Százezer daru már megérkezett a Hortobágyra

2021. október 04. 08:33
A daruvonulás az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma.
Százezer daru már megérkezett a Hortobágyra

 

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei európai a darvak vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországra érkező darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

 

Az Észak-Európából szeptember második felétől érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

A Hortobágyi Nemzeti Park legfrissebb, október elsejei adatai szerint már 107 810 daru pihent a pusztai tavaknál.

Szilágyi Attila természetvédelmi őr bámulatos videót készített a jelenlegi “helyzetről”.

https://www.facebook.com/watch/?v=286303153079001

A legtöbb madarat ezeken a területeken számolták:

  • Kondás-tó:  19 830
  • Hortobágyi-halastó: 8 710
  • Virágoskúti-halastó: 32 000
  • Elepi-halastó: 18 620
  • https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2021/10/03/szazezer-daru-daruvonulas-hortobagy/

Kapcsolódó cikkek

Megjött a nagyragadozó, jó lenne a kuvasz

2020. október 20. 09:40
Medvét láttak szombatról vasárnapra virradó éjjel Miskolc északkeleti felén, melyről a városi rendészet kamerája felvételt is készített.

Végleg betiltották az avarégetést: ezzel a 4 módszerrel szabadulhatsz meg a kerti hulladéktól

2020. szeptember 02. 08:18
Sajnos a lehullott levelekre máig szemétként tekint a kerttulajdonosok jó része, holott számos módon lehet hasznosítani őket, többek között mulcsként, komposztként vagy gyeptrágyaként. Mutatjuk, mit tegyél velük!