Szakszervezet a tanárok kirúgásának új szabályairól: Tipikus rendőrállami módszerrel állunk szemben

2023. január 13. 14:07
Cinikusnak, embertelennek és megfélemlítést célzónak nevezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az új kormányrendeletet.
 
Egyre erősödik a tanárok, diákok, szülők tiltakozása, miután az oktatási kormányzat drasztikus lépésekkel próbálja megtörni a jogaikért kiálló pedagógusok ellenállását. Az iskolai akciók összérnek, a mozgalom már az ország mind több részére kiterjed.
Szakszervezet a tanárok kirúgásának új szabályairól: Tipikus rendőrállami módszerrel állunk szemben
Mélységesen elítéli a kormány eljárását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amellyel „a háborús veszélyhelyzet leple mögé bújva, a rendeleti kormányzás keretében próbálja a sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelkezései után polgári engedetlenséget felvállaló pedagógusokat megfélemlíteni”. A szervezet arra a rendeletre reagált pénteki közleményével, amely az előző este jelent meg, s amely szerint
 
ha a munkáltatónak tudomására jut, hogy a pedagógus szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi a kötelezettségét, akkor az eddigi 15 nap helyett a tanév végéig, azaz augusztus elsejéig van módja elbocsátani.
 
A PDSZ szerint a rendelet „végtelenül cinikus és embertelen”, mert lehetővé teszi, hogy a munkáltatónak ne kelljen a tanítási év alatt élnie a szankcióval. „Így, ha a polgári engedetlenségben részt vevők közül valakit el akar küldeni, lehetősége lesz ledolgoztatni vele a teljes tanítási, nevelési évet, és nyáron küldeni el a kollégát, amikor ráadásul kevésbé tudnak a pedagógusok, szülők, diákok látványosan tiltakozni a döntés ellen.”
 
Az új szabályozás azokra a tanárokra is vonatkozik, akik az elmúlt 15 napban olyat tettek, ami a munkáltatójuk szerint okot ad a rendkívüli felmentésre vagy azonnali hatályú felmondásra.
 
A szakszervezet úgy látja, hogy a rendelet célja a pedagógusok további megfélemlítése, különös tekintettel azokra, akik már korábban polgári engedetlenségben vettek részt. Ők számíthatnak arra, hogy bárhogyan is dolgoznak ezután, augusztus 1-jéig kézhez vehetik a rendkívüli felmondásról, ill. azonnali hatályú felmondásról szóló határozatot.
 
Tipikus rendőrállami módszerrel állunk szemben”
 
– írták, hozzátéve, hogy a kormány „továbbra sem a közoktatás problémáinak megoldására, a gyermekek, tanulók számára a tanuláshoz, művelődéshez való jog alapfeltételeinek biztosítására törekszik, amelynek elsődleges feltétele, hogy szűnjön meg a közoktatás területén a tömeges pályaelhagyás és váljon a felsőoktatásban tanulók számára vonzóvá a pedagóguspálya, hanem arra koncentrál, hogy a külvilág számára érzékelhető munkabeszüntetéseknek legyen vége anélkül, hogy a követelésekből azokat teljesítené, amelyeket egyébként maga is megalapozottnak tart, nehogy aztán más kizsákmányolt foglalkozási csoport is a munkabeszüntetés eszközéhez folyamodjon”.
 
A PDSZ azt is megjegyezte, hogy a rendkívüli felmentés vagy az azonnali hatályú felmondás csak akkor jogszerű, ha az érintett szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi a lényeges kötelezettségét vagy olyan magatartást tanúsít, amely a foglalkoztatása fenntartását lehetetlenné teszi.
 
Hogyan lehetséges az, hogy ha valaki tényleg ilyen súlyos kötelezettségszegést követ el, akár még hónapokig is pedagógusmunkát végezhet, és csak utána távolítják el munkahelyéről?” – tették fel ennek fényében a kérdést.
 
Az érdekképviselet szerint a pedagógusok nem hagyhatják magukat megfélemlíteni, mert akkor a kormány eléri a célját anélkül, hogy egyetlen lépést is tenne a közoktatás helyzetének javítása érdekében. Úgy látják, hogy „a kormány ingerküszöbét egyedül a munkabeszüntetések érik el”.
 
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is reagált a rendeletre, amelyik szerintük sérti a törvény előtti jogegyenlőséget, mert a munkáltatókat jogtalan előnyben részesíti a munkavállalókkal szemben. „Diszkriminatív ugyanis, hogy az azonnali hatályú felmondás lehetőségét – időben – csak a munkáltató számára hosszabbítja meg, míg korábban 15 nap állt rendelkezésre a munkáltató és a munkavállaló számára egyaránt.” Mindazonáltal vicces helyzetet teremthet – írták –, ha a munkáltató elismeri, hogy a polgári engedetlenségről nem volt tudomása a tanítási napok ideje alatt.
 
A szakszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért, illetve hogy beszédes a rendelet indoklása, amely szerint „módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele”. A PSZ szerint ezzel a kormány beismeri, hogy például egy kémia szakos pedagógus annyit engedetlenkedhet, amennyit akar, hiszen úgysem tudnák pótolni az országos tanárhiány miatt.
 
Bejelentették továbbá, hogy csatlakoznak a PDSZ korábban január 23-tól meghirdetett sztrájkjához, és felszólít minden, az oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben.
 
forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos határidő! Már csak néhány napig jelentkezhetsz a MATE szakirányú továbbképzéseire

2023. augusztus 30. 12:44
Tavalyhoz képest 64 százalékkal több pótfelvételiző került be a MATE-ra.
 
A pótfelvételi eljárásban 539 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseire, ami 64 százalékos növekedést jelent a tavalyi póteljáráshoz képest. Rendkívül keresettek az egyetem ősszel induló szakirányú továbbképzései is, amelyekre 384 jelentkezés érkezett.
 

Duplájára nő a munkába járás kedvezményes költségtérítése

2023. január 26. 13:50
Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a köztévében.
Hozzátette: hetekkel korábban a szakszervezetek kezdeményezték a változtatást, így a döntést örömmel fogadták.