Sorban állnak a bankok az agrárcégekért

2017. február 07. 12:14
Nem lesz nehéz hitelhez jutniuk a hazai agrárvállalkozásoknak, szinte az összes pénzintézet versenyt hirdetett a gazdák kegyeiért. Ennek oka egyrészt az, hogy a mezőgazdasági termelők az egyik legmegbízhatóbb ügyfélkategóriába tartoznak, másrészt az, hogy a minden évben elérhető terület­alapú és termeléshez kötött támogatások mellett idén már a beruházási pályázatok is megjelenhetnek a finanszírozásban.

A Miniszterelnökség tervei szerint március 31-ig minden, az Európai Unió 2014–2020-as támogatási ciklusához kapcsolódó pályázati felhívást közzétesznek, vagyis a rendelkezésre álló teljes, 34 milliárd eurónyi támogatási csomagot meghirdetik. Ennek megfelelően hatalmas pályázati dömping várható a következő két hónapban.

Az OTP Bank agrárszakértői szerint fontos változások léptek életbe a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásával kapcsolatban, amelyeknek különösen azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások örülhetnek, amelyek nem szeretnének várni a kifizetésekre.

Így ezek a cégek már jóval korábban felhasználhatják a támogatási összegeket beruházásaikhoz, esetleg a hitelhez szükséges saját erő biztosítására. Finanszírozási oldalról minden lehetőség adott a magyar agrárvállalkozások további fejlődéséhez. Érdemes kiemelt figyelemmel követni a pályázati kiírásokat, hiszen március után várhatóan jóval nehezebb lesz pályázati pénzekhez jutni – hívták fel a figyelmet az elemzők.

A területalapú támogatások esetében a legkönnyebb megelőlegező hitelhez jutni. Az előfinanszírozási források igénybevételéhez nincs szükség például terhelhető ingatlanra, hiszen maguk az uniós támogatások szolgálnak a hitelek fedezetéül.

Fórián Zoltán, a Takarékbank vezető agrárszakértője egy korábbi konferencián kifejtette: a kiváló támogatási és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően látványosan erősödik a bankok versenye a mezőgazdasági finanszírozásban. A szakember elmondta: a következő hónapokban pedig beruházási boomra számítanak, amelyben a vidékfejlesztési források mellett a pénzintézeti finanszírozásnak is nagy szerepe lesz.

magyaridok.hu

Kapcsolódó cikkek

Őszi pályázatszüret: amit eddig tudni lehet az agrártámogatásokról

2016. szeptember 07. 08:39
Fiatal gazda, új AKG, kertészeti gépek, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása – ízelítő abból a 30 pályázati kiírásból, melyeket várhatóan októberig hirdetnek meg.

Már az őszi fagykárra is igényelhető támogatott biztosítás

2016. február 23. 09:49
Március 15-től ismét pályázhatnak a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. A február elején megjelent felhívás alapján elmondható, hogy a 2012-ben bevezetett Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) második pillére több változást is tartalmaz, de alapjaiban nem módosul tavalyhoz képest – hívta fel a figyelmet közleményében a Groupama Biztosító.