Százezer daru már megérkezett a Hortobágyra

2021. október 04. 08:33
A daruvonulás az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma.
Százezer daru már megérkezett a Hortobágyra

 

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei európai a darvak vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországra érkező darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

 

Az Észak-Európából szeptember második felétől érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

A Hortobágyi Nemzeti Park legfrissebb, október elsejei adatai szerint már 107 810 daru pihent a pusztai tavaknál.

Szilágyi Attila természetvédelmi őr bámulatos videót készített a jelenlegi “helyzetről”.

https://www.facebook.com/watch/?v=286303153079001

A legtöbb madarat ezeken a területeken számolták:

  • Kondás-tó:  19 830
  • Hortobágyi-halastó: 8 710
  • Virágoskúti-halastó: 32 000
  • Elepi-halastó: 18 620
  • https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2021/10/03/szazezer-daru-daruvonulas-hortobagy/

Kapcsolódó cikkek

A román agrárminiszter szerint az első kürtőskalácsot egy román nő készítette 1784-ben

2016. március 16. 07:47
A kürtőskalácsot először Erdélyben egy román nemzetiségű nő készítette 1784-ben - jelentette ki kedden Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. 

Influenza, allergia, koronavírus: hogyan tudom megkülönböztetni, mik a tünetek?

2020. március 13. 08:40
Az új koronavírus-járvány immáron hivatalosan is világjárvány, a magyar kormány ráadásul veszélyhelyzetet is hirdettek miatta hazánkban. Nem csoda hát, hogy ha valakinek elkezd viszketni a szeme, hevesen elkezd egyik napról a másikra köhögni, összerándul a gyomra, és elkezd félni attól, hogy netalántán valamilyen úton módon megfertőződött az új koronavírussal. Pánikra azonban egyelőre semmi ok, mutatjuk, hogy mire utalnak az egyes tünetek, és hogy mikre kell figyelni akkor, amikor az ember magát diagnosztizálja. Nem szabad ugyanis összekeverni az allergia, a sima megfázás, az influenza vagy az új koronavírus tüneteit.