Társadalmi kiegyezés: munka és tőke

2021. március 26. 07:32
Az Új Egyenlőség és a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest ebben az évben is folytatja a már hagyományos közbeszélgetés-sorozatát. Az ötrészes sorozat címe: „A társadalmi kiegyezés lehetősége Magyarországon”, célja, hogy feltérképezze a megbékélés és harmónia lehetőségét egymással jelenleg éles ellentétben álló csoportok és jelenségek között.
Társadalmi kiegyezés: munka és tőke

 

 

A munkaerőpiac hazai szabályozása korábban sem volt túl munkavállalóbarát, de az elmúlt évtizedben végletesen elment a tőkeoldalnak kedvező irányba. Példa erre a rabszolgatörvény vagy a hazai bérarány folyamatos csökkenése. Hol lehetne a kompromisszum munka és tőke között? Milyen lenne az ideális tőke-munka viszony? Elfogadható lenne-e a nyugat-európai rendszer: a két oldal intézményesített érdekegyeztetése vállalati/iparági/országos szinten, az állam beavatkozása nélkül? Mit lehet tenni, ha a munkáltató nem ismeri el a szakszervezetet, lásd Suzuki, Dunaferr? Ilyenkor a kormány feladata-e lépni? A bíróságoké? Mit lehet tenni Európa legliberálisabb Munka Törvénykönyve ellen? A sorozat március 16-i nyitó rendezvényén Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Háromi László, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökhelyettese és Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője beszélgettek ezekről a munka és tőke hazai viszonyát jellemző kérdésekről.

www.ujegyenloseg.hu

Kapcsolódó cikkek

5 magyarországi konföderáció közös nyilatkozata

2020. szeptember 02. 08:12
2020. szeptember elsején 5 magyar szakszervezeti konföderáció kezdeményezte, hogy a Covid-19 járványhelyzet ismételt erősödése miatt Magyarország Kormánya az országos érdekegyeztetési intézményrendszer (VKF és OKÉT) keretei között folytasson érdemi konzultációt a következő negyedév és az előttünk álló két év gazdaság- és munkaerőpiaci védelmének kérdéseiről.

Egyoldalú szerződésbontás Dunaújvárosban

2020. augusztus 17. 08:38
2020. augusztus 14-én több évtizede fennálló kollektív együttműködést és megállapodást bontott fel a Dunaferr Zrt. a vállalatnál működő két szakszervezettel. Az alábbiakban tesszük közzé a szakszervezetek munkáltatói tájékoztatót értékelő közleményét.