Szöuli Nyilatkozat az Erdőkről

2022. május 24. 11:01
Szöuli Nyilatkozat az Erdőkről című dokumentum elfogadásával zárult a Világkongresszus, amely a maga nemében egyedülálló volt:  a helyszínen és a világhálón 141 országból több mint 15 000 résztvevő követte az eseményeket, melyek hibrid formában kerültek megrendezésre, azaz személyesen és online is lehetőség volt bekapcsolódni.
Szöuli Nyilatkozat az Erdőkről

Nyilatkozat megállapítja, hogy az erdők, az erdészet és az erdőgazdálkodók jelentős természetre alapozott megoldásokat kínálnak a klímaváltozásra, a biológiai sokféleség csökkenésére, a termőföld degradációjára, az éhezés és a szegénység felszámolására, de cselekedni most kell.

A Nyilatkozat 6 fő pontja hangsúlyozza, hogy:

  • Az erdők nem ismernek sem földrajzi, sem adminisztratív határokat, ezért közös és integrált felelősségre van szükség, az intézmények, a szektorok és a gazdálkodói csoportok között.
  • Az erdő és táj helyreállításra fordítható eszközöket meg kell háromszorozni 2030-ig ahhoz, hogy az elfogadott globális célkitűzések elérhetők legyenek.
  • Mind a termelést, mind a fogyasztást fenntarthatóvá kell tenni és zöld finanszírozási módszerekkel kell biztosítani hogy megfelelő mennyiségű befektetés álljon rendelkezésre az erdők megóvásához, helyreállításához és fenntartható használatához.
  • A fenntartható módon előállított faanyagnak alapul kell szolgálnia az építési szektor átalakításához, megújuló energiát és újfajta nyersanyagokat kell szolgáltatnia, ezekkel is segítve a körkörös biogazdaság és a klíma-semlegesség irányába való elmozdulást.
  • Egészséges, produktív erdőket kell fenntartani, hogy a jövőbeni pandémiák kialakulásának veszélyét csökkentsük és az emberek fizikai és lelki egészségéhez oly fontos szolgáltatásokat biztosítsuk.
  • Biztosítani kell , hogy az erdőhöz kapcsolódó információ- és tudásbázishoz mindenki hozzáférhessen, és az erdészeti és tájgazdálkodási döntéshozatal, valamint a kommunikáció biztos alapokra támaszkodjon.

A Nyilatkozat felhívja a figyelmet a családi gazdaságok, kistermelők, erdei közösségek, törzsi népek és általában a nők és a fiatalok érdekeinek szem előtt tartására és annak fontosságára, hogy az erdőkről szóló döntéshozatalban tevékenyen is részt vehessenek.

Kitér a Nyilatkozat arra is, hogy több befektetés és kapacitás bővítés szükséges a erdészeti képzésben és kommunikációban, és további kutatás szükséges annak érdekében, hogy a fenntarthatóan kezelt erdők szerepét teljesen feltárjuk és tudatosítsuk.

A Kongresszus záródokumentumai között szerepel egy, hat ország kezdeményezésében kiadott miniszteri felhívás, mely arra ösztönzi az országokat, hogy segítsék a fenntartható módon előállított faanyag hasznosítását, erősítsék ennek műszaki és tudományos hátterét és gazdasági alapjait, és növeljék a fa szerepét a klímacélok elérése érdekében tett Nemzetileg Meghatározott Hozzájárulásokban.

A Kongresszuson jelentős szerepet játszó fiatalok (diákok és pályakezdők) önálló, Működjetek együtt velünk című felhívásban kértek és ajánlottak együttműködést az oktatásban, munkahely és életpálya kialakításban, a nemek közötti egyenlőség megteremtésében és a fiatalok döntéshozatalban való közreműködésének biztosításában.

A záródokumentumot ismertető Csóka Péter, a Kongresszus társ-főtitkára bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az egy hetes eszmecsere egyik legfontosabb üzenete az, hogy a szavak helyét a tetteknek kell átvenni, mert az idő maga is „természeti erőforrás” és legalábbis az ember szempontjából véges.

A Kongresszus záródokumentumait (melyek elérhetők az esemény honlapján: https://programme.wfc2021korea.org/en) el kell juttatni a Riói Egyezmények konferenciához, illetve valamennyi, az erdők szempontjából jelentős nemzetközi szervezethez.

forrás: OEE

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Megtisztuló állami erdők

2021. június 18. 08:12
Az Agrárminisztérium irányításával működő állami erdőgazdaságok 2021. május végéig összesen 12 577 köbméter - négy és fél versenymedencének megfelelő - hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületről a Tisztítsuk meg az országot! kezdeményezés keretében.

Kiderült, hogy mi fán terem az erdő

2020. december 10. 11:31
Túrázunk, kirándulunk és sétálunk benne, körülvesz minket és ha kell, elrejtőzhetünk benne. Tele van élőlényekkel és titkokkal, megannyi élményt, szépséget és kincset rejt számunkra, az emberi civilizáció kialakulásának kezdetétől része és formálója kultúránknak, hétköznapjainknak, gondolatainknak és álmainknak.