Tejkrízis: intézkedési tervről határozott a kormány

2016. március 02. 19:37
A kormány határozott a tejágazat átfogó intézkedési tervéről.

A határozatban a kormány felhívja a földművelésügyi minisztert, hogy március 31-ig átfogó tejágazati stratégiát dolgozzon ki. Továbbá utasítja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával dolgozzon ki akciótervet március végéig az élelmiszer kiskereskedelem helyzetének javítására.

 

 

 

A szóban forgó kormányhatározat a külgazdasági és külügyminiszternek is ad feladatot március 31-i határidővel, hogy készítsen előterjesztést a tejipari vállalkozások külpiacra igénybe vehető feldolgozói kapacitásáról és a külföldi tejipari technológiák hazai alkalmazásának lehetőségeiről.

A földművelésügyi minisztert felhívja a friss és a tartós tej forgalmi rendszerének felülvizsgálatára, aminek határideje szintén e hónap utolsó napja. A nemzetgazdasági miniszter pedig arra kapott megbízást a határozatban, hogy készítsen előterjesztést a tejtermelők likviditásának növelését szolgáló intézkedések megvalósításához szükséges 11,44 milliárd forint többletforrásnak a központi költségvetés Földművelésügyi Minisztériumi fejezetbe történő átcsoportosításáról március 15-ig.

tejipar

A földművelésügyi miniszter március 31-ig átfogó tejágazati stratégiát dolgoz ki – fotó: Shutterstock

Az emberi erőforrások miniszterét a határozatban pedig arra kéri, hogy készítsen előterjesztést a közétkeztetési szabályok módosításáról a friss tej felhasználásának kötelezővé tétele érdekében ez év április 15-ig – olvasható a kormányhatározatban.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Bérügyek - Óvatosabban emelnének

2018. február 27. 11:46
Jelentős mértékben nőttek a fizetések tavaly, de a visegrádiak átlagától még így is messze vagyunk.

Az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett egy év alatt

2018. április 11. 09:41
2018. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt.