Sorban állnak a bankok az agrárcégekért

2017. február 07. 12:14
Nem lesz nehéz hitelhez jutniuk a hazai agrárvállalkozásoknak, szinte az összes pénzintézet versenyt hirdetett a gazdák kegyeiért. Ennek oka egyrészt az, hogy a mezőgazdasági termelők az egyik legmegbízhatóbb ügyfélkategóriába tartoznak, másrészt az, hogy a minden évben elérhető terület­alapú és termeléshez kötött támogatások mellett idén már a beruházási pályázatok is megjelenhetnek a finanszírozásban.

A Miniszterelnökség tervei szerint március 31-ig minden, az Európai Unió 2014–2020-as támogatási ciklusához kapcsolódó pályázati felhívást közzétesznek, vagyis a rendelkezésre álló teljes, 34 milliárd eurónyi támogatási csomagot meghirdetik. Ennek megfelelően hatalmas pályázati dömping várható a következő két hónapban.

Az OTP Bank agrárszakértői szerint fontos változások léptek életbe a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásával kapcsolatban, amelyeknek különösen azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások örülhetnek, amelyek nem szeretnének várni a kifizetésekre.

Így ezek a cégek már jóval korábban felhasználhatják a támogatási összegeket beruházásaikhoz, esetleg a hitelhez szükséges saját erő biztosítására. Finanszírozási oldalról minden lehetőség adott a magyar agrárvállalkozások további fejlődéséhez. Érdemes kiemelt figyelemmel követni a pályázati kiírásokat, hiszen március után várhatóan jóval nehezebb lesz pályázati pénzekhez jutni – hívták fel a figyelmet az elemzők.

A területalapú támogatások esetében a legkönnyebb megelőlegező hitelhez jutni. Az előfinanszírozási források igénybevételéhez nincs szükség például terhelhető ingatlanra, hiszen maguk az uniós támogatások szolgálnak a hitelek fedezetéül.

Fórián Zoltán, a Takarékbank vezető agrárszakértője egy korábbi konferencián kifejtette: a kiváló támogatási és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően látványosan erősödik a bankok versenye a mezőgazdasági finanszírozásban. A szakember elmondta: a következő hónapokban pedig beruházási boomra számítanak, amelyben a vidékfejlesztési források mellett a pénzintézeti finanszírozásnak is nagy szerepe lesz.

magyaridok.hu

Kapcsolódó cikkek

Új támogatásokkal indul 2017

2017. január 18. 07:54
A kormány a gazdák életének megkönnyítése érdekében több ponton is módosítja a szaktárca zöldítéssel kapcsolatos előírásait. 2017-től kibővül például az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája, valamint az elmúlt két év tapasztalatai alapján az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelésére fenntartási időszakot határoznak meg.

Minden vidékfejlesztési pályázatra nagy igény mutatkozik

2017. február 10. 07:41
A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló 1300 milliárd forint közel 90 százalékát hirdette meg a Miniszterelnökség, a magyar gazdák a legfontosabb beruházási pályázatokat már megismerhették – nyilatkozta a NAKlapnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint az idei évre vonatkozó konkrét kifizetési célszám tervezése jelenleg folyamatban van.