Sütőtökös mandula, dió variációkkal lett az év fagylaltja

2023. július 19. 13:17
 
A balatonmáriafürdői Florida fagyizóban készített sütőtökös mandula, dió variációkkal nyerte a Komáromban megrendezett év fagylaltja versenyt - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint az aranyérmes édességet Somodi János készítette, az ezüstérem a nagykanizsai Da Crema fagyizóban dolgozó Wilheim Dávid kávés csokoládéjának, míg a bronzérem a balatongyöröki Promenád kávéház munkatársa által készített "bana-nut" fantázianevű fagyinak jutott.
Sütőtökös mandula, dió variációkkal lett az év fagylaltja
Az Ipartestület idén "mentes" kategóriát, valamint a csokoládé világnapja alkalmából külön "csokoládé" kategóriát is indított, ezek aranyérmét a székesfehérvári Krém cukrászda munkatársai, Kovács Roland és Végh József szerezték meg, a győztes fagyik a mandulakert és a sós karamellás körte elnevezést kapták.
Somogyi lett az év fagylaltja - TaviTV
Az idei versenyen az alapanyaggyártók, forgalmazók versenyére is sor került, valamint különdíjakat is kiosztottak, emellett a bemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a "túrós csusza fagylalt szalonnával", vagy a "sajtos-tejfölös lángos fagylalt", valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup - Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat "mogyoró, tonkabab, feketeribizli" fagylaltja is - írták.
 "túrós csusza fagylalt szalonnával"
 
A közönségzsűri tagjai Vajda Luca kézilabdázó, a Konyhafőnök műsor döntőse, Dezsereczky István nehézsúlyú birkózó világbajnok, Komáromi Tibor, világ- és Európa bajnok birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség korábbi elnöke, Proczeller Tamás, a KomGasztro műsorvezetője és Sági Szilárd gasztrokibic voltak.
 
Az idén 25 éves verseny - amelyet ezúttal egy városi rendezvény keretében rendeztek meg - célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Az év fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett, kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának - olvasható a Magyar Cukrász Ipartestület közleményében.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Itt a repceméz szezonja - Miért érdemes közvetlenül a méhésztől beszerezni?

2023. május 15. 11:28
A repceméz azon kevés mézfajták egyike, melyet a gyomorpanaszokkal élők is fogyasztani tudnak, mivel nem okoz savasságot. Sőt a gyomorpanaszokat a legtöbb esetben enyhíti ez az enyhén marcipános ízű mézfajta.
A repcemézről már több cikkben is beszámoltunk (lásd itt: Repceméz gyomorpanaszok ellen) De nem lehet elégszer elmondani, hogy miért is érdemes ezt a “marcipánízű” mézfajtát használnunk, akár cukor helyett kávéhoz, teához, vagy akár gyomorpanaszok ellen.
 

A WAPA közzétette legújabb európai almatermés-előrejelzését

2023. január 10. 12:21
A WAPA (Alma- és Körte Világszövetség) megkezdte a szezonra vonatkozó európai almatermés-előrejelzés felülvizsgálatát, amelyet augusztus elején a Prognosfruit során tettek közzé.
 
A gyümölcsösökből származó első jelentések arra utalnak, hogy az európai almatermés 12 076 000 tonnára csökken, körülbelül 90 000 tonnával kevesebb, mint az augusztusi előrejelzés (12 168 000 tonna). A legtöbb ország Lengyelország és Csehország kivételével lefelé módosította eredeti becslését – különösen Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Az Egyesült Amerikai Államokban is lefelé módosították a termésprognózist a USApples éves chicagói rendezvényét követően, a becsült almatermés 4,6 millió tonna.