Sosem látott pedagógushiánnyal kezdődik az idei tanév: rengeteg a betöltetlen álláshely

2023. augusztus 23. 10:45
Ugyan van még pár nap az iskolakezdésig, de eddig úgy tűnik, a 2023/2024-es tanév is úgy indul, hogy több száz pedagógus hiányzik a rendszerből a hivatalos adatok szerint. Ahogy a Pénzcentrum írja, a valódi szám azonban még ennél is magasabb lehet. Leginkább matematika, fizika, informatika és angoltanárok hiányoznak a rendszerből és főleg a fővárosban és Pest vármegyében.
Sosem látott pedagógushiánnyal kezdődik az idei tanév: rengeteg a betöltetlen álláshely
Ahogy a portál írja, tavaly ilyenkor, pontosabban 2022. augusztus 11-én a közszféra állásportálján 1846 álláshirdetésre várták még a tanárok jelentkezését, 2023 harmadik hetében pedig a hivatalos csatornán keresztül 166 tanárt kerestek országszerte. A mostani szám a tavaly augusztusinak a harmada, bár kétséges, hogy 1200 fővel csökkent a hiány, a különbségnek feltehetően más oka van. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs minden üres álláshely meghirdetve a Közszolgálati Állásportálon. Eddig ugyan kötelező volt, de 2024. januárjától már nem lesz az, és úgy tűnik, sok helyen előrehozták ezt a határidőt.
Forrás: Pénzcentrum
A portál által kigyűjtött adatokból nem csak a területi adatok rajzolódnak ki, hanem az is, milyen szakos tanárokból van a legnagyobb hiány. Elsősorban matematikatanárok kellenek az országnak: összesen 125 hirdetésben keresnek konkrét szakpáros, egyszakos, de gyakorlatilag nagyrészt mindegy milyen, csak matektanár legyen.
Forrás: Pénzcentrum
Ám szintén aggasztó a helyzet a fizika és informatika-tanárokat kereső hirdetések szerint, ahogy nyelvtatárokra is óriási szükség lenne: angol szakost kereső hirdetést 81-et találtunk, német szakost 30-at.
 
forrás: hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

A téli madáretetés segíti a vadonélő tollasokat a betegségek legyőzésében

2023. április 25. 09:03
Bár néhány szakértő szerint a madáretetés miatt nő a madarak közt a fertőző betegségek és paraziták terjedésének kockázata, svéd tudósok most érdekes eredményekről számolnak be a Journal of Animal Ecology című folyóiratban megjelent kutatásukban. Az általuk vizsgált etetett kis énekesek télen könnyebben leküzdötték a fertőzéseket.

Leépítés a Magyar Postánál, 1200 embert küldenek el

2023. február 28. 12:02
A stabil működést kívánja ezzel megőrizni a cég.
A Magyar Posta elbocsátja 1200 munkavállalóját - közölte a csoportos létszámleépítésről szóló döntést a cég. Közleményük szerint a létszámcsökkentés a szolgáltatási színvonalat nem érinti, a társaság célja továbbra is az, hogy az ország minden pontján magas minőségű szolgáltatásokat nyújtson lakossági és üzleti partnerei számára egyaránt.