Tavaly még jó üzletnek tűnt a cukorrépa-termelés (is)

2024. április 16. 17:58
Egyre rizikósabb a cukorrépa termelése, sok a bizonytalansági tényező. Az érdekérvényesítés miatt termelői csoportot alakítottak a zalai gazdák.
Tavaly még jó üzletnek tűnt a cukorrépa-termelés (is)
A zalai termelő jelentős összegeket fordított a cukorrépa-termelés gépi hátterének megteremtésére, még betakarítógépet is beszerzett. Érthető, hogy nagyobb pénzügyi biztonságot szeretne – fotó: Horváth Attila
 
A gondok ellenére egyelőre még mindig jobban megéri termelni, mint valamilyen kalászost, vagy kukoricát például. Jelentős bevételre tehet szert a gazda a cukorrépával, de nagyot is lehet bukni vele: a gyenge minőségű termést szerződés szerint nem kötelező átvennie a cukorgyárnak. Szintén a szerződés szerint a termelők több részletben jutnak hozzá a pénzükhöz, viszont a termelési költségek magasak – ezt bizony a gazdáknak kell megelőlegezniük.
 
Póczak Balázs márokföldi gazdánál, a termelői csoport ötletgazdájánál jártunk, aki a szlovén-magyar határ közelében található földjein éppen e napokban veti a cukorrépát. Mint azt tavaly készült riportunkban elmondta: 2021-ben kezdett el cukorrépa-termeléssel foglalkozni 50-60 hektáron, ma pedig már feleségével a családi vállalkozás keretében összesen 240 hektáron foglalkoznak ezzel a növénykultúrával. Emellett vetnek kukoricát, búzát és repcét is.
cukorrépa
Póczak Balázs kislányával, Emíliával figyeli, ahogy Kárpáti Csanád gépkezelő a vetőgépet tölti – fotó: Horváth Attila
 
– Decemberben megalakítottuk a Lenti és Vidéke Cukorrépa-termelői Csoportot, mely egyelőre 16 tagot számlál – bocsátotta előre Póczak Balázs, aki jelenleg a termelői egyesülés ideiglenes elnöke is. – Maradt néhány gazda, akik nem csatlakoztak a csoporthoz, ők a maguk útját járják. A csoport tagjai összesen 380 hektáron termelnek cukorrépát,  az inputanyag-beszerzést és az értékesítést a termelői csoporton keresztül végezzük abban a reményben, hogy talán jobb piaci pozíciókat és árakat tudunk kiharcolni, továbbá szeretnénk ringbe szállni az uniós támogatásokért is.
 
A márokföldi gazda hozzátette: a csoportot az országban már több éve működő termelői együttműködések mintájára hozták létre, működése pedig valamennyi tag számára átlátható és követhető. Már az alapításhoz is miniszteri engedély kellett, a pénzügyeket pedig szigorú és minden érdekelt számára hozzáférhető könyveléssel kezelik. Ami pedig a piacot illeti: nos, az nem egyszerű.
 
– Nehezíti a termelést a fontos növényvédő szerek kivonása, a vetőmagok árának tavalyihoz képest 15 százalékos emelkedése, amit nem értünk, mert például Németországban nem ilyen árakkal találkozunk – szögezte le Póczak Balázs. – Sajnos, a répa felvásárlási ára is csökkent 8 euróval tonnánként (ehhez képest a cukor nem lett olcsóbb, sőt), ami nekünk jelentős érvágás.
cukorrépa
A talaj felső rétege porzik, de az alsóbb rétegekben még van elegendő nedvesség – legalábbis Zalában – fotó: Horváth Attila
 
–Tavaly ősszel rengeteg munkát fektettünk a vasúti szállításba és a kedvezőtlen, esős időjárás miatt általában a logisztikába, útvonalengedélyeket kellett kérnünk és elég sok sérelem is ért minket, cukorrépát nem termelő gazda "kollégák" részéről kaptunk például feljelentéseket a sárfelhordásért – folytatta. – Sajnos, voltak olyan területeink, melyeken nem sikerült jól a termés, minden évben vannak ilyenek, az is rontja a minőséget ha sok a csapadék és az is, ha kevés, ezt nem lehet kiküszöbölni. A gyengébb minőségű répát a cukorgyár már nem veszi át  normál áron, csak jóval olcsóbban, mert az már csak biomassza-üzembe kerül. Ez a minőség azonban nem fedezi a termelés hektáronkénti 8-900 ezer forintos költségét. 2023-ban rengeteget kellett permeteznünk is, 6-8 alkalommal, ami sok. Nem tudjuk, mire számítsunk idén, a talaj felső rétege már porzik, az alsóbb rétegek még szerencsére, elég nedvesek.
 
Póczak Balázs azt is jelezte: gondot okoz számukra, hogy a termés ellenértékét nem mindig kapják meg határidőre. Kérdésünkre hozzátette: a sok bizonytalansági tényező miatt jelen pillanatban nem feltétlen szeretnék bővíteni a termőterületet, esetleg majd akkor, ha jobbak lesznek a termelés feltételei. Ezzel együtt úgy látja: termelői csoportban még rentábilis lehet a termelés, de egyedül nem szabad belefogni. Nagyon reménykednek továbbá az agrárminiszter által nemrég beharangozott új cukorgyárban, mert fontosnak tartanák, hogy legyen versenyhelyzet a piacon.
 
