Sürgős egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás módosításáról

2023. augusztus 17. 14:37
Sürgős érdemi szakmai egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás tervezett módosításáról, mert álláspontjuk szerint a kormány életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül.
Sürgős egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás módosításáról
A kormány arra készül, hogy levegye a munkáltatók válláról a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget, és teljes egészében a munkavállalókra hárítsa azt - írja szerdai közös közleményében az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.
 
A szakszervezeti szövetségek úgy fogalmaznak: a törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy emailen küldött írásos oktatási tematikával a munkavédelmi tájékoztatást, és az egyénre bízza, hogy elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül - közölték.
 
Az érdekképviseletek kifogásolják azt is, hogy a változtatási tervvel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló salátatörvénybe bújtatva szembesültek. Különösen sérelmesnek tartják, hogy egy ilyen fontos, munkavállalók millióinak egészségét, testi épségét, életét érintő kérdésben ismét elmaradt a szakmai egyeztetés - hangsúlyozták. Hozzátették, hogy a módosítás súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat.
 
 A közleményben kiemelték, hogy munkahelyi baleset miatt évente több tucat ember hal meg vagy marad élete végéig rokkant.
 
A tervezett módosítás hatására nem javulni fog a munkavédelmi helyzet, hanem még jobban leértékelődik annak fontossága, és elképzelhető, hogy a jövőben jelentősen megugrik a munkahelyi és foglalkozási balesetek száma - írják a közös nyilatkozatban.
 
Az érdekképviseletek szerint a tervezett intézkedés ellentétes a munkavédelem alapvető elveivel és a Európai Tanács irányelvével is. Emellett diszkriminatív is lehet, ha csak bizonyos munkáltatókra, munkakörökre vonatkozik majd, ahogy a tervezetben szerepel - jelezték.
 
A szakszervezeti szövetségek elvárják, hogy a módosítást tervező foglalkoztatásért felelős miniszter érdemben egyeztessen a munkavédelmi képviselőkkel, mielőtt erről a szakszerűtlen módosításról döntene - áll a közös közleményben.
 
forrás: szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

A HAGYOMÁNYOK ÁPOLÁSA KÖZÖSSÉGGÉ KOVÁCSOL

2023. május 30. 13:07
A tradíciók ápolása összekapcsolja a fiatalokat és az idősebbeket, közösséggé kovácsol. A hagyományok nem múzeum falai közé valók, azok megélése, ápolása a közösség erejét növelik – mondta Jászboldogházán a 14. Hagyományok Hétvégéjén Feldman Zsolt.
 
A Jászföld Hagyományőrző Egyesület által szervezett eseményen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára említést tett arról, hogy az utóbbi tíz évben a kormány számos intézkedéssel igyekezett növelni a vidék népességmegtartó erejét, a vidéki életet vonzóvá tenni. Megújultak az iskolák, óvodák, utak, templomok, látványos változást tapasztalhat, aki járja a vidéket.

Berobbant a CSOK Plusz: havonta ezer házaspár igényli az új kamattámogatott hitelt

2024. március 28. 15:09
Csaknem 2 ezer házaspár kérelmezte február végéig a CSOK Pluszt átlagosan 26 millió forintért értékben. Kétharmaduknak még nincs gyermeke, az édesanyák fele 30 év alatti – derült ki az MTI tudósítása szerint egy mai sajtótájékoztatón, amelyre a Portfolio nem kapott meghívást.