Szász-magyar egyetértés a KAP egyszerűsítéséről

2016. július 15. 10:27
Érdekeltek vagyunk a közös agrárpolitika támogatási rendszerének egyszerűsítésében, hatékonyabbá tételében – hangsúlyozta dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Thomas Schmidt úrral, Szászország környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterével folytatott egyeztetésén.

A gazdák elvárásainak jobban megfelelő, kevésbé bürokratikus és átlátható EU-s agrártámogatási rendszerre van szükség – ebben a tárgyaló felek között teljes egyetértés volt.

Dr. Fazekas Sándor hangot adott azon véleményének is: fontos, hogy az új támogatási rendszer pénzügyileg kellő háttérrel rendelkezzen, annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelés folyamatos legyen, s a gazdák jövedelembiztonsága stabil alapokon álljon.

A kétoldalú agrár – és környezetügyi kapcsolatok jövőbeni perspektíváinak áttekintése során a magyar agrártárca vezetője aláhúzta, hogy Magyarország alkotmányos szinten áll ki a köztermesztés GM-mentességéért. Elmondta továbbá, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít a szász fél álláspontja megismerésének a GMO-mentesség kapcsán.

A tartományi miniszter álláspontja szerint a tudományos vitáknak továbbra is fontos szerepet kell szánni, azonban a társadalmi elvárásokat és közhangulatot figyelembe véve, politikailag egyre inkább a magyar álláspont vállalható mind a német szövetségi, mind az uniós szinten.


Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu / FM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Ők azok, akik most megkapták a rangos díjat

2016. március 17. 11:57
A Bock Borászat Kft.-nek, a Hungrana Kft.-nek és a Mecsekerdő Zrt.-nek ítélték oda az idén a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat (MAMD). Az idén október 14-ig lehet pályázni.

Jelentős technológiai fejlesztést kell végrehajtani az élelmiszeriparban a NAK alelnöke szerint

2016. szeptember 27. 08:28
A magyar élelmiszeripar a versenyképesség növelésével lábalhat ki nehéz helyzetéből, ezt pedig a technológia jelentős fejlesztésével és a tömegtermelésben az üzemméret növelésével lehet elérni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke szerint.