Svédországban borzalmasan drága, Indiában a földön rothad

2023. március 28. 11:19
Szinte az egész világon alapvető élelmiszernek számít a hagyma, mégis óriási különbségek tapasztalhatók az árak és termések között.
Svédországban a nagyon magas zöldségárak 72 éve a legnagyobb élelmiszerár-emelkedést okozzák, miközben hozzájárulnak az elmúlt 30 év legmagasabb inflációjához. Az infláció Svédországban 2023 februárjában 12%-ra emelkedett.
 
Szakértők szerint Svédországban 1951 óta nem volt ilyen drasztikus élelmiszerár-emelkedés.
Svédországban borzalmasan drága, Indiában a földön rothad
A póréhagyma és a karfiol például 2022 februárjához képest  mintegy 80%-kal drágult, a paprika pedig 54%-kal.
 
- Az inflációt az élelmiszerárak általános emelkedése befolyásolta, de a zöldségárak valamivel nagyobb mértékben emelkedtek, mint más élelmiszereké" - mondta Mikael Nordin, a Svéd Nemzeti Statisztikai Hivatal statisztikusa.
 
Peter Horvath, a Svenska Odlarlaget, az ország egyik legnagyobb termelői szövetségének munkatársa szerint az ukrán-orosz háború és a magasabb energiaárak az okai a svéd gyümölcsök, zöldségek és bogyós gyümölcsök magasabb eladási árainak.
 
Ellenben Ázsiában egész más problémákkal néz szembe a mezőgazdasági szektor. Indiában többek között az alacsony felvásárlási árak borzolják a kedélyeket.
Indiában a hagyma sok gazdaságban a földön rohad, egyes gazdák pedig elégetik a termést. Néhányan úgy döntenek, hogy kötegeket csomagolnak, és elküldik a zöldséget Narendra Modi miniszterelnöknek tiltakozásul. Mint kiderült, a termelőknek nem éri meg munkaerőt alkalmazni a betakarításhoz, mivel a költségek messze meghaladják a zöldség eladásából származó nyereséget.
 
A történet azonban ennél többről szól. A monszunszezonban lehullott sok eső miatt a gazdák késleltették a termést, ami márciusban többletterméshez vezetett. A helyzet még rosszabb lesz, amikor néhány hét múlva a piacra kerül a téli vetésű növények termése.
 
Ez annál is inkább érdekes, mivel Európában óriási hiány van hagymából, és az árak soha nem látott magasságokba szöknek.
 
Forrás: sadyogrody.pl

Kapcsolódó cikkek

A Mogyi Kft. (Baja) bejelentésére ízesített, pörkölt kukoricaszem-termékeket hívott vissza a NÉBIH

2023. június 22. 18:00
A határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása miatt a Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
 
A termékvisszahívás kizárólag az alábbi adatokkal azonosított termékekre vonatkozik.
 

Hadat üzent a WHO a transzzsírsavaknak

2023. január 30. 13:14
Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn.
 
Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte: a transzzsírok - amelyeket mérgező alapanyagoknak nevezett - rendkívül nagy veszélyt jelentenek az egészségre, komoly terheket róva az egészségügyi ellátórendszerekre is. Hétfőn közzétett jelentésében a világszervezet elismerte, nem tudta teljesíteni ama célkitűzését, mely szerint 2023-ra kiiktatja az étrendekből a transzzsírokat. "Ez jelenleg megvalósíthatatlan" - áll a dokumentumban.