Szuperkrumplit fejlesztenek
2023. szeptember 06. 15:30
Martina Strömvik professzor és csapata egy burgonya-pángenomot hozott létre, hogy azonosítsa azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek segíthetnek a következő szuperkrumpli előállításában.

„A vadon élő burgonyafajták sok mindent megtaníthatnak nekünk arról, hogy milyen genetikai tulajdonságok kritikusak az éghajlatváltozáshoz és a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodásban, a táplálkozás minőségének és az élelmezés biztonságának a javításában.” Fotó: Magyar Mezőgazdaság
Mivel az éghajlatváltozás továbbra is komoly kihívásokat jelent a fenntartható élelmiszer-ellátásban szerte a világon, a montreali McGill Egyetem tudósai a burgonya ellenálló-képességének és tápanyagtartalmának javítását tűzték ki célul.
A ScienceDaily beszámolója szerint Martina Strömvik professzor és csapata egy burgonya-pángenomot hozott létre, hogy azonosítsa azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek segíthetnek a következő szuperkrumpli előállításában.
A molekuláris biológiában a pángenom (vagy szupragenom) tartalmazza az egy fajhoz tartozó lehetséges gének teljes választékát.
„A szuper pángenomunk rávilágít a burgonya genetikai sokféleségére és arra, hogy milyen genetikai tulajdonságokat lehetne érvényesíteni a termesztésben”
– mondta Strömvik professzor, aki kanadai, észak-amerikai és perui kutatókkal dolgozott együtt. 60 fajt képvisel és a burgonya, valamint rokonai genomszekvenciájának eddigi legkiterjedtebb gyűjteménye. A vadon élő burgonyafajták sok mindent megtaníthatnak nekünk arról, hogy milyen genetikai tulajdonságok kritikusak az éghajlatváltozáshoz és a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodásban, a táplálkozás minőségének és az élelmezés biztonságának a javításában.”

A pángenom 60 fajt képvisel és a burgonya, valamint rokonai genomszekvenciájának eddigi legkiterjedtebb gyűjteménye Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A pángenom felépítéséhez a kutatók szuperszámítógépeket és nyilvános génbankokat használtak. Úgy vélik, a segítségével számos kérdést meg lehet válaszolni ennek a fontos növénynek az evolúciójáról, amelyet közel 10 000 évvel ezelőtt háziasítottak az őslakosok Peru déli hegyvidékein. Használható arra is, hogy segítsen azonosítani bizonyos géneket egy szuperkrumpli megalkotásához, akár a hagyományos nemesítés, akár a génszerkesztés technológiájával.
A tudósok azt remélik, hogy kifejlesztenek valamit, ami jobban ellenáll a betegségek különféle formáinak és a szélsőséges időjárásnak, például a túl sok esőnek, a fagynak, illetve aszálynak.

A burgonya a rizs és a búza után az egyik legfontosabb élelmiszernövény világszerte. Fotó: Magyar Mezőgazdaság
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/sciencedaily.com
Kapcsolódó cikkek
Sertésvirslit hívott vissza a Penny-Market Kft
2023. május 10. 16:11
A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Karát roppanós sertésvirslit nem jelölt szója allergén miatt; a visszahívás valamennyi minőségmegőrzési idejű, 1000 grammos kiszerelésű termékre vonatkozik - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
A hivatal kéri a szójaérzékeny vásárlókat, hogy a MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el!
Ez nem szemét! Hibázol, ha rossz helyre dobod
2024. december 03. 17:49
Brutálisan sok konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot dobunk ki.
A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése mellett egyes hulladékudvarokban is lehetővé tette az ilyen anyagok leadását; a szolgáltatás 33 helyszínen már elérhető, és az érintett hulladékudvarok száma folyamatosan bővül – közölte a vállalat.