Szorosabbá kell tenni a magyar és a moldovai kapcsolatokat

2023. október 05. 14:20
Mezőgazdasági, élelmiszeripari és növénynemesítési kérdésekről egyeztetett Dumitru Alaibaval, Moldova gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterével Nagy István agrárminiszter, hivatalában, szerdán délelőtt.
Szorosabbá kell tenni a magyar és a moldovai kapcsolatokat
A tárcavezető arra hívta fel figyelmet, hogy a két ország közötti együttműködés kiszélesítésében fontos szerepe van a Magyar-Moldovai Gazdasági Vegyes Bizottságnak, amely szerdán és csütörtökön is ülésezik. Kifejtette, az orosz-ukrán háború kapcsán még jobban felértékelődött a biztonság kérdése.
A KISZÁMÍTHATÓSÁG KIEMELT KÉRDÉS, MERT ÍGY LEHET A GAZDASÁGOT TOVÁBBFEJLESZTENI ÉS A BEFEKTETŐKET AZ ORSZÁGBA VONZANI. A MAGYAR CÉGEK ÉS VÁLLALATOK SZÁMÁRA IS FONTOS A MOLDOVAI PIAC, MERT TOVÁBBI LEHETŐSÉGEK REJLENEK A MAGYAR VÁLLALKOZÁSOK ELŐTT.
 
A hazai agrár- és élelmiszeripar exportja kifejezetten segíti a gazdaságunk megerősítését, a két ország tevékenysége pedig jól kiegészíti egymást, amit ki kell aknáznunk – tette hozzá.
 
Nagy István kitért arra is, hogy a befektetések komoly társadalmi hatással is bírnak, ami kiemelten fontos dolog egy fejlődő gazdaság esetében. Hazánk kész megosztani tapasztalatait a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén. A technológiai fejlesztésekkel tovább bővülhet a moldovai gazdaság a vetőmagtermesztés és az állattenyésztés területén is. A miniszter kiemelte, fontos lenne, ha az egyetemi és a tudományos életben létrejönnének együttműködések, melyek tovább erősíthetnék a két nemzet gazdaságát, mert így magasabb szintre emelhetjük a kapcsolatainkat. Kifejtette, az agrárium stratégiai ágazat, aminek a mentén érdemes a partnerségünket megerősíteni.
 
A két ország együttműködésének további erősítése érdekében Nagy István agrárminiszter az ősz folyamán hivatalos munkalátogatásra utazik Kisinyovba, hogy moldovai kollégájával tárgyaljon.
 
Forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Nagyszabású fejlesztés jön a magyar ivóvízhálózatban

2023. augusztus 07. 12:40
A következő évtized legfontosabb feladata az ivóvízhálózat fejlesztése lesz, az ezzel kapcsolatos állami program kidolgozása már folyamatban van - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára ma Székesfehérváron.

Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 08. 14:20
Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.