Szénabálákat égettek a tüntető gazdák Hollandiában

2024. február 06. 15:28
A hétfőn gyújtott tüzeket még kedden is oltani kellett.
 
Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.
 
Szénabálákat égettek a tüntető gazdák Hollandiában
A beszámoló szerint a gazdák az éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland-belga határátkelők forgalmát.
 
A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak.
 
"A hulladék lerakása és felgyújtása veszélyt jelent az egészségre és a környezetre, valamint veszélyes helyzeteket teremthet az utakon" – idézte a rendőrség közleményét a hírportál.
 
A tüzeket még a reggeli órákban is oltották, a köztisztasági vállalatok az utak megtisztításán dolgoznak. Noha több útszakaszon már eltakarították a törmeléket és az egyéb hulladékot, számos autópálya és településekre bevezető út még nehezen járható – tájékoztattak a hivatalos szervek.
 
A megmozdulás következtében legalább két baleset történt, egyik Rotterdam közelében, a másik a keleti országrészben. Az összeütközött személyautók két utasát kellett kórházba szállítani, egyikük állapota súlyos – írták.
 
A holland gazdák Farmers Defence Force nevű radikális csoportja folytatódó tömeges tiltakozást ígér az egész hétre – tájékoztatott a hírportál.
 
Mindeközben Bulgáriában is csatlakoztak a gazdák a tüntetéshullámhoz és a mezőgazdasági miniszter lemondását követelik. 
Gazdatüntetések voltak Bulgáriában, a termelők a mezőgazdasági miniszter  lemondását követelik - Nemzeti.net
A legfrissebb hírek szerint szalmát égettek a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt, majd a lángokat tejjel oltották el.
Újabb országban lázonganak a gazdák
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb béremelési hullám indulhat Magyarországon: így számolnak a munkahelyek

2022. november 14. 10:20
A 2021-ben jellemzően optimista hozzáállást követően a magyarországi vállalatok idén nagyobb arányban várnak gazdasági visszaesést jövőre, de a cégek fele még így is növekedésre számít 2023-ban. Az egyre bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet miatt viszont gyakran ellentétes hatásokat mérlegelve kell döntéseket hozniuk az emberi erőforrás területén is. 2023-ra a megkérdezett cégek 63 százaléka tervez bérfejlesztést, amely arány 3 százalékkal marad el az előző évhez képest – mutatott rá a Profession.hu friss HR Körkép 2022 című tanulmánya.

Ágazati képzőközpontot avattak Szekszárdon

2023. június 13. 15:29
Az agrárszakképzési centrumokban és a hozzájuk tartozó iskolákban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az utóbbi években, ami több ünnepélyes épületátadásra és avatásra alkalmat adott.
Május 18-án került sor a legutóbbira, a „GINOP-6-2. 7-20-2021-00002 Tolna megyei agrár-szakképzés infrastrukturális fejlesztésével és a térségi gazdasági szereplőkkel történő együttműködéssel Ágazati Képzőközpont létrehozása” című pályázatot lezáró ünnepélyt rendezte Szekszárdon a Déli Agrárszakképzési Centrum.