Szakszervezetek a budapesti állásbörzén

2024. április 18. 17:07
2024. április 13- án és 14-én a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete is részt vett a második Budapest Állásbörzén. Novodonszki András, a szervezet közszolgáltatási alelnöke fontos társadalmi szerepvállalásnak nevezte az eseményt, és elmondta, jogi előadást és jogsegélyszolgálatot tartottak az odalátogató munkavállalóknak és álláskeresőknek.
Szakszervezetek a budapesti állásbörzén
40 kitelepülő céges és intézményi stand várta az érdeklődőket a második Budapest Állásbörzén. Ezek egyike a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetéé volt, amely szervezet érdekvédelmi és munkajogi tanácsokkal látta a standjához érkezőket. A kiállításon a fővároshoz tartozó legnagyobb foglalkoztatók voltak jelen, többeknél az MTSZSZ látja el a dolgozók érdekvédelmet pl. BKK, BKV, Budapest Közút.
 
Arra a kérdésre, hogy milyen kérdésekkel fordultak a látogatók hozájuk Novodonszki András úgy felelt, döntően munkaszerződésekkel, munkaszerződés-módosításokkal kapcsolatos kérdéseket kaptak. „Fontos volt hangsúlyozni számukra, hogy ha aláírják, nincs visszaút, ezért az aláírást megelőzően inkább kérjenek segítséget. Elmondtuk, hogy mit kell tartalmaznia a munkaköri leírásoknak, és általában felhívtuk a figyelmet, hogy a munkavállalók keressék a szakszervezeteket.”
 
Arra a kérdésre, hogy mondjon olyan konkrét esetet, ahol segítettek, a szakszervezeti vezető elmondta, például egy vállalatnál a szakszervezeti tag arról kapott tájékoztatást, hogy nem lehet szakszervezetbe belépni. Kiderült, a tájékoztatás csak arról szólt, nincs a cégnél szakszervezet, szerencsére nem merült fel jogosulatlan munkáltatói intézkedés.
Fővárosi Állásbörze lesz a Biodómban április 12-13. között
Végül Novodonszki András hozzátette, fontos társadalmi szerepvállalásnak tekinti az MTSZSZ résztvételét az állásbörzén. Továbbá elmondta, nem csak jogi tanácsadást, de jogi előadást is tartott a mérnökszakszervezet. Dzama-Demjén László szervezetfejlesztési alelnök a rendezvénytnek helyt adó Biodóm kistermében tájékoztatta a tudnivalókról az érdeklődóket.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

FÁKKAL AZ ÉLHETŐBB TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETÉRT

2023. október 18. 18:02
Somogy, „az erdők országa”, ennek ellenére itt is lehet helyet találni még több fának, amelyek szebbé és vonzóbbá teszik az itteni településeket – mondta Feldman Zsolt Balatonbogláron, a Platán strandon a Településfásítási Program keretében tartott faültetés alkalmával.
 

Sokkal több lehetne a nyugdíjunk, ha erre odafigyelünk

2024. március 13. 16:46
Kiugró hozamot érték el az önkéntes nyugdíjpénztárak a tavalyi évben. 25 éves rekord dőlt meg.