Szlovákia is meglépte: ideiglenesen leállítja az ukrán gabona importjátMár három EU-s ország blokkolja az ukrán gabonát.

2023. április 18. 11:30
Szlovákia ideiglenesen leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya az MTI pozsonyi irodájával hétfőn.
 
A közlemény szerint a témával összefüggésben a nap folyamán tárcaközi munkacsoport ülésére kerül sor.
Szlovákia is meglépte: ideiglenesen leállítja az ukrán gabona importjátMár három EU-s ország blokkolja az ukrán gabonát.
Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Pozsonynak az ukrán gabonával kapcsolatos első korlátozó döntését, amely szerint egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban.
 
A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a szlovák agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét. Ezzel összefüggésben jelezték: a szaktárca már minden – a behozatal szabályozását célzó – törvényadta lehetőségét kihasználta, s további lépések megtételéhez kormányszintű döntésre van szükség.
 
Nagy István, agrárminiszter vasárnap jelentette be, hogy Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A MAGYAR MÉHÉSZETI TEVÉKENYSÉGET MUTATTÁK BE STRASBOURGBAN

2023. október 17. 17:26
A magyar és az európai méhészek védelmére hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter és Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője hétfőn Strasbourgban. A fideszes EP-képviselő által szervezett rendezvényen a magyar méhészeti tevékenységet is bemutatták.

A FAO Európai és Közép-Ázsiai tagországainak informális tanácskozása Magyarországon

2023. május 05. 13:32
Magyarország 2023. május 4-5-én nyolcadik alkalommal ad otthont az ENSZ legnagyobb szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) Informális Regionális Konzultációjának, amelyen részt vesznek az európai és közép-ázsiai régió országainak nagykövetei, vezetői, szakértői, valamint az üzleti és civil szféra képviselői.