Szuperkrumplit fejlesztenek

2023. szeptember 06. 15:30
Martina Strömvik professzor és csapata egy burgonya-pángenomot hozott létre, hogy azonosítsa azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek segíthetnek a következő szuperkrumpli előállításában.
 
Szuperkrumplit fejlesztenek
„A vadon élő burgonyafajták sok mindent megtaníthatnak nekünk arról, hogy milyen genetikai tulajdonságok kritikusak az éghajlatváltozáshoz és a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodásban, a táplálkozás minőségének és az élelmezés biztonságának a javításában.” Fotó: Magyar Mezőgazdaság
 
Mivel az éghajlatváltozás továbbra is komoly kihívásokat jelent a fenntartható élelmiszer-ellátásban szerte a világon, a montreali McGill Egyetem tudósai a burgonya ellenálló-képességének és tápanyagtartalmának javítását tűzték ki célul.
 
A ScienceDaily beszámolója szerint Martina Strömvik professzor és csapata egy burgonya-pángenomot hozott létre, hogy azonosítsa azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek segíthetnek a következő szuperkrumpli előállításában.
 
A molekuláris biológiában a pángenom (vagy szupragenom) tartalmazza az egy fajhoz tartozó lehetséges gének teljes választékát.
 
„A szuper pángenomunk rávilágít a burgonya genetikai sokféleségére és arra, hogy milyen genetikai tulajdonságokat lehetne érvényesíteni a termesztésben”
– mondta Strömvik professzor, aki kanadai, észak-amerikai és perui kutatókkal dolgozott együtt. 60 fajt képvisel és a burgonya, valamint rokonai genomszekvenciájának eddigi legkiterjedtebb gyűjteménye. A vadon élő burgonyafajták sok mindent megtaníthatnak nekünk arról, hogy milyen genetikai tulajdonságok kritikusak az éghajlatváltozáshoz és a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodásban, a táplálkozás minőségének és az élelmezés biztonságának a javításában.”
A pángenom 60 fajt képvisel és a burgonya, valamint rokonai genomszekvenciájának eddigi legkiterjedtebb gyűjteménye Fotó: Magyar Mezőgazdaság
 
A pángenom felépítéséhez a kutatók szuperszámítógépeket és nyilvános génbankokat használtak. Úgy vélik, a segítségével számos kérdést meg lehet válaszolni ennek a fontos növénynek az evolúciójáról, amelyet közel 10 000 évvel ezelőtt háziasítottak az őslakosok Peru déli hegyvidékein. Használható arra is, hogy segítsen azonosítani bizonyos géneket egy szuperkrumpli megalkotásához, akár a hagyományos nemesítés, akár a génszerkesztés technológiájával.
 
A tudósok azt remélik, hogy kifejlesztenek valamit, ami jobban ellenáll a betegségek különféle formáinak és a szélsőséges időjárásnak, például a túl sok esőnek, a fagynak, illetve aszálynak.
A burgonya a rizs és a búza után az egyik legfontosabb élelmiszernövény világszerte. Fotó: Magyar Mezőgazdaság
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/sciencedaily.com

Kapcsolódó cikkek

Felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését

2023. szeptember 26. 13:07
A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.

Váratlan fordulat jöhet a magyar boltokban: kár volt temetni az inflációt, újabb áremelés készül

2024. január 25. 09:11
Senki sem mondta, hogy az árak csökkenni fognak, csupán arról volt szó, hogy az aktuális árszint nem emelkedik tovább – ez lehetne a tételmondata az elmúlt hónapok inflációval kapcsolatos történéseinek. Azaz annak, hogy az infláció bár tavaly 1 számjegyűvé karcsúsodott, a boltokban továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni bevásárláskor.