Szijjártó Péter: nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!

2023. szeptember 15. 14:05
A cél nem a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát.
Szijjártó Péter: nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!
Az ukrán gabona Afrikába történő szállításának lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét! Ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 
A Facebookon közzétett bejegyzésében a tárcavezető azt írta: elképesztő szenvtelenséggel vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel – és sajnos az ukrán kormány is – a gabonaügyben. Mi is a helyzet valójában? Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak – tette hozzá.
 
Szijjártó Péter felidézte, hogy a gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába.
 
A cél tehát NEM a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát. S ennek lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét! S ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda – fogalmazott a miniszter.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Több szempontnak megfelelve is lehet vízgazdálkodást folytatni

2023. november 15. 17:52
Közös érdekünk, hogy a vízminőséget minél jobb állapotban tartsuk, környezetünket, teremtett világunkat megóvjuk - mondta Nagy István agrárminiszter „a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése” című projektátadó rendezvényen, kedden (nov.14.).
 

Agrárcégek esélyei a nagy veszteség után a mezőgazdaságban

2023. december 07. 16:31
Vannak fontos piacok, amiket végleg elveszített a magyar mezőgazdaság, és ez rávilágít a hazai gabonatermesztés egészének problémáira. Mihez fogjon az agrárium a békeévek után?