Szeptember elején rendezik meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat

2019. július 10. 08:47
Szeptember 5-8 között rendezik meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat, amely az idén a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egyik társrendezvénye lesz - jelentették be a szervezők kedden, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.
 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szerint a több mint három évtizedes múltra visszatekintő rendezvény a magyar agrárium kiemelkedő ünnepe, mivel az a 21. századi mezőgazdaság gépeinek és technológiáinak legjavát mutatja meg Bábolnán idén, az OMÉK társrendezvényeként. Az idei OMÉK alapvetően a fiatalok megszólításáról és a kiállítás üzleti szerepének erősítéséről szól, Bábolna mellett pedig másik társrendezvénye Hódmezővásárhelyen az állattenyésztést állította a középpontba - tette hozzá.

Kép letöltése
 
Fotó:Krasznai-Nehrebeczky Mária

 


Az államtitkár kitért arra is, hogy kormányzati oldalról mindent megtesznek azért, hogy lehetőséget és eszközt adjanak a gazdálkodóknak a gépek használatára. A vidékfejlesztési program forrásainak több mint 50 százalékát beruházásokra fordítják, emellett kiemelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját, amely lehetőséget jelent az eszközök beszerzésére, valamint az agrártárca által ismételten újraindított lízingtámogatási programot, amely 600 millió forintos kerettel ösztönzi a fejlesztéseket, gépvásárlásokat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy a komoly tradícióval és szakmai presztízzsel rendelkező esemény súlypontja a mezőgazdasági gépekre tevődik, ugyanakkor átfogó képet ad az agrárgazdaság aktualitásairól és betekintést nyújt az okos gazdálkodásba is. A kamara a rendezvényen standdal várja az érdeklődőket, emellett szaktanácsadói információs pultot hoz létre, a gazdanapok első napján a határon túli gazdáknak szervez programot - jegyezte meg.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kiemelte, hogy a négynapos rendezvény megvalósítása érdekében szorosan együttműködnek az ország meghatározó szakmai szervezeteivel. Az érdeklődők a gyakorlati bemutatók mellett előadásokon vehetnek részt, többek között a precíziós gazdálkodásról is, emellett családi programokkal is készülnek. Meghívtak 11 olyan szakiskolát, amelyben kiemelt gépészeti oktatás folyik, az előzetes visszajelzések alapján 600-700 diákra számítanak - jegyezte meg.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője elmondta, hogy míg az AMC által szervezett OMÉK-on elsősorban a mezőgazdasági gépgyártás érdemeinek széles körű bemutatására összpontosítanak, addig a gazdanapokon az értékesítés lesz a fókuszban.  Az ügyvezető ismertette: Magyarországon 150-200 mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó üzem van, amely 8 ezer, nagyrészt vidéken élő magyar család megélhetéséhez járul hozzá. A mezőgazdasági gépgyártási ágazat rendkívül sikeres, a termelt eszközök 80 százaléka az exportpiacokra kerül, tavaly az export-import egyenlege meghaladta a 100 millió eurót. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy tavaly 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók, alkatrészekre pedig 49 milliárd forintot fordítottak.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Több ezer munkavállalót küld el a British American Tobacco

2019. szeptember 17. 11:53
Tevékenységének áramvonalasítása keretében 2300 munkavállalóját építi le a British American Tobacco (BAT) brit multinacionális dohányipari vállalat szerte a világban.

SZJA változások jövőre

2016. szeptember 01. 10:28
A Parlament 2016. június 7-én elfogadta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvényt, mellyel számos adótörvényt módosított. A módosítások érintették többek között a személyi jövedelemadó törvényt is. A következőkben a szakszervezetek illetve a munkavállalók számára fontosabb változásokat vesszük számba.