Súlyos bírságot kaphatsz ezért a magyar erdőkben: sok túrázó fizethet

2020. június 11. 13:53
A szörpök és lekvárok szerelmesei már javában gyűjtögetik a bodzát és a szamócát, hamarosan pedig az egyre népszerűbb levendula szedésének ideje is megérkezik. A tapasztalt erdőjárók figyelik a legfrissebb előírásokat, ám akinem tájékozódik a szabályokról könnyen kerülhet bajba és komoly bírságokat is bezsebelhet.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat követően, soha nem látott lelkesedéssel indultak el az emberek a népszerű kirándulóhelyekre hétvégi sétákra vagy nagyobb túrákra. A kirándulások során gyakran visznek haza az erdőkbe látogatók gyűjtögetési szándékkal vagy akár csak souvenirként vadvirágokat, gyógynövényeket, gombákat, különböző erdei terméseket. Tavaszra, nyárra az erdő megtelik élettel és gyűjthető növényekkel, ám a megfelelő ismeretek hiányában könnyen bajba kerülhetnek a kíváncsi gyűjtögetők.

Már az őseink is gyakran válogattak a természet által nyújtott bőségkosárból, ám annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják, amit az erdőben találnak az nem tulajdona senkinek és szabadon hazavihető, ez korántsem így van.

A szörpök és lekvárok szerelmesei már javában gyűjtögetik a bodzát és a szamócát, hamarosan pedig az egyre népszerűbb levendula szedésének ideje is megérkezik. A tapasztalt erdőjárók figyelik a túrajelzéseket, a friss információkat, így legtöbbször tudják, mire kell vigyázni a gyűjtögetés során, de hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés a HelloVidék utánajárt az aktuális szabályoknak.

Hogyan és mennyit?

Az ország erdeinek jelentős százalékát kitevő állami fenntartású területeken a gomba, a vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül, ahol szabad ugyan gyűjtögetni, de csak a meghatározott mennyiségben.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény szerint állami erdőben - nem védett területen- mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiséget gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke a gyakorlatban nem haladhatja meg a napi 2 kg/fő mennyiséget és kizárólag, szigorúan az állami erdőkre vonatkozik. (Az erdők besorolásáról a hatóság interaktív erdőtérképéről lehet tájékozódni.)

Nagyon fontos rendelkezés ezen kívül, hogy az egyéni szükségletre gyűjtött "erdei kincsek" kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak, piacra nem vihetjük őket és házalni sem lehet velük.

Az árusítókra is szigorú szabályok vonatkoznak

A saját célra gyűjtött növényeket tilos értékesíteni, mivel a kereskedelmi célú gyűjtésre egészen más szabályok vonatkoznak. Erről mindig érdemes a NAV holapján is tájékozódni, hiszen fajonként eltérő lehet a mennyisége annak, hogy miből és mennyit gyűjthetünk. A vadon gyűjtött növények értékesítésének szabályairól a hatóság rendszeresen ad ki közleményeket, ezért érdemes átolvasni a híreket, hogy például azt is megtudjuk, hogyan kell adóznunk az értékesítés céljából gyűjtött termények után.

Az adó alapja a felvásárlási ár 25 százaléka. A levont adót a felvásárlónak kell magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként bevallania és megfizetnie. Az értékesítéssel kapcsolatban más, közteherrel összefüggő kötelezettség a magánszemélyt nem terheli - írja oldalán a NAV.

Több százezres bírság járhat a figyelmetlen gyűjtögetőknek

Fontos tudni azt is, hogy védett természeti területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés vagy más hasonló tevékenység. Viszont a védett növényekkel kapcsolatban már egészen más a helyzet. A védelem alatt álló növények károsításáért, letépéséért és elpusztításáért a törvényben meghatározott eszmei érték összegéig terjedő bírság is járhat. A védett növények listáját a 13/2001. (V. 9.) Környezetvédelmi Minisztériumi rendelet foglalja össze.

A rendelet különbséget tesz védett és fokozottan védett növények között. A védett növények eszmei értéke -vagyis a bírság is- 5000-től 50000 forintig terjedhet, a különösen veszélyeztetett növények esetében pedig ez az összeg a 100, vagy akár a 250 ezer forintot is elérheti. A 2001-es rendelet szerint 646 növényféle számít védettnek, és további 87 fokozottan védettnek.

 

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Egymilliárd forintból folytatódhat a Településfásítási Program

2021. május 07. 08:01
Sikeres a kormány Településfásítási Programja: csaknem 500 település vesz részt ősz óta országszerte. Az AM által indított program keretében eddig 10.695 fát ültettek el, és május végére mind a 12 ezer sorfát kihelyezik a településeken.

Természetjáró szálláshelyek erdőn-mezőn

2020. november 16. 09:49
Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ gondozásában megjelent a Természetjáró szálláshelyek erdőn-mezőn hét ingyenes füzete. Ezek oldalain segítünk megtalálni, hogy hol töltheted az éjszakát, ha már most tervezgeted a több napos kirándulásokat jövőre.