Sürgős egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás módosításáról

2023. augusztus 17. 14:37
Sürgős érdemi szakmai egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás tervezett módosításáról, mert álláspontjuk szerint a kormány életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül.
Sürgős egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás módosításáról
A kormány arra készül, hogy levegye a munkáltatók válláról a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget, és teljes egészében a munkavállalókra hárítsa azt - írja szerdai közös közleményében az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.
 
A szakszervezeti szövetségek úgy fogalmaznak: a törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy emailen küldött írásos oktatási tematikával a munkavédelmi tájékoztatást, és az egyénre bízza, hogy elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül - közölték.
 
Az érdekképviseletek kifogásolják azt is, hogy a változtatási tervvel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló salátatörvénybe bújtatva szembesültek. Különösen sérelmesnek tartják, hogy egy ilyen fontos, munkavállalók millióinak egészségét, testi épségét, életét érintő kérdésben ismét elmaradt a szakmai egyeztetés - hangsúlyozták. Hozzátették, hogy a módosítás súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat.
 
 A közleményben kiemelték, hogy munkahelyi baleset miatt évente több tucat ember hal meg vagy marad élete végéig rokkant.
 
A tervezett módosítás hatására nem javulni fog a munkavédelmi helyzet, hanem még jobban leértékelődik annak fontossága, és elképzelhető, hogy a jövőben jelentősen megugrik a munkahelyi és foglalkozási balesetek száma - írják a közös nyilatkozatban.
 
Az érdekképviseletek szerint a tervezett intézkedés ellentétes a munkavédelem alapvető elveivel és a Európai Tanács irányelvével is. Emellett diszkriminatív is lehet, ha csak bizonyos munkáltatókra, munkakörökre vonatkozik majd, ahogy a tervezetben szerepel - jelezték.
 
A szakszervezeti szövetségek elvárják, hogy a módosítást tervező foglalkoztatásért felelős miniszter érdemben egyeztessen a munkavédelmi képviselőkkel, mielőtt erről a szakszerűtlen módosításról döntene - áll a közös közleményben.
 
forrás: szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

TÖBBFUNKCIÓS NYOMTATÓKAT TESZTELTÜNK – EZEKRE FIGYELJÜNK A VÁLASZTÁS SORÁN!

2022. november 21. 09:27
Legyen szó akár otthoni munkavégzésről, akár tanulmányok folytatásáról, sokakban felmerülhet az igény, hogy otthonra is beszerezzen egy nyomtatót. És ha már nyomtatóra van szükségünk, miért ne választanánk multifunkciós típust, amellyel nem csak nyomtatni, de például fénymásolni és szkennelni is tudunk? Anyagilag is jobban járunk, ha nem külön vesszük meg a nyomtatót és a fénymásolót, ráadásul helytakarékossági szempontok miatt is előnyösebb választást jelentenek az ilyen készülékek. 

Hiába nyitottak a munkaadók, kicsi az esélye az évközi minimálbér-emelésnek

2023. június 23. 15:44
Túl vannak az első tapogatózó egyeztetésen a szociális partnerek, miután hónapok óta csökken a minimálbér vásárlóereje. A vállalkozói oldal ugyan nyitottnak mutatkozik az évközi emelésre, amely legkorábban szeptember–október tájékán lenne esedékes, de akkor már a jövő évi minimálbér-tárgyalásoknak kell elindulniuk.
 
A munkaadói oldal sem zárkózott el attól, hogy elinduljon egy párbeszéd a felek között, mert ők is érzékelik, hogy a magas infláció mekkora probléma a munkavállalók körében – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülése után.