Te tudod, mi az oka annak, ha sok a vakondtúrás a kertedben?

2023. február 09. 13:16
A vakond az év emlőse. De vajon miért kapta ez a kitüntető címet, amikor bosszant minket a túrásaival?
 
A vakond, habár elképesztően bosszantó tud lenni, amikor föltúrja a kertünket, nem véletlenül védett állat immár 120 éve. És az sem véletlen, hogy minden bosszankodásunk ellenére idén a vakond lett az év emlőse. Mert rossz a rosszal, de rossz a rossz nélkül, ez pedig a vakondra különösen igaz.
Te tudod, mi az oka annak, ha sok a vakondtúrás a kertedben?
Ezt jelzi a kertben a sok vakondtúrás
Ha a kertünkben sok a vakondtúrás, az nem azt jelenti, hogy a környék összes vakondja pont a mi kertünket nézte ki magának letelepedési célzattal. Ez inkább azt jelzi, hogy szükség van talajfertőtlenítésre, mivel elszaporodtak a kártevők a kertben. A vakond mellett kiváló segítség lehet a szudáni fű, amely egy intenzíven növekedő növény, és arra szolgál, hogy elűzze a kártevőket.
Ha kémia módszereket is be szeretnénk vetni, akkor használhatunk különböző talajfertőtlenítő szereket, mint például a teflutrin vagy cipermetrin alapú rovarölő talajfertőtlenítő granulátum. Szintén hatásosak a ricinust tartalmazó szerves trágyák. A granulátumos termékek akár 3 hónapig is kifejtik hatásukat, miközben hasznos tápanyagaikkal segítik a gyep és a konyhakert egészséges fejlődését.
 
Ha jól végeztük a dolgunkat, akkor egészséges talaj és bőséges termés lesz a jutalmunk. Továbbá az, hogy vakondot ezen túl csak a tévében látunk, kertésznadrágban.
 
A vakond az év emlőse
Idén a vakond lett az Év emlőse cím birtokosa. A Vadonleső Program választja meg minden évben az év emlősét, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.
 
A vakond már 120 éve védett állat. A földművelésügyi miniszter 1901. évi 24.655. számú körrendelete a mezőgazdaságra hasznos állatok oltalmazása érdekében több mint száz madárfajt és emlősfajt helyezett oltalom alá, többek között a vakondot is. A vakond teljes védettséget élvez, természetvédelmi értéke ma 25.000,- Ft.
 
A vakond nem véletlenül lett az év emlőse, hiszen nagyon sokat segít nekünk a kertben. 
 
Habár a vakonddal ritkán találkozhatunk, azt azért nagyon könnyen észre lehet venni, hogy ott van a közelünkben. A vakondtúrások akár 100 méternél is hosszabb, elágazó járatrendszerekből állnak, melyek kupacaival nagyon gyakran találkozhatunk a kertünkben. De vajon azon túl, hogy elcsúfítja a gyepet, köszönhetünk is neki valamit? Vajon miért lett védett állat a vakond?
 
Ezért hasznos a vakond
A vakondot egészen biztosan nem a kertépítési szokásai miatt választották az év emlősévé. De a vakondtúrásoknak fontos szerepe van abban, hogy a vakond kijelölje a területét. Ehhez pedig nincs szüksége ásóra, hiszen lapát alakú végtagjaival és erős karmaival igazán gyorsan el tudja készíteni járatait. Amikor a járataiban felhalmozódik a föld, akkor elkezd a földfelszín irányába ásni, és egy kis kürtőt képez, amelyből, a feje segítségével, kinyomja a földet. Ezeket látjuk mi, nem túl nagy örömmel, a kertünkben.
 
És habár azt gondolnánk, hogy a vakond nem hallja, ahogyan éppen szidjuk őt azért, amit a kertünkkel tett, ez nem így van. Habár a vakond fülein nincs fülkagyló, van rajtuk egy apró kis bőrszegély, amely képes a hangjárat kinyitására és becsukására, így kitűnően hall.
 
A vakond egészen kis méretű, ám duzzad az energiától, amikor az ásásról van szó. A vakond teljes hossza alig 17 cm, bársonyos szőrzetéért pedig sokáig éltével kellett fizetnie, hiszen régen bundák alapanyagául szolgált. A vakond rovarevő, így azon kívül, hogy elcsúfítja a kertet, igazán nagyon sokat köszönhetünk neki.
 
A vakond éjjel dolgozik és nappal alszik, ezért is találkozunk vele ritkán, és ezért fordulhat elő, hogy az este még gyönyörű gyepünkön reggel rengeteg vakondtúrás éktelenkedik. Habár a földigilisztákat is előszeretettel fogyasztja, szerencsére a számunkra káros bogarakból is bőven szokott csemegézni, így kitűnő a cserebogarak és a lótetű ellen is. A vakond ezen kívül még a csigákkal szemben is felveszi a harcot.
 
A vakond szerelmi élete
Ha csak egy vakond tevékenykedik a kertünkben, akkor is bőségesen találkozhatunk ennek nyomával, de akkor lesz csak igazán sok a kertünkben a vakondtúrás, ha a vakondra rátalál a szerelem. Ekkor már kettős erővel pusztítják a kártevőket, és sokszorozzák meg a vakondtúrások számát. Azután már csak idő kérdése, hogy mikor népesítik be kis vakondokkal a kertünket.
 
