Szénabálákat égettek a tüntető gazdák Hollandiában

2024. február 06. 15:28
A hétfőn gyújtott tüzeket még kedden is oltani kellett.
 
Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.
 
Szénabálákat égettek a tüntető gazdák Hollandiában
A beszámoló szerint a gazdák az éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland-belga határátkelők forgalmát.
 
A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak.
 
"A hulladék lerakása és felgyújtása veszélyt jelent az egészségre és a környezetre, valamint veszélyes helyzeteket teremthet az utakon" – idézte a rendőrség közleményét a hírportál.
 
A tüzeket még a reggeli órákban is oltották, a köztisztasági vállalatok az utak megtisztításán dolgoznak. Noha több útszakaszon már eltakarították a törmeléket és az egyéb hulladékot, számos autópálya és településekre bevezető út még nehezen járható – tájékoztattak a hivatalos szervek.
 
A megmozdulás következtében legalább két baleset történt, egyik Rotterdam közelében, a másik a keleti országrészben. Az összeütközött személyautók két utasát kellett kórházba szállítani, egyikük állapota súlyos – írták.
 
A holland gazdák Farmers Defence Force nevű radikális csoportja folytatódó tömeges tiltakozást ígér az egész hétre – tájékoztatott a hírportál.
 
Mindeközben Bulgáriában is csatlakoztak a gazdák a tüntetéshullámhoz és a mezőgazdasági miniszter lemondását követelik. 
Gazdatüntetések voltak Bulgáriában, a termelők a mezőgazdasági miniszter  lemondását követelik - Nemzeti.net
A legfrissebb hírek szerint szalmát égettek a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt, majd a lángokat tejjel oltották el.
Újabb országban lázonganak a gazdák
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Így alakulnak át a közlekedési tarifák márciustól

2024. január 10. 15:46
2024 március elsejétől új rendszer váltja fel a MÁV-nál és a Volánnál az eddigi kedvezményrendszert. Az új rendszerben nem lesz szükség igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy külön fényképes igazolványokra, minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. 

Özönlenek a fehér-orosz, mongol, kazah melósok az országba: ezek a városok a célpontjaik

2023. február 06. 14:51
Az elmúlt 7-8 évben megsokszorozódott a külföldi munkavállalók száma a magyar vidéken is. A koronavírus átmenetileg megakasztotta a növekedést, de azóta elindult a visszarendeződés. Ma már az ország számos pontján jelen vannak a külföldi munkavállalók, Szabolcs-Szatmár-Beregben ugyanúgy, ahogy például Vasban. Hogy boldogulnak nálunk? Ilyen fizetési feltételekkel és ingyen szállással nem találni magyar munkavállalókat? Mennyire sikeres a külföldiek beilleszkedése? Többek között erről is kérdeztük a hazai munkaerőközvetítő cégek szakembereit.