Sok hazai raktárban még a 2021-es termés is eladásra vár

2023. március 20. 09:52
Betakarításkor jóval drágábban lehetett értékesíteni a búzát és a kukoricát, mint most.
 
Csak az elmúlt három hónapban több, mint 20 százalékot esett a legfontosabb gabonafélék ára a hazai piacon. Mindenki kivárt, jobb árral szerette volna kompenzálni az aszályos időjárás okozta veszteségeket. Nagy gabonakészletek ragadtak be, hiszen voltak olyan időszakok, amikor a kereskedők nem is ajánlottak pénzt a raktárakban halmozódó készletekért. A helyzetet bonyolítja, hogy még van, ahol a 2021-es termés egy része is eladásra vár.
 
Sok hazai raktárban még a 2021-es termés is eladásra vár
A térség országainak gabonapiacait az ukrán gabonaszállítmányok teszik próbára 
 
Idén jelentősen csökkenhet a gabonatermesztés jövedelmezősége
Nagyon sok gazda kerülhet nehéz helyzetbe a bizonytalan piaci körülmények, az inputanyagok költségnövekedése, a felfutó gabonaimport, az eladatlan készletek felhalmozódása miatt. A gazdák nehezen és lényegesen olcsóbban tudják eladni a terményeiket.
 
Az őszi vetésű gabonáknál jelenleg a terméskilátások jók, bíztató, hogy a talajok telítettsége 90 százalékos, így a tavaszi vetéseknél is jóval kedvezőbb hangulatban vághatnak bele a gazdák a munkálatokba.
 
Jelenleg nem a csapadékkal, hanem a viszonylag meleg tél miatt áttelelt kártevőkkel lehetnek problémák, tekintettel arra, hogy nagyon megemelkedett a növényvédő szerek ára. A szakértők viszont pozitívumként említették a műtrágyák árának az érezhető csökkenését.
 
A hazai árak csökkenése az ukrán gabona megjelenése után kezdődött
Korábban Nagy István agrárminiszter beszélt arról, hogy a térség országainak gabonapiacait az ukrán gabonaszállítmányok teszik próbára. Elsősorban nem az ideérkező nagy mennyiség okoz gondot, hanem az, hogy az alacsony ukrán terményárak miatt a felvásárlóknak akkor is megéri, ha egyszerre kisebb tételben vásárolnak, vagy ha egy ukrán szállítmányra hosszabb időt várnak.
 
A miniszter kiemelte, hogy a minőséggel is lehetnek problémák, mert az ukrán szabályozás az Európai Unió rendkívül szigorú növényvédelmi előírásainál jóval lazább.
 
Az Ukrajnában egyrészt a nemzetközi háttérrel termelő nagyvállalatok előállítási költsége lényegesen alacsonyabb, mint az európai gazdáké, másrészt gyakorlatilag behozhatatlan versenyelőnnyel jár az is, hogy az EU-ba vámmentesen érkezhet az ukrán termény.
 
Az elmúlt egy évben 23 millió tonna áru áramlott ki Ukrajnából, ebből 11 millió tonna kukorica, 6 millió tonna búza volt. Kukoricából több mint 1,1 millió tonna Magyarországon landolt. Az alacsony árak pedig letörték a hazai árakat.
aratás
Nagyon sok gazda kerülhet nehéz helyzetbe a bizonytalan piaci körülmények, az inputanyagok költségnövekedése, a felfutó gabonaimport, az eladatlan készletek felhalmozódása miatt
 
A tiltott vegyszerek használata is gondot jelenthet
Korábban már írtunk arról, hogy az Ukrajnában használt vegyszerek jelentős része az Európai Unióban tiltólistán van.
 
A minőséggel kapcsolatban felmerülő komoly aggályok miatt az ukrán gabonák  Magyarországon is átfogó ellenőrzése zajlik, ami a feldolgozatlan gabonafélék mellett már kiterjed az ukrán eredetű búzalisztekre is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Permetező, eke, gruber, vetőgép, tárcsa, kultivátor – képek az AgrárGépshow-ról!

2023. június 08. 13:12
Az Agroinform szerkesztősége is kint van a NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-n, nézd meg, milyen gépeket lehetett munka közben megnézni szerda délelőtt!
 
Ma még élőben is meg tudod nézni, ingyenes a rendezvény!
 

Brüsszelnek haladéktalanul cselekednie kell az európai gazdák védelmében

2024. január 16. 11:23
Közös levélben szólítják fel ismét cselekvésre az Európai Bizottságot a határmenti tagállamok agrárminiszterei, hogy Brüsszel találjon megoldást és segítsen a gazdáknak az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci zavarok kezelésében – közölte Nagy István tárcavezető.