Szakképzetlen, szakképzett: lehet-e más a bér ugyanazért a munkáért?

2017. november 29. 08:12
Előírhatja-e a munkáltató az adott munkakörhöz szakképzettség meglétét? Alkalmazhatja-e ugyanabban a munkakörben a szakképzettséggel rendelkező, illetve a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalót ugyanazon a feorszámon, csak más bérrel, tekintettel arra, hogy egyik munkavállaló szakképzett, a másik nem? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

A munkáltató akkor is előírhatja az adott munkakör ellátásához szakképzettség meglétét, ha azt jogszabály nem teszi kötelezővé. Szakértőnk álláspontja szerint, ha erre sor kerül, a munkáltató köteles betartani az általa alkotott szabályzatot vagy alkalmazott gyakorlatot, azaz csak kvalifikált munkavállalót foglalkoztathat az adott munkakörben.

Ugyanakkor annak sincs kizáró oka, hogy azonos munkakörben, azonos feorszám alatt létesítsen munkaviszonyt olyan munkavállalóval, akinek van, illetve olyannal, akinek nincs meg az előírt szakképzettsége (kivéve tehát, ha azt jogszabály kötelezővé teszi). Erre figyelemmel pedig jogszerűen különbséget tehet az alapbérek között, azaz – a kérdésre válaszolva – eltérhetnek a munkabérek.

A munka törvénykönyve 12. paragrafusának (3) bekezdése szerint ugyanis a munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerőpiaci viszonyokat kell figyelembe venni.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

A direkt értékesítés esély a termelők számára

2017. február 17. 08:15
Az Osztrák Agrárkamara legújabb felmérése szerint az ország agrártermelőinek jelenleg 27 százaléka vesz részt ebben az értékesítési formában, a direkt értékesítők fele pedig kifejezetten erre építi termékeinek értékesítését – olvasható a noen.at osztrák hírportálon.

A ceglédi kajszik mind jóízűek

2018. július 27. 09:54
Milyen korszerű művelésmóddal érdemes kajszit telepíteni, milyen régi és új problémákkal kell megküzdeni a növényvédelme során – ezek a kérdések álltak a ceglédi gyümölcskutató állomás szervezésében lezajlott kajszitanácskozáson és a nemesítés főbb szempontjairól is hallhattunk. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet ceglédi állomásán született fajták adják a hazai kajszi negyven százalékát.