A vakond esetében ugyanis mindössze négy hét vemhesség után jön világra a 3-5 kölyök. A vakondok eleinte csupaszok és vakok, és akkorák, mint egy babszem. Alig öt hét múlva már fele akkorák, mint szüleik, és az étvágyuk is hasonló, hiszen a saját súlyuk másfélszeresét képesek megenni egy nap alatt. Szerencsére ez nagyon jól jön nekünk, hiszen rengeteg pajortól vagy cserebogártól képesek megszabadítani bennünket.
 
A vakond télen a legtöbbször alszik
Habár a vakond elméletileg téli álmot alszik, gyakorlatilag, az enyhe teleknek köszönhetően manapság már leginkább a téli időszakot is végigdolgozza. Az őszi időszakban dolgozik a legtöbbet, hiszen nem lehet tudni, milyen lesz a tél, így hát muszáj neki előre elraktározni az eleséget, amelyet az esetlegesen fagyott földből nem tud megszerezni magának.
 
A vakond a normális talajviszonyok mellett 10-20 cm mélyen, fagy esetén azonban akár 50-60 cm mélyre is képes leásni magát egészen odáig, ahol már nem fagy meg a föld. Ha valóban hideg a tél, akkor a vakond lelassul, lecsökken a légzésszáma és a testhőmérséklete, és pihen. Ezt könnyedén megteheti, hiszen ősszel már elegendő eleséget raktározott el a kamráiban. Hogy mindig friss élelemhez juthasson, nem öli meg az áldozatait, csak a harapásával megbénítja őket, így azok mozdulatlanul várják, hogy elfogyassza őket.
 
Ha zavar a vakond
A vakon hasznos állat, de ez kevés vigasz akkor, amikor a gyönyörű gyepünket teszi tönkre. Mivel védett állat, ezért természetesen nem szabad ártani neki, de vannak különféle módszerek arra, ha nem szeretnék megosztani a kertünket vele.
 
1. A vakond ellen számtalan ultrahangos és elektromos vakondriasztó közül válogathatunk. A vakondriasztó úgy képes távol tartani a vakondot, hogy a vakond érzékeny az 1000 Hz alatti frekvenciára, így a készülékek által kibocsátott, 300 és 700 Hz közötti hangokra.
 
2. A vakond nem kedveli a terpentinnel, vagy petróleummal átitatott rongyot, amelyet a vakondtúrásba szoktak beletömni, vakondriasztóként. Ráadásul a zavaró szagok miatt a vakond képtelen lesz kiszagolni a zsákmányt, így emiatt is el szokott költözni a kertből. De szintén nem szívleli a vakond a borókaágat és a nagy sárfüvet sem, amit nem véletlenül neveznek vakondűző fűnek.
 
3. A bagoly, a nyest, a gólya, a görény mind szereti a vakondot. Nem járnak össze, hogy együtt múlassák az időt, hanem inkább elfogyasztják a vakondot. Persze a cél nem az, hogy a vakond elpusztuljon, hiszen tudjuk, hogy nagyon hasznos állat.
 
4. Ahogy a jó lecsóra is megvannak minden családban a házi, bevált, és az adott család szerint a legjobb receptek, úgy a vakondriasztó fortélyok is öröklődnek nemzedékről nemzedékre. Ilyen lehet a fejjel lefelé a vakondtúrásba helyezett üres sörösüveg is, amelyik némely vélemények szerint nagyon hatásos. Némelyek szerint pedig nem az. De ki lehet próbálni, hiszen kárt nem teszünk vele semmiben.
 
Szintén megoldás lehet, ha valaki hajnalban kimegy a kertbe egy ásóval felszerelkezve, és ahol mozogni látja a túrást, ott kiemeli a kis bajkeverőt. Természetesen sem bántani, sem elpusztítani, sem a szomszéd kertjébe áthajítani nem szabad. Utóbbit már csak azért sem, mert onnan nagyon hamar ismét a kertünkben fogjuk találni. De annak nincs akadálya, hogy magunkkal vigyük egy távolabbi mezőre, és ott elengedjük, hogy inkább ott túrjon, mintsem a kertünkben.
 
5. Ha pedig a családi módszerek egyike sem vált be, vannak vakond riasztására szolgáló granulátumok is. Ezek általában ricinus tartalmúak, melyek illata taszítja a vakondot. Ezek a szerek általában 4-6 hétig tartják hatékonyan távol a vakondokat.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos! Indul a 2023. évi egységes kérelmek benyújtása

2023. április 20. 12:38
Megjelentek a pontos jogszabályok!
 
Megjelentek a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási időszakának egységes kérelmek benyújtásához szükséges jogszabályai, így a gazdálkodók a már megismert szakmai tartalom mentén 2023. április 20-a, azaz ma estétől 2023. június 9-ig szankciómentesen nyújthatják be kérelmeiket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén – írja közleményében az agrártárca.

A generációváltást és a helyi gazdálkodást segíti az új földügyi szabályozás

2023. július 13. 12:10
A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.