Tavasszal fordulatot vehet a gépgyártó szektor

2023. január 09. 11:47
Az aszály a gépgyártóipart is hátrányosan érintette, amelynek első jele – főleg a Dél-Alföldön – a beruházások kitolódása volt, s ezzel párhuzamosan a beruházási kedv is kezdett csökkenni – legalábbis erről érkeztek akkor a hírek. Ez teljesen logikus folyamatnak tekinthető azzal párhuzamosan, ahogyan a bevétel is kezdett elmaradozni a szektorban. A Fliegl Abda Kft. telephelyének környezetében érdekes módon ugyanebben az időben még nem lehetett érezni az aszály negatív hatását, s nem is gondolták a szakemberek, hogy ez befolyással lehet 2023-ra, viszont most már oda is elérkezett az, ami az előbb említett Dél-alföldi térségben korábban megjelent.
Tavasszal fordulatot vehet a gépgyártó szektor
Mindenki kivár. Így összegezte a tapasztalatait Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorának adott, ágazati évértékelő interjújában. A szakember hozzátette: a nagyberuházások leálltak az év végén, mert nem voltak meg azok a bevételek, amelyekkel gazdálkodni lehetne. Sem a járványra, sem a háborúra, sem pedig az aszályra nem lehetett felkészülni, s ez igaz erre az esztendőre is, ezért a szakma különböző forgatókönyvekben és lehetőségekben gondolkozik. A beruházások ezért áthúzódnak erre az évre, ez az egy dolog biztosnak tekinthető.
 
- A gazdák a kialakult helyzetben a termény betárolása mellett döntöttek abban bízva, hogy majd feljebb megy az áruk, de ez eddig nem történt meg. Természetesen valamikor ezek a termények piacra kerülnek és akkor lehet belőlük bevétel, tehát beruházási forrás, de ennek az időpontját még nem tudjuk. Az igazán nagy kérdés az, hogy a gépgyárak hogyan tudnak majd termékeket gyártani? Mennyire lesz biztonságos az ellátási lánc? Jelenleg az öntvények beszállítói oldala szűkült be, tehát egy hajtómű hiába európai gyártmány, de az ehhez szükséges öntvényt csak Ázsiából lehet beszerezni.
 
Ez például a trágyaszóró berendezések szállítási idejében is jól látható problémát okoz. Ezért egy tavaszi beruházáshoz nem tudjuk, hogy a gépgyárak mikor tudnak gépeket adni. 2023 másik nagy problémája a gépkereskedők oldaláról jelentkezik: a raktárra rendelt gépeket ugyanis finanszírozni kell. Ezek pedig nagyon drágák lettek, ezért a gépkereskedők nagyon kevés gépet tartanak raktárkészleten. Ezért a beruházásokat nagyon meg kell fontolni, mert nagyon nehéz lesz raktári gépekhez hozzájutni.
 
- Bízunk a támogatásokban, pályázatokban. Az egyik ilyen a precíziós gazdálkodást segítő pályázat, amely a korábbihoz hasonlóan szintén megmozgatja a piacot. Tavaly sokan vásároltak permetező- és betakarító gépeket, de amire nem gondoltak, hogy ezeknek kell egy erős logisztikai háttér, vagyis a betakarítógéptől el kell vinni a terményt, a permetezőhöz pedig oda kell juttatni a vizet, ezért ezek a logisztikai termékek fellendülhetnek, várhatóan tíz százalékkal. Ekkora piaci bővülés várható -összegezte tapasztalatait Ackermannn Tamás. 
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Megvan Magyarország legszebb erdeje

2023. július 20. 14:05
Lezárult az Agrárminisztérium szavazása, melynek keretében bárki szavazhatott a kedvenc erdejéről.
 
A szavazást márciusban indította az Agrárminisztérium. A dobogó harmadik helyén a Cuha-völgy végzett, második a Zsófia-kilátó lett, az első helyen pedig a Debreceni Nagyerdő végzett.

Nem kell a németeknek a prémium magyar dióbél

2023. november 16. 17:42
Elsősorban kelet felől érkezik hozzánk a dióbél: ukrán, moldovai, de kazahsztáni dióról is hallanak a termelők, de hogy ebből mennyi a szóbeszéd, azt nem tudni, az azonban biztos, hogy ezekből a térségekből valóban jönnek Magyarországra – írják a Növényvédőszer.hu-n. Ráadásul a hazai bekerülési költségek hatvan-hetven százalékán képesek az előbb említett országokból beérkezve letörni az árakat. A termék nem feltétlenül rossz, csak nem tudni a termesztési hátterét, például milyen növényvédelemben részesült a dió.