Társadalmi kiegyezés: munka és tőke

2021. március 26. 07:32
Az Új Egyenlőség és a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest ebben az évben is folytatja a már hagyományos közbeszélgetés-sorozatát. Az ötrészes sorozat címe: „A társadalmi kiegyezés lehetősége Magyarországon”, célja, hogy feltérképezze a megbékélés és harmónia lehetőségét egymással jelenleg éles ellentétben álló csoportok és jelenségek között.
Társadalmi kiegyezés: munka és tőke

 

 

A munkaerőpiac hazai szabályozása korábban sem volt túl munkavállalóbarát, de az elmúlt évtizedben végletesen elment a tőkeoldalnak kedvező irányba. Példa erre a rabszolgatörvény vagy a hazai bérarány folyamatos csökkenése. Hol lehetne a kompromisszum munka és tőke között? Milyen lenne az ideális tőke-munka viszony? Elfogadható lenne-e a nyugat-európai rendszer: a két oldal intézményesített érdekegyeztetése vállalati/iparági/országos szinten, az állam beavatkozása nélkül? Mit lehet tenni, ha a munkáltató nem ismeri el a szakszervezetet, lásd Suzuki, Dunaferr? Ilyenkor a kormány feladata-e lépni? A bíróságoké? Mit lehet tenni Európa legliberálisabb Munka Törvénykönyve ellen? A sorozat március 16-i nyitó rendezvényén Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Háromi László, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökhelyettese és Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője beszélgettek ezekről a munka és tőke hazai viszonyát jellemző kérdésekről.

www.ujegyenloseg.hu

Kapcsolódó cikkek

Utazási költségek - Visszamódosították a megtérítéséről szóló jogszabályt - Amire figyelni érdemes!

2017. február 02. 08:37
A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Ennek egyik formája az utazási költségtérítés, melynek mértéke az utóbbi időben többször is változott. - Kiket is illet, és mennyi most az annyi?

Ha kivesznek a méhek...

2016. március 21. 08:07
Az elmúlt ötven évben 300 százalékkal nőtt a világon a rovarok által beporzott növénykultúrák termőterülete. Ezt sokkal kisebb mértékben követte a méhcsaládok számának bővülése. A következmények riasztóak: száz legfontosabb terményünk háromnegyede tűnhet el asztalunkról.