Tarolt a fagy, kiderültek az AKG és ÖKO eredmények

2016. május 09. 09:12
Korán indult a tavasz, hirtelen lett meleg, így a múlt heti hideg szinte minden növénynél kárt okozhatott. A fagykár mellett a hét másik jelentős eseménye az AKG és az ÖKO pályázatok pontszámainak megjelenése – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

Az április végi kedvezőtlen időjárás miatt a gyümölcsösökben mozaikszerűen tett kárt a fagy. Ez azt jelenti, hogy a fagy kártételének területi eloszlása igen változatos. Van, ahol tényleges fagykár érte az ültetvényeket, azaz a termés megsemmisült, de akadnak olyan gyümölcsösök, ahol a hideg miatt a termés kötődésével vannak gondok. A gazdálkodóknak a fagykár észlelésétől számított 15 napon belül kell bejelenteniük a kárt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján elérhető Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerben (MKR). A fagykár bejelentésére május 23-ig van lehetőség. A fagy nem csak a magyar szőlőültetvényeken és a kukoricábanpusztított, Ausztriában 100 millió eurós kárra számítanak.

virág

Fagykárnak a legalább 30%-os hozamkiesést eredményező fagy miatti károsodás minősül – fotó: Shutterstock

A vetéssel a kukoricatermesztés folyamatában igen fontos periódus zárul le. A termés várható maximumának meghatározását követően az összes további művelet nagyban befolyásolja, hogy miként alakulnak a mennyiségi és minőségi elvárások. A Magyar Kukorica Klub Egyesület és a Bonafarm Csoport idén május 5-én rendezte meg közös kukoricavetési szakmai napját „Ki Mint Vet – Vetési Konferencia és Bemutató” címmel a Dalmandi Zrt. területén. A vetőnap kapcsán ezúttal a kukoricához választott gépek kérdését jártuk körbe. Az idei szakmai nap felvételeiért pedig kattintson IDE.
 
 
 
Hiába csökkentenék a tej áfáját, mégis folytatódhat a csalás! A tejágazatban az áfacsalások zöme az importból származó UHT tej esetén érhető leginkább tetten. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint az, hogy ez a termék továbbra is magas adókulcsban marad, szinte meghívásként értelmezhető a további áfacsalásra.


Az AKG esetében a támogatási keretösszegre kétszeres túligénylés mutatkozott. 
Az ökológiai gazdálkodás kapcsán beérkezett kérelmek alapján a jelentősen megnőtt forrásösszeg elegendőnek mutatkozott a beadott támogatások finanszírozására. Az idei minimum pontszámokat ITT találja.

fotó: Shutterstock

Az Európai Uniós támogatási rendszer komoly átalakulás előtt áll. 2020 után az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta működő fejlesztéspolitikai rendszer átalakul, a támogatások szintje pedig várhatóan csökken. A következő években a beruházások bővítése, az Uniós források még hatékonyabb felhasználása és a már folyamatban lévő hitelprogramok kiterjesztése lehet a magyar mezőgazdaság záloga. Egyszerű, gyors és komplex finanszírozással jelentős megtakarításokat érhet el.

Az UBM Csoport a fejér megyei Környén adta át Európa egyik legmodernebb premix üzemét, amellyel egy újabb korszerű mezőgazdasági fejlesztést integrált a takarmánygyártás vérkeringésébe. A gyártói kapacitása (5 tonna/óra) és a műszakonként 6 képzett munkatárs lehetővé teszi, hogy egyedüli gyártóként elláthassák a Kárpát-medence (7-8000 ezer tonna/év) takarmánygyártásának 0,5%-os premix szükségletét.

forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is növekednek az élelmiszerárak a világban

2018. április 06. 06:55
A gabonafélék és tejtermékek erőteljes drágulása az a FAO élelmiszerár-index további növekedését hozta.

Iskolapadba ültetik a méhészeket

2017. március 27. 11:42
A SZAKÉRTELEM HIÁNYA IS KÖZREJÁTSZOTT ABBAN, HOGY A MÉHCSALÁDOK EGYHARMADA ELPUSZTULT