STRATÉGIAI CÉL AZ ÉLELMISZERIPAR FEJLESZTÉSE

2024. május 14. 16:38
Az agrártárca kiemelt figyelmet fordít élelmiszeripar támogatására, ennek érdekében 750 milliárd forintot különítettek el az ágazat fejlesztésére - jelentette ki köszöntőbeszédében dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, az I. MBH Élelmiszergazdasági Fórumon, Tihanyban.
STRATÉGIAI CÉL AZ ÉLELMISZERIPAR FEJLESZTÉSE
Az államtitkár a rendezvényen fontosnak tartotta, hogy ne csak a nagyvállalatok, hanem a kisebb és közepes méretű vállalkozások is támogatásban részesüljenek.
Stratégiai cél az élelmiszeripar fejlesztése
A technológiai fejlesztésekkel és a digitalizáció előmozdításával szeretnék a legmodernebb megoldásokat alkalmazni az iparágban, mert csak így lehetünk igazán versenyképesek a globális piacon - tette hozzá. A tervek között szerepel egy kisebb léptékű és egy nagyobb komplex projekteket támogató felhívás megjelentetése az élelmiszeripari ágazat számára. A „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” felhívás esetén az elnyerhető minimum támogatási összeg 200 millió forint a maximum pedig 5 milliárd forint, a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” felhívás esetén pedig az elnyerhető maximum támogatási összeg 200 millió forint. A felhívások szakmai előkészítése folyamatban van, azok társadalmi egyeztetése lezajlott és az érintett pályázói kör megismerhette és véleményezhette a tervezett kiírásokat. A beérkezett számos észrevételt figyelembe vételével kerülnek véglegesítésre pályázati kiírások.
Élelmiszeripar Archives – Oldal 14 a 18-ből – Agrárágazat
Dr. Nobilis Márton megjegyezte, a nemzeti élelmiszerbajnokok olyan kiemelkedő vállalkozások vagy termelők, akik kiváló minőségű termékekkel és innovatív megoldásaikkal kitűnnek egy ország élelmiszeripari mezőnyéből. A cél az, hogy Magyarországon is minél több ilyen bajnok legyen, mert amellett, hogy az ország jó hírét viszik, magukkal húzzák a közepes és kisvállalatokat is.
Válaszúthoz ért a magyar élelmiszeripar: ezen múlik az ágazat jövője
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány folyamatosan tárgyal a bankokkal a kedvezőbb kamatlábak lehetőségéről, mégpedig azzal a céllal, hogy ezáltal is még vonzóbbá tegyék az élelmiszeripari pályázatokat és könnyebben elérhető legyen a finanszírozás az érintettek számára. Ez az időszak rendkívül ígéretes lehetőségeket kínál Magyarország számára, amelyben sikeresen újraírhatjuk a magyar élelmiszeripar történetét.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Legalizálják Németországban a cannabist?

2023. május 09. 11:21
Az utóbbi időszakban egyre több szó esik Németországban arról, hogy a szövetségi kormány a cannabis lega­lizálását tervezi, és a koalíciós szerződésben is elég világosan megállapodtak a kormányzó pártok, hogy lehetővé fogják tenni a cannabis ellenőrzött, rekreációs célú, engedéllyel rendelkező üzletekben történő értékesítését felnőttek számára.

Nébih: a vizsgált növényi alapú fehérjeporok közül egy sem felelt meg a jelölési előírásoknak

2023. december 14. 12:49
Nem felelt meg a jelölési előírásoknak egy növényi alapú fehérjepor sem azok közül, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével – közölte a Nébih az MTI-vel december 13.-án, szerdán.