Sorban állnak a bankok az agrárcégekért

2017. február 07. 12:14
Nem lesz nehéz hitelhez jutniuk a hazai agrárvállalkozásoknak, szinte az összes pénzintézet versenyt hirdetett a gazdák kegyeiért. Ennek oka egyrészt az, hogy a mezőgazdasági termelők az egyik legmegbízhatóbb ügyfélkategóriába tartoznak, másrészt az, hogy a minden évben elérhető terület­alapú és termeléshez kötött támogatások mellett idén már a beruházási pályázatok is megjelenhetnek a finanszírozásban.

A Miniszterelnökség tervei szerint március 31-ig minden, az Európai Unió 2014–2020-as támogatási ciklusához kapcsolódó pályázati felhívást közzétesznek, vagyis a rendelkezésre álló teljes, 34 milliárd eurónyi támogatási csomagot meghirdetik. Ennek megfelelően hatalmas pályázati dömping várható a következő két hónapban.

Az OTP Bank agrárszakértői szerint fontos változások léptek életbe a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásával kapcsolatban, amelyeknek különösen azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások örülhetnek, amelyek nem szeretnének várni a kifizetésekre.

Így ezek a cégek már jóval korábban felhasználhatják a támogatási összegeket beruházásaikhoz, esetleg a hitelhez szükséges saját erő biztosítására. Finanszírozási oldalról minden lehetőség adott a magyar agrárvállalkozások további fejlődéséhez. Érdemes kiemelt figyelemmel követni a pályázati kiírásokat, hiszen március után várhatóan jóval nehezebb lesz pályázati pénzekhez jutni – hívták fel a figyelmet az elemzők.

A területalapú támogatások esetében a legkönnyebb megelőlegező hitelhez jutni. Az előfinanszírozási források igénybevételéhez nincs szükség például terhelhető ingatlanra, hiszen maguk az uniós támogatások szolgálnak a hitelek fedezetéül.

Fórián Zoltán, a Takarékbank vezető agrárszakértője egy korábbi konferencián kifejtette: a kiváló támogatási és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően látványosan erősödik a bankok versenye a mezőgazdasági finanszírozásban. A szakember elmondta: a következő hónapokban pedig beruházási boomra számítanak, amelyben a vidékfejlesztési források mellett a pénzintézeti finanszírozásnak is nagy szerepe lesz.

magyaridok.hu

Kapcsolódó cikkek

A helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztését támogatja a legújabb pályázat

2017. február 22. 07:56
Mintegy 12,6 milliárd forint keretösszeggel jelent meg 2017. február 16-án pályázati felhívás a helyi piacok infrastrukturális fejlesztésére, valamint a közétkeztetés javítására – közölte a Miniszterelnökség. A kiírásra önkormányzatok, non-profit szervezetek és egyházi jogi személyek nyújthatják be támogatási kérelmüket.

Folytatódik a vidéki mikrovállalkozásokat fejlesztő pályázat: csak mezőgazdasági termelők pályázhatnak!

2017. március 17. 10:30
Áprilistól nagyobb kerettel, nagyobb összegre is lehet pályázni 50-70% támogatással, új, nem mezőgazdasági tevékenységek elindítására – tájékoztatott a pályázatihírek.eu portál. A pályázaton kizárólag mezőgazdasági termelők indulhatnak, vagyis őstermelők és mezőgazdasági vállalkozók. A módosítás során rengeteg új tevékenység lett fejleszthető.