Szorosabbá kell tenni a magyar és a moldovai kapcsolatokat

2023. október 05. 14:20
Mezőgazdasági, élelmiszeripari és növénynemesítési kérdésekről egyeztetett Dumitru Alaibaval, Moldova gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterével Nagy István agrárminiszter, hivatalában, szerdán délelőtt.
Szorosabbá kell tenni a magyar és a moldovai kapcsolatokat
A tárcavezető arra hívta fel figyelmet, hogy a két ország közötti együttműködés kiszélesítésében fontos szerepe van a Magyar-Moldovai Gazdasági Vegyes Bizottságnak, amely szerdán és csütörtökön is ülésezik. Kifejtette, az orosz-ukrán háború kapcsán még jobban felértékelődött a biztonság kérdése.
A KISZÁMÍTHATÓSÁG KIEMELT KÉRDÉS, MERT ÍGY LEHET A GAZDASÁGOT TOVÁBBFEJLESZTENI ÉS A BEFEKTETŐKET AZ ORSZÁGBA VONZANI. A MAGYAR CÉGEK ÉS VÁLLALATOK SZÁMÁRA IS FONTOS A MOLDOVAI PIAC, MERT TOVÁBBI LEHETŐSÉGEK REJLENEK A MAGYAR VÁLLALKOZÁSOK ELŐTT.
 
A hazai agrár- és élelmiszeripar exportja kifejezetten segíti a gazdaságunk megerősítését, a két ország tevékenysége pedig jól kiegészíti egymást, amit ki kell aknáznunk – tette hozzá.
 
Nagy István kitért arra is, hogy a befektetések komoly társadalmi hatással is bírnak, ami kiemelten fontos dolog egy fejlődő gazdaság esetében. Hazánk kész megosztani tapasztalatait a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén. A technológiai fejlesztésekkel tovább bővülhet a moldovai gazdaság a vetőmagtermesztés és az állattenyésztés területén is. A miniszter kiemelte, fontos lenne, ha az egyetemi és a tudományos életben létrejönnének együttműködések, melyek tovább erősíthetnék a két nemzet gazdaságát, mert így magasabb szintre emelhetjük a kapcsolatainkat. Kifejtette, az agrárium stratégiai ágazat, aminek a mentén érdemes a partnerségünket megerősíteni.
 
A két ország együttműködésének további erősítése érdekében Nagy István agrárminiszter az ősz folyamán hivatalos munkalátogatásra utazik Kisinyovba, hogy moldovai kollégájával tárgyaljon.
 
Forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

High-tech agrotechnológia A-től Z-ig a PREGA-n: talajművelés, vetés, genetika, növényvédelem, tápanyag-utánpótlás

2024. január 11. 15:36
2024 februárjában újra érkezik a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország agrárdigitalizációs szakmai fóruma: szántóföld, kertészet, élelmiszeripar, állattenyésztés, gazdálkodói tapasztalatok.
 
A PREGA időpontja: 2024. február 6-7-8.
 
A PREGA helyszíne: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ

Kevés nádat arattak a Balatonon. Mutatjuk, miért!

2023. március 27. 11:43
Most már többet nem is fognak. Véget ért a nádvágási szezon.
 
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
 
Az OVF tájékoztatása szerint a 2022-2023. évi nádvágási szezonban 6,16 hektáron történt haszonnád-, és 4,46 hektáron vízminőségvédelmi nádaratás a Balatonnál.