Súlyos bírságot kaphatsz ezért a magyar erdőkben: csak így szedheted idén a medvehagymát

2021. március 03. 09:23
A szakemberek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már március elején elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. Ennek alapján most azt néztük meg, hol érdemes medvehagymát gyűjteni, illetve összeszedtük a szedésre vonatkozó legfontosabb szabályokat is. Lássuk, merre érdemes indulni, ha gyűjtésre adjuk a fejünket.
Súlyos bírságot kaphatsz ezért a magyar erdőkben: csak így szedheted idén a medvehagymát

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívása szerint saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges.

Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról.

Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Kereskedelmi forgalomba hozatalnál pedig fel kell tüntetni a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot

Tartsd be a szabályokat, kerüld el a bírságot!

Az értékesítésre szánt medvehagyma gyűjtése engedélyhez kötött és adóköteles (melyről korábban részletesen itt írtunk). Ennek elmulasztása pedig komoly büntetést vonhat maga után.

Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal információi szerint, maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, amin felül a vétkes köteles megfizetni az elmaradt adót, továbbá az ehhez tartozó esetleges késedelmi díjakat is. Az elmaradt adózáson felül az is büntethető, ha valaki az erdőtulajdonos engedélye nélkül árusítás céljára gyűjti a medvehagymát. Érdemes tehát résen lenni azoknak, akik tavasszal kereset kiegészítésként megrohamozzák az erdőt a medvehagyma szezonban. Ha ennek fejében gyűjteni indulnál, mutatjuk, hová érdemes kilátogatni.

Legnépszerűbb medvehagyma gyűjtő területek

Az ország legismertebb medvehagyma-termő termőterülete a Mecsekben található, amit hamarosan ellep a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény. A Mecsekerdő kezelésében lévő területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját szükségletére bárki szabadon gyűjthet medvehagyma-levelet. Az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége naponta legfeljebb két kilogramm. Kiemelt területnek számítanak egyébként az Éger-völgy, a Száraz-kút-pihenő, és az Égett-szállás is. A következő térképen tájékozódhatunk a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról, védett természeti területekről és a medvehagyma kíméleti területekről is.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1_4TfSYEGnnkoTbfKOp2bbUqALUY&ll=46.05097158898159%2C18.131373&z=9

A Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő Gerecse Tájvédelmi Körzetben is szép számmal gyűjthetjük a medvehagymát, legfőképp Pusztamaróton, de a Bakony keleti és nyugati vége (Burok-völgy, Bakonybél, Kovácsi hegy-Tátika-Uzsa által határolt terület) is ígéretes zsákmányszerzés céljából.

Fejér megye az egyik legjobb medvehagyma lelőhely az országban, illetve Európában is egyedülállónak számít a Kisgyón Természetbarát Telep környéke. De a dégi Festetics-kastély kertjében is bőven találunk medvehagymát. Fontos viszont, hogy ezen a területen általában egy-két héttel később jön a szezon csúcsa, mint a Mecsekben.

A Zala megyei Obornak és Bocska közötti erdőbe is érdemes ellátogatni, itt is sok a medvehagyma.

A szakemberek tanácsa:
 
A medvehagyma szedést érdemes a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.
 
www.hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Munkahelyi biztonság - az erdészet jövője

2021. január 29. 08:11
Az EU-OSHA új jelentése röviden bemutatja a mezőgazdasági és erdészeti ágazatot érintő szervezeti és technológiai változásokról, valamint az ebből adódó munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kihívásokról szóló előrejelzési projektjének megállapításait.

Hőhullámok pusztítják az óceánok élővilágát

2019. március 07. 07:46
Elpusztítják a tengeri moszatokat és a korallokat, aggasztó hatással vannak az emberiségre.