. 13:54
A hazai erdők múltjáról, jelenéről és jövőjéről tanácskoztak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az NKE Eötvös József Kutatóközpont, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete és az Országos Erdészeti Egyesület együttműködésében. A klímaváltozás nagy hatással van az erdőkre, amelyek ugyanakkor jelentős szerepet töltenek be a klímavédelemben. További fejlesztésükhöz vízrendezésre és a tájgazdálkodás felértékelésére is szükség van.
Az egész napos konferencián számos téma került szóba, a természeti hatásokkal és az erdőhasználattal kapcsolatos előadásokat foglaljuk össze. 

Agrárium 4.0 – Itt az idő a szemléletváltásra – Szakmai kerekasztal a Kukorica Kör Egyesülettel

2023. január 26. 12:56
Az egy éves születésnapját ünneplő Kukorica Kör Egyesület a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás első napján bemutatásra került az idei évre kiírt meghívásos termelési verseny.
 
„A meghívásos Termelési Versenyünk előkészítését már a tavalyi évben megkezdtük, számos gazdát  kerestünk meg az ország egész területén, akiktől sok információt, adatot, véleményt gyűjtöttünk össze a termelési verseny kapcsán.