Minderről és másról is kérdeztük a Magyar Cukor Zrt.-t, ahonnét azt a választ kaptuk: 2024-ben 250 termelővel kötött cukorrépa termékértékesítési szerződést. A hazai cukorrépa termelők 15300 hektáron termesztenek cukorrépát. Az idei szezonra vonatkozó szerződéskötési folyamat lezárult, a szerződött területek vetése megtörtént. Az éves várható termést sok tényező befolyásolja, elsősorban az időjárási körülmények, ezen belül is a vegetációs időszakban lehullott csapadék, normál évben 60-65 t/ha átlagtermésre lehet számítani. Aszályos évben ennél alacsonyabb, jó vízellátottságú évben ennél magasabb a várható átlagtermés. Az országban termő éves várható répamennyiség elegendő a cukorgyári feldolgozókapacitás optimális kihasználásához.
 
Azt is közölték: a répaszerződésben foglalt kondíciók, valamint a cukorrépa termesztéshez kötött támogatás – az előbb említett átlagtermés és megfelelő répaminőség esetében –kiemelkedő jövedelemtermelési lehetőséget biztosítanak a cukorrépa termesztőknek, ellentétben más tradicionális szántóföldi kultúrákkal szemben (kukorica, búza, napraforgó, repce).
cukorrépa
Szigorú szabályok alapján veszik át a termelőktől a cukorrépát. Ha nem felel meg az előírásoknak, biomassza-üzembe megy, s akkor az ára a termelési költségeket sem fedezi – fotó: Horváth Attila
 
A cukorrépa minőségét az MSZ 17045 számú Ipari Cukorrépa Szabvány szabályozza. Ez a szabvány határozza meg a cukoripari feldolgozásra alkalmas cukorrépa minőségi paramétereit. A répaszerződés szerint a szabványnak nem megfelelő cukorrépa-szállítmány feldolgozását a Magyar Cukor megtagadhatja. A szabványban rögzített legfontosabb paraméterek:
  • cukortartalom: minimum 14 % szept 26-át követő beszállítás esetében
  • földszennyeződés: maximum 15 %
  • répafej és levélcsonk: maximum 5 %
  • 100 g-nál kisebb cukorrépa: maximum 1,3 %
  • egyéb szerves szennyeződés (például gaz) maximum 0,2 %
  • a répaszállítmány nem tartalmazhat rohadt cukorrépát, fagyott cukorrépát, szervetlen anyagot (például kő)
 
Ami a fizetést illeti: a répaszerződésben foglaltaknak megfelelően 3 répaelszámolás készül, melyek alapján a kifizetések történnek. Az első elszámolás a beszállítás befejezését követő 15 napon belül történik. A második elszámolás márciusban, a harmadik elszámolás pedig októberben készül el. Az elszámolások kifizetése a termelői számlák beérkezését követően történik, a répaszerződésben meghatározott 15 napos fizetési határidőn belül. A Magyar Cukor előfinanszírozza a termelők által felhasznált vetőmagot, melyről a termelőkkel a vetést követő 1 év múlva számolnak el.
 
Közölték továbbá: a standard minőségű (16 %-os cukortartalmú) cukorrépáért fizetett juttatások átlagos összege (ár, prémiumok, egyéb juttatások) 2023-ban minimum 48 EUR/t összeget tesznek ki. Ugyanez 2024-ben 43 EUR/t. A minimum juttatáson felül további juttatást tartalmaz a répaszerződés, amennyiben az átlagos cukorértékesítési ár kedvezően alakul. Az, hogy a cukorrépa végleges ára hogyan alakul (csökken-e vagy nő), a cukor gazdasági év lezárása, azaz 2024 szeptember 30. után derül csak ki.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezzel a 9 egyszerű módszerrel eltüntetheted a levéltetveket!

2023. május 25. 13:45
Tudd meg, mivel tudsz minél hamarabb elbúcsúzni a levéltetvektől!
 
A levéltetvek nem jó barátaink, ezt könnyen megállapíthatjuk. Ellepik a növényeinket, a leveleiket szívogatva gyengítik és károsítják őket, ráadásul újra és újra visszatérnek, így folyamatosan figyelni kell a növényeinket, és védeni a támadásoktól.

Lépjünk be az Agroverzumba!

2023. március 13. 10:06
Nehéz, de egyben tiszteletre méltó feladatra vállalkoztak a 2019 óta működő martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont munkatársai.
Nehéz, mert a látogatóiknak néha még azt is el kell magyarázniuk, hogy mi az a szemtermés, és tiszteletre méltó, mert egyebek mellett azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy növeljék az agrártudományok társadalmi ismertségét, megbecsültségét, és hogy egyre többen válasszák ezt a szép hivatást. Az ATK kutatóinak a támogatásával minél érthetőbben és élvezetesebben, egyben gondolkodásra ösztönözve közvetítik a tudományt. Elhivatott munkájuk részleteit mutatta be az MTA Agrártudományok Osztálya ülésén dr. Bajzáth Judit, az ATK kommunikációs osztályának a vezetője.