Társadalmi kiegyezés: munka és tőke

2021. március 26. 07:32
Az Új Egyenlőség és a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest ebben az évben is folytatja a már hagyományos közbeszélgetés-sorozatát. Az ötrészes sorozat címe: „A társadalmi kiegyezés lehetősége Magyarországon”, célja, hogy feltérképezze a megbékélés és harmónia lehetőségét egymással jelenleg éles ellentétben álló csoportok és jelenségek között.
Társadalmi kiegyezés: munka és tőke

 

 

A munkaerőpiac hazai szabályozása korábban sem volt túl munkavállalóbarát, de az elmúlt évtizedben végletesen elment a tőkeoldalnak kedvező irányba. Példa erre a rabszolgatörvény vagy a hazai bérarány folyamatos csökkenése. Hol lehetne a kompromisszum munka és tőke között? Milyen lenne az ideális tőke-munka viszony? Elfogadható lenne-e a nyugat-európai rendszer: a két oldal intézményesített érdekegyeztetése vállalati/iparági/országos szinten, az állam beavatkozása nélkül? Mit lehet tenni, ha a munkáltató nem ismeri el a szakszervezetet, lásd Suzuki, Dunaferr? Ilyenkor a kormány feladata-e lépni? A bíróságoké? Mit lehet tenni Európa legliberálisabb Munka Törvénykönyve ellen? A sorozat március 16-i nyitó rendezvényén Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Háromi László, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökhelyettese és Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője beszélgettek ezekről a munka és tőke hazai viszonyát jellemző kérdésekről.

www.ujegyenloseg.hu

Kapcsolódó cikkek

A halász nem halászhat, a pecás nem adhat el halat

2016. március 11. 08:06
Tilos a kereskedelmi halászat a természetes vizeken az év elejétől a törvény erejénél fogva. Utánaérdeklődtünk, megyénkben mit gondolnak a módosításról.

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a vidéki vásárlók: júliustól él a tiltás

2021. február 02. 09:13
A klímavédelem élharcosai tavaly, ha úgy tetszik, egy csatát megnyertek, de a háború végkimenetele még mindig kétesélyes. A 2020. júliusára datálható és 2021. július 1-től hatályba lépő „műanyagtörvény” ugyanis várhatóan betiltja a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat, a 15 mikronnál vékonyabbak termékdíját pedig, amikbe például a friss pékárut pakoljuk, a korábbi 57 helyett 1900 Ft/kg-ra emeli. A törvény azonban az egyszer használatos műanyag szatyrokra megoldásként született, úgynevezett lebomló zacskókat is érinti, ezek termékdíja a 0-ról egyből 500 Ft/kg-ra ugrik, amelyek a továbbiakban a 15 mikronnál vastagabb szütyőket váltják majd. A műanyagkérdés kapcsán egy szentesi környezetkímélő csomagolásokat forgalmazó vállalkozást, a TREE-PLA-t kérdezte a HelloVidék.