Szövetségben a gazdákkal minden körülmények között

2024. április 25. 13:55
Nemzeti hatáskörben védjük a gazdákat és felelősséggel tartozunk irántuk. Éppen ezért, és az európai agráriumban kialakult helyzet miatt döntöttünk a közelmúltban öt pontos intézkedéscsomagról a gazdák támogatása érdekében - mondta Nagy István agrárminiszter, kedden (2024.04.23.), Jákon, az agrár-országjárás Vas vármegyei állomásának sajtótájékoztatóján.
Szövetségben a gazdákkal minden körülmények között
A tárcavezető arra emlékeztetett, az agráriumot a háború és Brüsszel háborúpárti politikája sújtja. Soha nem befolyásolták még ennyire a szélsőséges zöld ideológiák az agráriumot, mint most. Mindemellett Brüsszelben az ukrán oligarchák oldalára álltak az európai gazdák helyett, beengedik az ukrán gabonát, amellyel tönkreteszik az európai gazdákat.
 
Nagy István hangsúlyozta, éppen ezért hazánk továbbra is kiáll azon alapvetése mellett, hogy a hazánkba érkező mezőgazdasági termékekre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint az unió területén megtermelt élelmiszerekre. Hozzátette, az öt pontos intézkedési csomag részeként a magyar kormány teljes körű bejelentési kötelezettséget írt elő azon mezőgazdasági termékekre vonatkozóan - származzon az bármely országból -, amelyeket tilos behozni Ukrajnából.
Szövetségben a gazdákkal minden körülmények között
A tárcavezető azt mondta, a kormány intézkedett arról is, hogy a Magyar Államkincstár május 31-ig fizesse ki a terület- és állatalapú támogatásokat. Emellett 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékra emeli, ami újabb egymilliárd forintnyi éves többlettámogatást jelenthet az ágazatnak. Mindemellett tavasszal megnyílnak az új pályázati lehetőségek is: 200 milliárd forintos keretösszeggel feldolgozóipari pályázatok, és szintén 200 milliárdos kerettel pedig az állattartó telepek megújítására irányuló felhívás jelenik meg – részletezte a miniszter.
 
forrás:AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Magyar kutatók fejtették meg a hőhullámokat jobban tűrő búza titkát

2024. február 15. 15:10
Ez hatalmas segítséget nyújthat a nemesítők számára.

Nem agrár-családba születtem, mindenért meg kellett dolgoznom és többször újrakezdtem...

2023. március 13. 09:10
Őszinte beszélgetés a "telefonos fiatalságról", emberi mulasztásról és precíziós eszközökről.
 
"Nem tartom magam fehér hollónak. Igaz, hogy nem ismerek a korosztályomból több embert, aki ugyanezt csinálja, mint én – de nem foglalkozhat mindenki ugyanazzal. Az állattenyésztésben például tudok mutatni hozzám hasonló fiatalokat, szóval vannak még szorgalmas huszonévesek, akik igenis értéket akarnak teremteni és megmutatni, hogy ők is képesek a saját erejükből előrébb jutni."