Telefonon és írásban tárgyalt volna a munkáltató, a bíróság kimondta, személyesen kell találkozni a szakszervezettel

2022. április 11. 10:16
Közleményt adott ki a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), melyből kiderül, a Volánbusz Zrt. konzultációs jogot sértett azzal, hogy írásbeli együttműködést ajánlott.
Telefonon és írásban tárgyalt volna a munkáltató, a bíróság kimondta, személyesen kell találkozni a szakszervezettel
A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, a konzultációt úgy kell lefolytatni, hogy lehetőség legyen a munkaadóval találkozni.

A Volánbusz Zrt. humánigazgatója telefonos tájékoztatást is ajánlott, de ahogyan a SZAKSZ is felidézi a munkatörvénykönyv 233.§ (2) bekezdése szerint „érdemi tárgyalás a kollektív szerződéses erejű bérmegállapodás tekintetében csak a felek együttes, közvetlen, személyes jelenlétével biztosítható”.

A munkáltató a járványhelyzetre hivatkozva állította, hogy a személyes tárgyalás nem lefolytatható, járványügyi „konkrétumok nélkül”.

A közlemény azt is írja, hogy egy alkalommal a Volán Zrt. félórával az időpont előtt értesítette a szakszervezetet egy fontos online tárgyalásról. Ebben az ügyben szintén elmarasztalta a bíróság a Volán Zrt.-t.

A Fővárosi Ítélőtábla összességében tehát kimondta, hogy a Volán Zrt. megakadályozta a szakszervezetet jogai akadályozásában, gátolta, hogy a SZAKSZ érdemben tudjon a kollektív szerződésről tárgyalni.

Egy másik szakszervezet, a Közúti Közlekedési Szakszervezet nem kívánt együttműködni a SZAKSZ-szal, és munkáltató az előbbi szakszervezet álláspontját elfogadta. Ezzel a Volán Zrt. „közreműködött abban, hogy a SZAKSZ kirekesztésével kerüljön sor a bérmegállapodás megtárgyalására és megkötésére”.

Forrás: Mérce / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

„Az aktív idősödésről generációkon átívelő megközelítésben”

2021. május 14. 08:55
2021. április 23-án került sor a magyar szociális partnerek szakmai egyeztetésére az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kezdeményezésére az Aktív Időskor és Generációk közötti szolidaritás elnevezésű autonóm megállapodás átvételéről.

Bolti vitaminok helyett: 5 otthon is termeszthető immunerősítő a koronavírus ellen

2020. március 26. 15:05
A koronavírus-járvány terjedésével nemcsak a tartós élelmiszerek és a toalettpapír kezdett el fogyni a boltok polcairól, hanem rövidesen a patikákat is elérte a felvásárlási láz. A megelőzésben kulcsszereplő az immunerősítés, egészségünk felturbózását pedig általában bolti kapszulák, tabletták szedésével oldjuk meg. A megnövekedett keresletet látva felmerülhet a kérdés: létezik olyan módszer, amivel kiválthatjuk a gyógyszertárak készítményeit? Termeszthetünk otthonunkban immunerősítő növényeket? A HelloVidék össszegyűjtötte az öt legjobb házilag használható immunrendszert támogató növényt.