Szereti a kávét? Ezt biztosan nem tudta a Starbucks és a Nespresso kávéiról - frissítés, reagált a Nespresso

2020. március 02. 10:30
Guatemalai kávéültetvényeken akár 8 éves gyerekeket is dolgoztatnak szörnyű körülmények között. Az oknyomozó riporterek által felkeresett 12 kávéfarm (ebből 7 a Nespressóhoz, 5 a Starbuckshoz kötődik) mindegyikén találtak gyerekmunkásokat - írta a Guardian hírére hivatkozva a 444.hu.

A guatemalai gyermekmunkáról rántja le a leplet a Channel 4 Dispatches című műsora hétfőn. A Nestlé és a Starbucks tulajdonában lévő kávéültetvényeken, szörnyű körülmények között heti 40, vagy akár 48 órán keresztül is dolgoztatnak 13 évesnél fiatalabb, akár 8 éves gyerekeket - számol be a portál a Guardian cikke alapján.

A kávészedő gyerekeknek akár 45 kilós zsákokba kell válogatni a szemeket, a bérük a teljesítményüktől függ, de az oknyomozók szerint naponta alig keresnek többet, mint amiből a Starbucksban egy lattéra futná.

A Nestlé tulajdonában álló Nespresso reklámarca, George Clooney méltatta a botrányt kirobbantó riportereket a munkájukért, és elszomorítónak nevezte az ügyet.

Vizsgálatot indít a Nespresso

A Nespresso zéró toleranciát gyakorol a gyermekmunkával kapcsolatban, azt elfogadhatatlannak tartja. Ahol felmerül a gyanú, hogy a szigorú normákat nem tartják be, ott haladéktalanul intézkednek. Ebben az esetben egy brit médiavállalkozás tájékoztatta a céget arról, hogy egy guatemalai régióban hat példát is láttak gyermekmunka alkalmazására - írja közleményében a Nespresso.

Nem kaptak részletes információkat a farmokra vonatkozóan, ami alapján ellenőrizhették volna, hogy tényleg szállítanak-e a Nespresso-nak, és azonnal reagálhattak volna ezekre a vádakra. Mindazonáltal vizsgálatot indítottak, és több más lépést is tettek - reagál a cég a cikkben megjelentekre.

  • Azonnal leállították a régió összes ültetvényéről történő kávébeszerzést, és nem is indítják újra, amíg meg nem győződtek arról, hogy nem alkalmaznak gyerekmunkát.
  • A vizsgálat során feltárt összes problémát kellő gondossággal kezelik, és határozott intézkedéseket tesznek ezek megoldására.
  • Megduplázzák a helyszínen dolgozó agronómusaik számát.
  • Előre be nem jelentett látogatások révén ellenőrzik majd, hogy a farmok teljesítik-e társadalmi és munkaügyi követelményeinket.
  • Az Esőeredő Szövetséggel és a Fairtrade International szervezettel közösen dolgoznak a helyes módszerek alkalmazásán és a munkavállalókkal szembeni korrekt bánásmód érdekében - beleértve a gyermekmunka veszélyeivel kapcsolatos képzést is. Guatemalának ebben a régiójában az összes farm és szövetkezet rendelkezik az Esőerdő Szövetség, illetve a Fairtrade tanúsítványával.

A Nespresso-val fennálló, több mint 17 éves együttműködésünk arra irányul, hogy a jó minőségű kávé termesztése mellett a farmerek, illetve családjaik, dolgozóik és közösségeik életminősége is javuljon," nyilatkozta Han de Groot, az Esőerdő Szövetség vezérigazgatója. Azt mondta,  komoly aggodalmat keltettek bennük az adásban megfogalmazott állítások, és azokat nagyon komolyan veszik.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Tanuljunk együtt: a jó pálinkához jó alapanyag kell

2019. április 03. 10:27
2019. március 14-én, második alkalommal rendezte meg a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és Párlatkészítés” elnevezésű szakmai napot. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg.

Van-e élet a tréningkatalóguson túl?

2019. április 10. 08:12
Egyre látványosabb a céges képzések, fejlesztések és a tréningpiac anomáliája. Miközben minden szereplő tudja, hogy a legtöbb vállalat túlélésének kulcsa az adaptivitás, a gyors változási, tanulási képesség fejlesztése. Annak ellenére azonban, hogy szinte minden érintett érzékeli ezt a régi-új kihívást, a megoldáshoz szükséges változások stratégiai perspektívából alig vagy rendkívül lassan valósulnak meg. A képzési piac elakadásairól, a megoldási utakról kérdeztük Dr. Szilágyi Juditot a ComeandGrow ügyvezető igazgatóját, aki az április 10-én tartandó “Vállalati képzés-fejlesztés a digitális korban” elnevezésű konferencia nyitó előadását tartja és az esemény háziasszonya is egyben.