Szijjártó Péter: nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!

2023. szeptember 15. 14:05
A cél nem a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát.
Szijjártó Péter: nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!
Az ukrán gabona Afrikába történő szállításának lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét! Ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 
A Facebookon közzétett bejegyzésében a tárcavezető azt írta: elképesztő szenvtelenséggel vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel – és sajnos az ukrán kormány is – a gabonaügyben. Mi is a helyzet valójában? Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak – tette hozzá.
 
Szijjártó Péter felidézte, hogy a gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába.
 
A cél tehát NEM a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát. S ennek lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét! S ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda – fogalmazott a miniszter.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárvállalatok a kiemelt exportpartnerségben

2023. július 06. 12:41
„Minden idők legnagyobb első négyhavi exportját állította elő a magyar gazdaság. Az 50 milliárd euró feletti teljesítmény 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi brutális rekordhoz képest, és újabb nagy rekordot vetít előre” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a budapesti Kongresszusi Központban tartott éves Külgazdasági Értekezleten.

Talajművelés nélküli mezőgazdaság

2023. február 07. 19:18
A világ legnézettebb no tiller – azaz a talajművelés nélküli mezőgazdaságról szóló – csatornáján mutatták be a pusztakovácsi Berend Ferenc talajművelési technikáját.
 
Az ukrán Mihalik Dragoncsuk videójából kiderül: a somogyi agrármérnök gazdálkodása világszínvonalú. Ukrajnában, az Európai Unióban és Amerikában is csak kevés farmon csinálják ilyen színvonalon a legeltetéssel egybekötött no tillt.