Sürget az idő: november végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

2023. november 03. 11:17
A hozamérték csökkenés megállapításához segítséget nyújtanak a 2018-2022. kárenyhítési évekre megállapított referenciaárak és átlaghozam-adatok.
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a 2023. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeket.
Sürget az idő: november végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket
A kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a 2023. november 30-án, 24:00 óráig utolsóként benyújtott kérelmet veszi figyelembe 
 
A károsult termelők 2023-ban is a megszokott módon, elektronikus úton nyújthatják be november elejétől a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet küldeni, aktualizálni, de a kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a 2023. november 30-án, 24:00 óráig utolsóként benyújtott kérelmet veszi figyelembe. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2024. március végéig születik döntés és az igazoltan károsult gazdák eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást.
 
A hozamérték csökkenés megállapításához - amennyiben saját adattal a termelő nem rendelkezik – segítséget nyújtanak a 2018-2022. kárenyhítési évekre megállapított referenciaárak és átlaghozam-adatok.
fagykár
A 2023. kárenyhítési évben a gazdálkodók tavaszi fagykárt 12.400 hektárra jelelentettek be
 
A tárgyévi átlaghozam-adatokat az Agrárminisztérium a következő évben a végleges KSH adatok alapján felülvizsgálja, ezért a 2023. kárenyhítési év tekintetében jövőre kiadandó végleges átlaghozam a közzétettől eltérhet. A módosítás nem jogosítja fel a termelőt a korábbi kárenyhítő juttatás iránti kérelmének utólagos módosítására.
 
A kárenyhítő juttatás összege a korábbi évekhez hasonlóan legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedhet.
 
Fontos változást jelent a korábbi évekhez képest, hogy a jogszabályi változás alapján a károsult gazdálkodónak az első káresemény bekövetkezésének időpontja előtt megkötött mezőgazdasági biztosítással kell rendelkeznie, amelyről az igazolásokat a kérelemhez csatolni kell.
 
Amennyiben a termelő biztosítást nem kötött a károsodott növénykultúrára jellemző aszály, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar káreseményre, úgy az őt megillető kárenyhítő juttatás felére jogosult.
A károsult gazdálkodónak az első káresemény bekövetkezésének időpontja előtt megkötött mezőgazdasági biztosítással kell rendelkeznie 
 
A 2023. kárenyhítési évben a gazdálkodók eddig megközelítőleg 98.000 hektár területre csaknem 5.800 db kárbejelentést tettek. A legjellemzőbb káresemények a jégesőkár (30.700 hektár), az aszálykár (19.900 hektár), a viharkár (19.100 hektár) és a tavaszi fagykár (12.400 hektár) volt.
 
Aszályközlemény a 2023. kárenyhítési évet érintően Bács-Kiskun-, Békés-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Csongrád-Csanád, Fejér-, Győr-Moson-Sopron-, Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Nógrád-, Pest-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Tolna-, valamint Veszprém vármegyére a Földművelésügyi Értesítőben kerül kiadásra.
 
Részletek a Magyar Közlönyben.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható energiaforrásokat vizsgál a MATE Energetikai Vizsgálólaboratóriuma

2023. április 13. 13:09
A laboratórium vizsgálatai igen összetettek és sokrétűek.
 
A jelenlegi nemzetközi energetikai klímában a magas energiaárak és a környezetvédelmi vetületek mellett a lehető legfontosabb megoldandó kérdés a fenntarthatóság és az önellátás problémája. A MATE Energetikai Vizsgálólaboratóriumának szakemberei folyamatosan vizsgálják az alternatív, megújuló és fenntartható energiaforrásokban, többek között a biomasszában rejlő lehetőségeket.

AGRÁRSZEKTOR KONFERENCIA 2022

2022. november 14. 10:42
Időpont: 2022. november 30. - 2022. december 1.  
Helyszín: Siófok, Hotel Azúr Wellness
 
A Portfolio Csoport az idén tizedik alkalommal rendezi meg Agrárszektor Konferenciáját, amely mára az egyik legrangosabb és legjelentősebb szakmai eseménnyé vált a hazai agráriumban. A kétnapos rendezvény egyedülállóan nagy és átfogó témakínálatával a lehető legjobb áttekintést igyekszik nyújtani az agrárgazdaságot érintő kérdésekben, így hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat szereplői magas színvonalon tájékozódhassanak a gazdálkodásukat közvetlenül érintő legfontosabb területekről. A konferencia arra törekszik, hogy a lehető legfrissebb és legaktuálisabb információkat nyújtsa a résztvevőknek, emellett pedig hosszabb távú prognózisokkal is könnyíti a vállalkozások sorsát leginkább befolyásoló gazdálkodási döntések tervezését és meghozatalát. A rendezvény a programban szereplő témákat színvonalas szakmai előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel dolgozza fel, amelyekben az államigazgatási, a banki, az üzleti és a szakmai-érdekképviseleti szféra legkompetensebb képviselői és döntéshozói vesznek részt.